Οι τουρκικές κινήσεις εδραίωσης της κατοχής και στρατιωτικοποίησης των κατεχομένων της Κύπρου, προχωρούν πλέον με συγκεκριμένα έργα υποδομής.  Η δημιουργία βάσης- ραντάρ στην κατεχόμενη Καρπασία, η αναβάθμιση του αεροδρομίου στο Λευκόνοικο για τη χρήση του και από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και η κατασκευή ναυτικής βάσης στο Μπογάζι, εντάσσονται στον τουρκικό σχεδιασμό για έλεγχο της περιοχής και πλήρους αξιοποίησης του νησιού προς υλοποίηση αυτού του στόχου. Χρησιμοποιώντας την Κύπρο ως προκεχωρημένο φυλάκιο της και βασικό εργαλείο για υλοποίηση του μεγαλεπήβολου τουρκικού οράματος για τη «Γαλάζια Πατρίδα», η Άγκυρα κάνει συγκεκριμένα βήματα με την κατασκευή στρατιωτικών υποδομών στην κατεχόμενη Κύπρο. Πρόκειται για έναν σχεδιασμό, που προδήλως ενισχύει τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο νησί, που στρατιωτικοποιείται. Όλες οι κινήσεις που γίνονται ενισχύουν το αφήγημα πως η Άγκυρα επενδύει στρατηγικά στην Κύπρο, που δεν είναι καινούργιο άλλα τούτο ισχύει έκπαλαι, διαμορφώνει συνθήκες εδραίωσης της παρουσίας της στρατιωτικά- με πολυδάπανες υποδομές- απομακρύνοντας έτσι κάθε προοπτική επίτευξης συμφωνίας. Οι τελευταίοι τουρκικοί σχεδιασμοί σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική της ενίσχυση στην Κύπρο έχουν ως εξής:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

1. Έχει προ ημερών δημοσιευθεί στην «επίσημη  εφημερίδα» του ψευδοκράτους, η συμφωνία της Τουρκίας με το κατοχικό καθεστώς για την κατασκευή σταθμού παρακολούθησης πλοίων στο Ακρωτήρι του Αποστόλου Αντρέα και στην περιοχή Τέμπλος. Ταυτόχρονα θα μετατραπεί σε σταθμό παρακολούθησης διέλευσης πλοίων και ο φάρος που υπάρχει στην περιοχή Τέμπλος. Πρόκειται για 108 στρέμματα του ΕΒΚΑΦ, που έχει «ενοικιαστεί» στον τουρκικό στρατό. Η εγκατάσταση του ραντάρ αποσκοπεί στο να παρακολουθεί την κίνηση στη θάλασσα και στον αέρα. Δεν είναι ναυτική βάση καθώς θα κατασκευαστεί άλλη στο Μπογάζι ενώ όπως είναι γνωστό σε απόσταση 40 ναυτικών μιλίων βρίσκεται η βάση Tasunzu στα παράλια της Τουρκίας. Το ραντάρ θα ενισχύει τις δύο άλλες βάσεις , του Λευκονοίκου, που λειτουργεί, και του Μπογαζιού, που έχει σχεδιαστεί και προχωρά, ενώ θα έχει σχέση με τη δραστηριότητα των σκαφών που εμπλέκονται και στα ενεργειακά. 

2. Η αεροπορική βάση του Λευκονοίκου έχει αναβαθμιστεί και εκεί εγκαταστάθηκαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα τουρκικά Bayraktar TB2 UAV. Σε αυτή τη φάση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εγκατασταθεί πολύ μικρός αριθμός UAV καθώς μπορούν να μεταφερθούν ανά πάσα στιγμή από την Τουρκία, ενώ όπως φαίνεται η βάση χρησιμοποιείται ως κόμβος δικτύου για σήμα σε πτήσεις, που για παράδειγμα επιχειρούν στη Συρία ή και αλλού. 

Σημειώνεται πως ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, είχε δηλώσει πως «τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρειάζονται 6 με 7 ώρες, από το σημείο που βρίσκονται στην Τουρκία, για να φθάσουν στο ‘νότο’», δηλαδή στις ελεύθερες περιοχές, που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία.«Όμως τα drones που έχουν εγκατασταθεί στο Λευκόνοικο, θα μπορούν να απογειώνονται και να επιθεωρούν το τι γίνεται στην περιοχή, που εκτείνεται μέχρι τη νότια Κύπρο ή την Αίγυπτο, σε σύντομο χρονικό διάστημα», είχε αναφέρει. 

