Στη σκιά της έρευνας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) συζητείται σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή που αφορά χορηγία €1,7 εκατ. σε εταιρεία για τη δημιουργία οινοποιείου στην οποία δόθηκαν άλλα €3,2 εκατ. μέσω άλλου προγράμματος. 

Η έρευνα της OLAF, που διεξάγεται κατόπιν έρευνας του Γενικού Ελεγκτή, πέρασε στο δεύτερο στάδιο αφού κρίθηκε πως εκ πρώτης όψεως εγείρεται θέμα προς διερεύνηση. 

Η OLAF ενημέρωσε την Ελεγκτική Υπηρεσία πως μελετώντας τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον της, έκρινε ότι συντρέχουν λόγοι διερεύνησης και έχει ανοίξει φάκελο υπόθεσης. 

Η χορηγία του €1,7 εκατ. αφορούσε τη χρηματοδότηση εταιρείας από τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) για ανέγερση οινοποιείου και όπως υπέδειξε ο Γενικός Ελεγκτής, η αίτηση τής υπό αναφορά εταιρείας έπρεπε να χαρακτηριστεί ως «προβληματική» και να απορριφθεί. 

Σύμφωνα με την έκθεση, ο ΚΟΑΠ αποδέχτηκε την αίτηση συμμετοχής που υπέβαλε η εταιρεία, παρά το γεγονός ότι αυτή δεν είχε εξασφαλίσει την απαραίτητη Πολεοδομική Άδεια για την ανέγερση του έργου. Επιπλέον αποδέχτηκε παραστατικά που υποβλήθηκαν από την εταιρεία με τις αιτήσεις συμμετοχής, τα οποία δεν ήταν επαρκή και πλήρη. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το διπλοτσεκάρισμα του πελάτη μειώνει τις απάτες με κάρτες

Παράλληλα, γινόταν αναφορά σε ενδεχόμενη άνιση μεταχείριση λόγω της τροποποίησης όρων της προκήρυξης. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως η αίτηση εγκρίθηκε, παρά το γεγονός ότι δεν είχε εξασφαλίσει την απαιτούμενη Άδεια Οικοδομής εντός του χρονικού πλαισίου που προέβλεπαν οι όροι του Μέτρου πριν την τροποποίηση. 

Στην έκθεση γίνεται επίσης αναφορά σε παραχώρηση αλλεπάλληλων χρονικών παρατάσεων στον αιτητή, για την ολοκλήρωση του επενδυτικού έργου. Συγκεκριμένα, παραχωρήθηκαν έξι παρατάσεις συνολικής χρονικής διάρκειας 32 μηνών για την ολοκλήρωση του έργου της έκτης Προκήρυξης, το οποίο, σύμφωνα με την αίτηση συμμετοχής, θα έπρεπε να ολοκληρωθεί εντός 30 μηνών. 

Αναφορά γίνεται και σε ανεπαρκή αξιολόγηση των προσφορών που υπέβαλε η εταιρεία για αγορά επίπλωσης συνολικού ύψους €200.350 και €124.461 σε δύο χωριστές περιπτώσεις. Χαρακτηριστικά είναι κάποια από τα ποσά που πληρώθηκαν και αφορούν €3.000 για έπιπλο γραφείου, €1.700 για δερμάτινη καρέκλα γραφείου, €6.000 για πέντε ραφιέρες τοίχου, €4.700 για τρία τραπέζια, €1.900 για μία πολυθρόνα, €1.200 για άλλο τραπέζι και €2.300 για ένα ψηλό τραπέζι.