Ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα και την κοινωνία γενικότερα θα θέσει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας σήμερα το πρωί η ηγεσία της ΣΕΚ σε συνάντηση στο Προεδρικό.

Σε δηλώσεις του στον «Φ» ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας ανέφερε ότι η συντεχνία θα συζητήσει θέματα που αφορούν τη διαχείριση της πανδημίας ενώ θα επιχειρήσει να αναδείξει ενώπιον του ΠτΔ την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για αντιμετώπιση της ακρίβειας αλλά και μέτρων για αποτροπή ή αναστολή των αποφάσεων των τραπεζών για αύξηση των τραπεζικών χρεώσεων ενόψει και της συνέχισης της συζήτησης που θα γίνει αύριο Τρίτη στη Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής για το ζήτημα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όσον αφορά στην πανδημία, ο γ.γ. της ΣΕΚ αναγνώρισε πως σε περίπτωση ανάγκης λήψης πρόσθετων μέτρων για στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, θα απαιτηθεί η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού αφού στον προϋπολογισμού του 2022 που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή δεν υπάρχει πρόνοια για επανάληψη σχεδίων στήριξης. Η ΣΕΚ, ανέφερε ο κ. Μάτσας, θα αναδείξει σήμερα και την ανάγκη προώθησης των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται και στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με τον γ.γ. της συντεχνίας να σημειώνει πως οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις αφορούν όλους όσους προσδοκούν και προσβλέπουν στη διακυβέρνηση του τόπου και την επόμενη πενταετία.

Η συντεχνία αναμένεται να ενημερώσει τον ΠτΔ αλλά και να θέσει ενώπιόν του και τα ψηφίσματα του τελευταίου Παγκύπριου Συνεδρίου της ενώ εκτιμάται πως θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων και για τα διάφορα ζητήματα που συζητούνται στο πλαίσιο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, όπως είναι η προσπάθεια για καθιέρωση εθνικού κατώτατου μισθού. Για το τελευταίο ο κ. Μάτσας ανέφερε πως εκκρεμεί η σύγκληση από την υπουργού Εργασίας – η οποία δεν αποκλείεται να είναι παρούσα στη σημερινή συνάντηση στο Προεδρικό – νέας συνεδρίασης του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος προκειμένου να δοθεί η σχετική πρόταση της κυβέρνησης προς τους κοινωνικούς εταίρους. Ο γ.γ. της ΣΕΚ ανέφερε σε σχέση με την εισαγωγή εθνικού κατώτατου μισθού πως το ζήτημα αναμένεται να ξεκαθαρίσει προσεχώς, όπως επίσης και το θέμα της τηλεργασίας που θεωρείται επίσης προχωρημένο στον διάλογο και για το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί σχετικό νομοσχέδιο.