Είναι το Κυπριακό θέμα έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων; Είναι ζήτημα που θα λυθεί εάν υπάρξει, για παράδειγμα, συνδιαχείριση και συνεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου; Ό,τι και να γίνει, εάν δεν αρθούν τα κατοχικά δεδομένα, το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί. Γι’ αυτό και μόνο με επιφυλακτικότητα μπορεί κανείς να προσεγγίσει ιδέες, ακόμη κι εάν αυτές τις συζητεί και η Λευκωσία (ΥΠΕΞ). 

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρθηκε στην ιδέα μιας δικοινοτικής μονάδας ηλιακής ενέργειας, η οποία θα μπορούσε «να συνεισφέρει στις ενεργειακές ανάγκες και των δύο κοινοτήτων». Δηλαδή, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κατοχικού καθεστώτος. Είπε πως μια συμφωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων… θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για μια ευρύτερη συζήτηση για τη διαχείριση της ενέργειας.

Η τουρκική πλευρά εδώ και πολύ καιρό προτάσσει το θέμα της συνδιαχείρισης, συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου. Έχει καταθέσει και προτάσεις ενώ εμμένει σε συμφωνίες μεταξύ των δύο οντοτήτων, των «δύο κρατών». 

Κάθε… πάσα, λοιπόν, προς αυτή την κατεύθυνση είναι καλοδεχούμενη από τους Τούρκους. Όταν μάλιστα γνωρίζουν πως Ηνωμένα Έθνη και Ε.Ε. έχουν συζητήσει τα ζητήματα αυτά και με την κυβέρνηση της Κύπρου, που τα καλοβλέπει. Καλύτερη συνταγή εδραίωσης δύο αυτόνομων περιοχών δεν υπάρχει!    

Κ.ΒΕΝ.