3. Η ναυτική βάση στο Μπογάζι έχει σχεδιαστεί, αλλά ακόμη δεν φαίνεται να έχει μπει στη φάση της κατασκευής. Έχουν γίνει όλα τα προκαταρκτικά, τα σχέδια και αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει η κατασκευή. Η διοίκηση του κατοχικού στρατού, τον Δεκέμβριο του 2019, όταν το θέμα τέθηκε από τον ψευδοβουλευτή του ΡΤΚ, Ακανσόϊ, είχε απαντήσει, μέσω της ψευδοκυβέρνησης, ότι στη συγκεκριμένη περιοχή «προγραμματίζεται νέο κτίριο- αρχηγείο και νέες βάσεις. Έχουν ληφθεί οι απαραίτητες άδειες και εγκρίσεις. Στο υφιστάμενο έργο δεν έχει προγραμματιστεί αποθήκη πυρομαχικών». Η περιοχή, πάντως, που έχει επιλεγεί θα εξυπηρετεί το τουρκικό ναυτικό, το οποίο κινείται νοτίως του νησιού και θα μπορούν να σταθμεύουν. 

Την ίδια ώρα, είναι ξεκάθαρο πως οι δύο-από τις τρεις στρατιωτικές βάσεις θα χρησιμοποιούνται για ανάληψη στρατιωτικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του τουρκικού στρατιωτικού αλλά και στρατηγικού σχεδιασμού για την επέκταση της τουρκικής επιρροής στην ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Αυτή είναι η εκτίμηση, με βάση και πληροφορίες, της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία τον περασμένο Ιούνιο, είχε προχωρήσει και σε επίπεδο του τότε υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, να ενημερώσει τις κυβερνήσεις χωρών της περιοχής, όπως η Αίγυπτος, ο Λίβανος και το Ισραήλ, καθώς και διεθνείς παίκτες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Κίνα, αλλά και κράτη-μέλη της Ε.Ε. Η κατασκευή και οι τουρκικές δράσεις και σχεδιασμοί, μετά και την κατασκευή και λειτουργία των στρατιωτικών βάσεων ανησυχούν τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τη  Γαλλία. Κάποιες χώρες αξιολογώντας τις τουρκικές κινήσεις τις χαρακτηρίζουν αποσταθεροποιητικές και σημειώνουν ότι στρέφονται κατά των συμφερόντων τους.

Κανονικά αυτοί οι σχεδιασμοί θα πρέπει να ανησυχούν και τους Βρετανούς. Αν και υπάρχουν πληροφορίες ότι δεν καλοβλέπουν τα τουρκικά σχέδια, δεν φαίνεται να έχουν αντιδράσει. Σημειώνεται συναφώς ότι οι Τούρκοι αναφέρουν σε διάφορες επαφές πως πρότυπο τους είναι η λειτουργία των βρετανικών βάσεων. Με τη διαφορά, βέβαια, ότι οι βρετανικές καλύπτονται από συμφωνίες. 

«ΠΕΡΙΠΟΛΟΥΝ» ΣΤΟΝ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ DRONES

Οι τουρκικές παραβιάσεις, που καταγγέλθηκαν πρόσφατα με επιστολή του Μόνιμου Αντιπρόσωπου, πρέσβη Ανδρέα Χατζηχρυσάνθου (13 Απριλίου 2022) προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, αναδεικνύουν ένα νέο στοιχείο. Ένας σημαντικός αριθμός έγινε από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία «περιπολούν» στον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας». 

 «Συνοπτικά, κατά το τετράμηνο αυτό παρατηρήθηκαν 470 αεροπορικές και 27 ναυτικές παραβιάσεις. Να σημειωθεί ότι 140 από τις 470 αερομεταφερόμενες παραβιάσεις αφορούσαν τη χρήση τουρκικών στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών», αναφέρεται. Περαιτέρω στην επιστολή του Κύπριου πρέσβη σημειώνεται και η στρατιωτική ενίσχυση του Αττίλα.

«Όσον αφορά στην ξηρά, η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας συνεχίζεται αμείωτη, βασιζόμενη στην παρουσία του στρατού κατοχής της και στην ισχυρή στρατιωτικοποίηση των κατεχόμενων περιοχών της Κύπρου, μέσω της συνεχούς αναβάθμισης της στρατιωτικής της υποδομής, όπως η βάση στρατιωτικών drones στο Λευκόνοικο και η ναυτική βάση στο Μπογάζι», σημειώνει στην επιστολή ο κ. Χατζηχρυσάνθου.