Με αμφιβολίες, φόβο και ανησυχία επιστρέφουν σήμερα στα σχολεία μαθητές και εκπαιδευτικοί, καθώς στην κοινότητα κυριαρχεί όπως όλα δείχνουν η μετάλλαξη «Όμικρον», αυξάνοντας κρούσματα και στενές επαφές. Ως εκ τούτου οι λίστες στα απουσιολόγια αναμένονται μακρές σύμφωνα με τις  πρώτες ενδείξεις, με δάσκαλους και καθηγητές να εκφράζουν σφοδρούς προβληματισμούς καθώς και την ανάγκη να υπάρξουν αντικαταστάτες για τους εκπαιδευτικούς που είτε νοσούν είτε είναι στενές επαφές.

Στη Μέση Εκπαίδευση εκτιμάται ότι θα απουσιάσει πέραν του 2,5% των καθηγητών εξαιτίας της Covid -19, ενώ προβλήματα υποστελέχωσης αναμένονται και στη Δημοτική Εκπαίδευση. Μιλώντας στον «Φ» ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, ανέφερε ότι μέχρι και την περασμένη Τρίτη είχαν ενημερωθεί ότι οι καθηγητές που θα απουσίαζαν από τα σχολεία λόγω της  Covid-19 ανέρχονταν γύρω στο 2,5%. «Το ποσοστό φαίνεται ότι θα είναι αρκετά αυξημένο, συνυπολογίζοντας τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί από τότε. Αναμένουμε ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα απουσιάσουν», είπε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ελπίδα του κ. Χατζησάββα είναι το υπουργείο Παιδείας να έχει πραγματοποιήσει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να γίνουν διορισμοί αντικαταστατών και τα σχολεία να μπορέσουν να λειτουργήσουν σήμερα ομαλά. «Αν δεν γίνει η αντικατάσταση όσων θα λείπουν τα σχολεία θα είναι διαλυμένα.

 

 

 

Ποιος θα διδάσκει και ποιος θα προσέχει τους μαθητές στα τμήματα, αν από μια μονάδα λείπουν πέντε και 10 καθηγητές;», διερωτήθηκε ο κ. Χατζησσάβας και είπε ότι δεν υπάρχει δικαιολογία να μην είμαστε προετοιμασμένοι για το άνοιγμα των σχολείων, εφόσον το πρόβλημα εξάπλωσης της πανδημίας είναι γνωστό. Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι οι αντικαταστάτες θα πρέπει να προσληφθούν με πλήρη διορισμό, δηλαδή 24 διδακτικές περιόδους, ώστε να μπορούν να αναλάβουν και άλλα καθήκοντα και υποχρεώσεις οι οποίες σχετίζονται με τα υγειονομικά μέτρα. 

Ανάσα για τα σχολεία, ενόψει και των απουσιών εκπαιδευτικών, θα ήταν και η απαλλαγή των βοηθών διευθυντών και άλλων καθηγητών από την ευθύνη της διαδικασίας της ιχνηλάτησης. «Αναμένουμε την έμπρακτη στήριξη του υπουργείου, διορίζοντας ισάριθμους αντικαταστάτες με πλήρες διδακτικό ωράριο», υπογράμμισε.

 

 

 

Με κενά επιστρέφουν οι εκπαιδευτικοί και στις τάξεις της Δημοτικής Εκπαίδευσης, με την πρόεδρο της ΠΟΕΔ Μύρια Βασιλείου να αναφέρει στον «Φ» ότι μέχρι και την περασμένη Παρασκευή, χωρίς να υπολογίζονται τα νέα κρούσματα του Σαββατοκύριακου, προέκυπταν ανάγκες για 61 αντικαταστάσεις στα δημοτικά και 16 στα νηπιαγωγεία. «Πρόκειται για αντικαταστάσεις που σύμφωνα με την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας δεν καλύφθηκαν, δεν βρήκαν κάτοχο», εξήγησε. «Υπάρχει προβληματισμός και έντονη ανησυχία, καθώς φαίνεται ότι αριθμός σχολείων θα είναι υποστελεχωμένα», είπε. Έκκληση της ΠΟΕΔ είναι να δοθούν κίνητρα στους όρους εργοδότησης των αντικαταστατών, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους εκπαιδευτικούς, πρόσθεσε. 

 

 

 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι ήδη ανταποκρίθηκαν την πρώτη ημέρα των νηπιαγωγείων. Το ενδιαφέρον όσων είναι υποψήφιοι για τις αντικαταστάσεις δεν είναι στο 100%, παραδέχτηκε ο κ. Προδρόμου, «κι αυτό είναι κατανοητό».

 

 

 

Ο υπουργός επανέλαβε πάντως, ότι υπάρχει σχέδιο Β και ένα σχέδιο Γ για τις αντικαταστάσεις και πως στόχος είναι τα παιδιά να πάνε στα σχολεία και να κάνουν μάθημα, χωρίς να υπάρξει κενό.