Το επίπεδο προστασίας των δικαιωμάτων και εν τέλει η ποιότητα της Δημοκρατίας κρίνεται με κριτήριο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων για όλους. Η ιδέα και η προοπτική μιας χώρας που επιδιώκει την εμβάθυνση της Δημοκρατίας, της ισόρροπης κοινωνικής ανάπτυξης δεν μπορεί να συνυπάρξει με τον αποκλεισμό κοινωνικών ομάδων από την απόλαυση θεμελιωδών δικαιωμάτων και ευκαιριών.  

Εκτός από τις θεσμικές και οργανωτικές προϋποθέσεις για την άσκηση των δικαιωμάτων η πολιτική μας τα επόμενα χρόνια πρέπει να επικεντρώνεται στην ενημέρωση των πολιτών για τα δικαιώματά τους. Οι χάρτες για τα δικαιώματα της καθημερινής ζωής, τον πολιτισμό, την ποιότητα ζωής δεν είναι διαφημιστικά φυλλάδια. Δεσμεύουν αυτούς που τους συντάσσουν, γίνονται ασπίδες προστασίας και εργαλεία συμμετοχής του πολίτη. 

Εμμένουμε και εντείνουμε την προσπάθεια μας για την επίτευξη της διαφάνειας στην άσκηση της πολιτικής και της διοικητικής δράσης. Διευρύνουμε και διευκολύνουμε την πρόσβαση του πολίτη στις πληροφορίες της διοίκησης ώστε να μπορεί να ελέγχει τους διοικούντες, να διαμορφώσει την άποψή του και να συμμετέχει ισότιμα στα κοινά. Δημιουργούμε τις συνθήκες για την εξασφάλιση της διαφάνειας όχι μόνο στις κρίσιμες περιοχές των δημοσίων έργων των προμηθειών του Δημοσίου, αλλά σε όλες τις πτυχές της καθημερινής διοικητικής και κρατικής λειτουργίας. Η Πολιτεία θα πρέπει να διευρύνει τον ρόλο της δημόσιας σφαίρας με την έννοια της μεγαλύτερης διαφάνειας για του πολίτες. 

Η διαφάνεια και ο δημοκρατικός έλεγχος είναι από τις κρισιμότερες εγγυήσεις κατά της διαφθοράς. Αντιστεκόμαστε στη συντηρητική μίζερη και επικίνδυνη αντίληψη ότι το λάδωμα είναι παθολογία της κοινωνίας μας, συμπλήρωμα στο εισόδημα ή τρόπο να κάνεις την δουλειά σου. Ο αγώνας κατά της διαφθοράς είναι μείζων άξονας της πολιτικής του κόμματος μου και αξιοποιώντας τις νέες δυνατότητες που υπάρχουν, φιλοδοξούμε να προωθήσουμε σχεδιασμένα μια νέα αντίληψη, ώστε το δικαίωμα του πολίτη για διαφάνεια να πραγματώνεται όπως και η διασφάλιση των δικαιωμάτων για όλους. 

Διαστάσεις παίρνουν πολλά σκάνδαλα και κομπίνες που καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ναι, πραγματικά, έχουμε πρόβλημα και η χαλάρωση των θεσμών φαίνεται να δίνει την απάντηση. Φυσικά, είναι επιτακτική η ανάγκη να κλείσουμε τις καγκελόπορτες σε όποιες νομοθεσίες βάζουν νερά ή αφήνουν πολλές φορές κάποιους να μας κλέβουν και μετά να τρέχουμε εκ των υστέρων να τις αλλάξουμε που είναι ήδη πολύ αργά. 

Στην κοινωνία που ζούμε χρειαζόμαστε νέες προσεγγίσεις βασισμένες στη διαχρονικότητα των σταθερών αξιών, στη ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών και προάσπιση της κοινωνικής συνοχής. Στο σεβασμό των κανόνων δικαίου, μέσα στα πλαίσια ισονομίας. Δυστυχώς, ο λαός  νοιώθει έντονα ότι το επίπεδο προστασίας των δικαιωμάτων και εν τέλει η ποιότητα της Δημοκρατίας δεν διασφαλίζονται. 

Έχοντας επίγνωση των αγωνιών και των δύσκολων καιρών που αντιμετωπίζει ο τόπος ελπίζω όλοι μαζί που το επιβάλλει επιτακτικά και το εθνικό καθήκον να πατάξουμε τη διαφθορά γιατί η κυπριακή οικογένεια η μικρή κοινωνία της γειτονιάς, το ανεπίσημο δίκτυο των φίλων ή συγγενών αντιμετωπίζουν τώρα τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα.

*BSC Business Administration – MBA