Συνολικά 96 χρόνια αγώνων και θυσιών. Κοντά περίπου ένας αιώνας ζωής, δράσης και προσφοράς, και όμως το ΑΚΕΛ, παρά τις φουρτούνες και τις τρικυμίες, παραμένει όρθιο και ζωντανό στις επάλξεις του αγώνα και της οργανωμένης πάλης για περισσότερη δημοκρατία – ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Κάθε αντικειμενικός άνθρωπος μελετώντας την ιστορική διαδρομή του ΑΚΕΛ θα διαπιστώσει ότι αυτή η πορεία είναι πλούσια, γεμάτη συγκινήσεις, δέος και θαυμασμό! Πρόκειται για ένα ταξίδι συναρπαστικό, για μια Ιθάκη, για μια ιδέα, τον ανθρώπινο και δημοκρατικό σοσιαλισμό, που εξακολουθεί να συναρπάζει, να ομορφαίνει τη ζωή μας, να αποτελεί ζωντανό όνειρο εκατομμυρίων ανθρώπων σ’ όλο τον κόσμο.

Μια τέτοια ένδοξη και λαμπρή σελίδα αυτής της πορείας ήταν και η απόφαση της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ στις 16 Ιουνίου του 1943, όπου καλούσε όλα τα μέλη του Κόμματος για εθελοντική κατάταξη στις ένοπλες δυνάμεις, προς ενίσχυση του αγώνα για απελευθέρωση του εθνικού, πολιτικού και κοινωνικού μέλλοντος της Νήσου. Χίλιοι εθελοντές, εκ των οποίων 11 μέλη της 17μελούς τότε Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, δήλωσαν ετοιμότητα. Πολέμησαν για τα ιδανικά της ελευθερίας, πρόταξαν τα στήθη τους κατά του φασισμού και της καταπίεσης. 

Σήμερα, τιμώντας αυτή τη μεγάλη επέτειο με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 79 χρόνων, μπορούμε αβίαστα και ελεύθερα να συμπεράνουμε ότι τα διαχρονικά μηνύματα της ιστορικής απόφασης του ΑΚΕΛ πρέπει να αναδεικνύονται, να προβάλλονται, να αποτελούν πρότυπο ζωής για τον λαό μας. Η 16η Ιουνίου 1943 αποτελεί κορυφαία αντιφασιστική στιγμή του συνόλου του κυπριακού λαού και ως τέτοια η Πολιτεία οφείλει να τιμά δεόντως. Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε τα μηνύματα αυτά αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, είναι επίκαιρα, ζούμε και βιώνουμε τις προεκτάσεις τους καθημερινά.

Σήμερα, χρειαζόμαστε ένα υψηλό πνεύμα εθελοντισμού και αυταπάρνησης, αγώνα και καθημερινής πάλης για μιαν άλλη καλύτερη κοινωνία ενάντια στον φασισμό-νεοφασισμό, στη νεοαποικιοκρατία, τη ζούγκλα και τη βαρβαρότητα που σε καθημερινό επίπεδο επιβάλλει το ΝΑΤΟ και ο ιμπεριαλισμός. 

Ειδικά για μας, την Αριστερά της Λεμεσού, όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς ανθρώπους της Πόλης, αποτελεί μοναδική πηγή έμπνευσης και περηφάνιας. Η Λεμεσός υπήρξε η πόλη των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων.  

Μπορούμε, και σας καλώ όλους δημοκράτες και προοδευτικούς ανθρώπους, κάθε Αριστερό νέο και βετεράνο, άντρες και γυναίκες να κρατήσουμε ψηλά τα λάβαρα του αγώνα. Να εντείνουμε τους αγώνες μας, για να αναδεικνύουμε κάθε στιγμή τις ιδέες της Αριστεράς, τις αξίες και τα πανανθρώπινα οικουμενικά ιδανικά μας.

Σήμερα και πάλι το ΑΚΕΛ, η Κυπριακή Αριστερά, έχουμε μπροστά μας ακόμα ένα κρίσιμο ραντεβού με την ιστορία μας. Η μάχη των προεδρικών εκλογών του 2023, αποτελεί τη μεγαλύτερή μας πρόκληση για την επόμενη περίοδο. Η ανεξάρτητη και υπερκομματική υποψηφιότητα του Αντρέα Μαυρογιάννη, μπορεί να εμπνεύσει τον λαό μας, να δικαιώσει τα όνειρα και τις προσδοκίες του. Θα νικήσουμε! Γιατί μας ενώνει η αγάπη για τον τόπο μας, μας εμπνέει το αύριο των παιδιών μας. Το Αβάντι Πόπολο, το γνώριμο αυτό τραγούδι μπορεί να ηχεί καθημερινά στις καρδιές και τις ψυχές μας.

Το ΑΚΕΛ, η Κυπριακή Αριστερά είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν κάποιοι, στα 96 του χρόνια εξακολουθεί να είναι νέο, να παλεύει για το σύγχρονο, το καινούργιο κόντρα στη σήψη του συστήματος, κόντρα στη διαφθορά και τη διαπλοκή!

Κι αν καμιά φορά η Ιστορία μας κάνει ζιγκ-ζαγκ, εμείς δεν απελπιζόμαστε, δεν προσκυνούμε και δεν λυγίζουμε! Όλοι αφοσιωνόμαστε στο καθήκον, στη συνείδηση ευθύνης μας. Η Ιστορία, ο τόπος, καλεί για ακόμα μια φορά την Κυπριακή Αριστερά να πρωταγωνιστήσει. Σε πείσμα των καιρών δεν γονατίζουμε και δεν υποκύπτουμε, ορθώνουμε το ανάστημά μας και βαδίζουμε στους γνώριμους δρόμους μας, τους αγώνες μας και τα οράματά μας.   Παλεύουμε για ό,τι πιο ωραίο υπάρχει στη ζωή μας. Να αλλάξουμε τον κόσμο!  Να κάνουμε το ακατόρθωτο κατορθωτό.

Το στοίχημα παραμένει ανοιχτό! Ο αγώνας για μεγάλες οικουμενικές αξίες, για την ειρήνη, τη φιλία και συναδέλφωση των λαών, ο αγώνας για λευτεριά και επανένωση της πατρίδας μας, ο αγώνας για την κοινωνική δικαιοσύνη και τον σοσιαλισμό μάς καλούν για νέους αγώνες…!

*Μέλος Πολιτικού Γραφείου, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού