Ένα νέο επεισόδιο σημειώθηκε στην ήδη τεταμένη σχέση ΗΠΑ και Κίνας, που μάλιστα έγινε η αιτία για να αναβληθεί η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο. Η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη για αύριο και μεθαύριο. Ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι, που πετούσε σε μεγάλο ύψος πάνω από την επικράτεια των ΗΠΑ προκάλεσε τεράστια αναστάτωση, καθώς πέρασε πάνω από ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Παράλληλα, η κυβέρνηση του Καναδά αναφέρθηκε σε «δυνητικό δεύτερο συμβάν», το οποίο παρακολουθεί στενά. 

Με εντολή του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, το Πεντάγωνο εξέτασε το ενδεχόμενο να καταρρίψει το μπαλόνι. Αποφασίστηκε να μη δοθεί πράσινο φως σε μαχητικά F-22, λόγω του δυνητικού κινδύνου για ανθρώπους στο έδαφος από τα συντρίμμια, εξήγησε ανώτερο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας σε δημοσιογράφους, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. «Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία για το γεγονός πως το μπαλόνι ανήκει στην Κίνα», διευκρίνισε. «Λαμβάνουμε μέτρα για να προστατευθούμε από τη συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών», συνέχισε, επιμένοντας πως είναι μάλλον περιορισμένη η «προστιθέμενη αξία ως προς τη συλλογή πληροφοριών. «Θεωρήσαμε πως είναι αρκετά μεγάλο και ότι τα συντρίμμια θα προκαλούσαν ζημιές» εάν καταρριπτόταν πάνω από κατοικημένη περιοχή, σημείωσε. 

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ ξεκαθάρισε ότι η διοίκηση αεροδιαστημικής άμυνας των ΗΠΑ και του Καναδά (NORAD) παρακολουθεί στενά την τροχιά του. «Το μπαλόνι πετούσε σε ύψος πολύ πάνω από τα εμπορικά αεροσκάφη. Δεν εγείρει καμία στρατιωτική ή άλλη απειλή για τους ανθρώπους στο έδαφος», είπε. Παράλληλα, το καναδικό υπουργείο Άμυνας τόνισε ότι, οι πολίτες είναι ασφαλείς και ότι η χώρα λαμβάνει μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια του εναέριου χώρου του, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης δυνητικού δεύτερου συμβάντος. Αλλά και ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, κατήγγειλε την «αποσταθεροποιητική ενέργεια» της Κίνας που περιφρονεί την εθνική κυριαρχία της χώρας και ζήτησε από τον Τζο Μπάιντεν να μην παραμείνει σιωπηλός και να ενημερώνονται τακτικά τα μέλη του Κογκρέσου.

Η Κίνα αρχικά κάλεσε τις αμερικανικές αρχές να μην πανικοβληθούν και να μην δώσουν μεγαλύτερη σημασία από ότι πρέπει στο συμβάν. Στη συνέχεια απολογήθηκε και έδωσε τις δικές της εξηγήσεις. «Το αεροπλοίο που πετούσε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ προοριζόταν για μη στρατιωτικούς σκοπούς, διενεργούσε μετεωρολογικές και άλλες επιστημονικούς έρευνες», ανάφερε το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας πωως κατά λάθος παρασύρθηκε στον αμερικανικό εναέριο χώρο. «Η Κίνα λυπάται που το αερόπλοιο παρασύρθηκε στις ΗΠΑ κατά λάθος για λόγους ανωτέρας βίας. Η Κίνα θα συνεχίσει να διατηρεί επικοινωνία με την αμερικανική πλευρά για να χειριστεί σωστά αυτό το ατύχημα», έγινε επίσης γνωστό. 

Σύμφωνα, πάντως με πληροφορίες που μετέδωσαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης  ο Άντονι Μπλίνκεν ανέβαλε την επίσκεψή του στην Κίνα. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δεν ήθελε το περιστατικό αυτό να κυριαρχήσει στις συναντήσεις του με Κινέζους αξιωματούχους, ανέφερε το ABC News, επικαλούμενο έναν Αμερικανό αξιωματούχο, που δεν κατονομάζεται. Οι δύο χώρες είναι σε επαφή και το επόμενο διάστημα θα φανεί κατά πόσο η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί. Επίσης και ο Καναδάς κάλεσε τον πρεσβευτή της Κίνας να δώσει εξηγήσεις για το μπαλόνι. «Θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε με σθένος τη θέση μας στους Κινέζους αξιωματούχους μέσω πολλαπλών διαύλων», είπε ο εκπρόσωπος του καναδικού υπουργείου Εξωτερικών.