Δικαστήριο Λευκωσίας έκρινε χθες ότι δεν μπορεί να μείνει ανεξέλεγκτη η ασθένεια Covid–19 στην Κύπρο με δυσμενείς συνέπειες στη συλλογική υγεία, γι’ αυτό και απέρριψε μαζικό αίτημα 64 πολιτών, που αμφισβητούσαν τη νομιμότητα των τελευταίων διαταγμάτων για απαγόρευση εισόδου σε εστιατόρια και καφέ.

Το Δικαστήριο στην απόφασή του έκρινε πως η υφιστάμενη κατάσταση επιβάλλει τη συμμόρφωση με τα μέτρα, όπως αυτά συστήνονται από τους διεθνείς οργανισμούς και την ομάδα εμπειρογνωμόνων που αξιολογεί τα επιδημιολογικά δεδομένα στη Δημοκρατία, γι’ αυτό και το κάθε σχετικό Διάταγμα του υπουργού Υγείας έχει βραχυπρόθεσμη ισχύ, ώστε να λαμβάνεται ενίοτε υπόψη η πραγματικότητα όσον αφορά στην εξέλιξη ή τον περιορισμό της νόσου Covid–19 και να μην λαμβάνονται μέτρα δυσανάλογα των απαραίτητων για τον περιορισμό της νόσου. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Όχι» σε 186 πολίτες για εξαίρεσή τους από τα μέτρα

Με την αίτησή τους οι 64 πολίτες, αμφισβητούσαν τη νομιμότητα διαταγμάτων για απαγόρευση εισόδου σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, χωρίς την κατοχή πιστοποιητικού ολοκληρωμένου εμβολιαστικού σχήματος. Το Δικαστήριο, αποδεχόμενο τις θέσεις του Γενικού Εισαγγελέα, τόνισε ότι τα επίδικα μέτρα, στη βάση του σχετικού Διατάγματος του υπουργού Υγείας, έχουν σκοπό την προστασία των πολιτών στο σύνολό τους, γεγονός που αποτελεί ύψιστο καθήκον του κράτους και δεν κρίνεται εύλογο και δυνατό, επειδή μικρός αριθμός πολιτών επιθυμεί να μην τα τηρεί, να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή του υπόλοιπου πληθυσμού.

Επίσης, τονίζει ότι η δραστικότητα του αιτούμενου διατάγματος δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο στη διασφάλιση και προστασία των ισχυριζόμενων παραβιασθέντων δικαιωμάτων ή συμφερόντων των αιτητών, αλλά έχει άμεσο αντίκτυπο στα δικαιώματα ολόκληρου του πληθυσμού, όπως είναι οι συνέπειες μη έγκαιρου εντοπισμού των κρουσμάτων Covid–19 και της μη ιχνηλάτησης των στενών επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη διασπορά της νόσου σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Όπως χαρακτηριστικά το Δικαστήριο αναφέρει, «σε περίπτωση έκδοσης του αιτούμενου διατάγματος ελλοχεύει ο κίνδυνος να παραμείνει ανεξέλεγκτη η ασθένεια, με δυσμενείς συνέπειες στη συλλογική υγεία».

Καταληκτικά σημειώνεται ότι το Δικαστήριο αποδέχθηκε τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα και εντόπισε δικονομικά ζητήματα απόρριψης, όπως το γεγονός ότι οι αιτητές δεν νομιμοποιούνταν να προσφεύγουν από κοινού και να καταχωρούν λαϊκή αγωγή.

Σημειώνεται ότι Δικαστήρια έχουν απορρίψει όλες τις μαζικές αγωγές κατά των μέτρων, ωστόσο παραμένει η αγωγή άλλων 123 πολιτών για την υποχρεωτική μάσκα μαθητών στα σχολεία.