Τρεις αρχαίοι τάφοι ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια εργασιών εργοληπτικής εταιρείας στη συνοικία Αναβαργός του Δήμου Πάφου, ωστόσο οι αρμόδιοι της εταιρείας παρέλειψαν να αναφέρουν οτιδήποτε σε Τμήμα Αρχαιοτήτων ή Αστυνομία, προφανώς για να συνεχισθεί απρόσκοπτα η εργασία στο εργοτάξιο. Η πληροφορία δόθηκε ωστόσο σε αρχαιολογικό λειτουργό ο οποίος αφού επιβεβαίωσε το γεγονός, κάλεσε την Αστυνομία.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, λειτουργός του Τμήματος Αρχαιοτήτων στην Πάφο έλαβε την Τρίτη πληροφορία από γνωστό της πρόσωπο ότι κατά την διεξαγωγή εργασιών  που εκτελεί συγκεκριμένη εργοληπτική εταιρεία στο Αναβαργός, εντοπίστηκαν αρχαίοι τάφοι χωρίς να ενημερωθεί η αρμόδια αρχή.

Η εν λόγω λειτουργός ενημέρωσε το Τμήμα της και στη συνέχεια μετέβη επί τόπου όπου διαπίστωσε αμέσως την ύπαρξη αρχαίου τάφου και ένα άντρα να εξέρχεται από αυτόν. Ειδοποίησε την Αστυνομία και μέλη του ΤΑΕ Πάφου μετέβησαν στο μέρος, όπου η αρχαιολογική λειτουργός τους υπέδειξε το συγκεκριμένο πρόσωπο.

Κατά τις εξετάσεις που ακολούθησαν προέκυψε ότι το εν λόγω πρόσωπο εργάζεται για την συγκεκριμένη εργοληπτική εταιρεία. Σε έρευνα που έγινε στον ίδιο, στο όχημα και στην κατοικία του, δεν εντοπίστηκε οτιδήποτε. Στην συνέχεια κλήθηκε στα γραφεία του ΤΑΕ Πάφου όπου ανακρινόμενος ισχυρίστηκε ότι ο λόγος που κατέβηκε στον τάφο ήταν για σκοπούς εργασίας, αφού ασχολείτο με την τοποθέτηση σωλήνων. Ακολούθως αυτός κατηγορήθηκε γραπτώς και αφέθηκε ελεύθερος για να κλητευθεί αργότερα.

Διαδικασία είναι σε εξέλιξη από Τμήμα Αρχαιοτήτων και Αστυνομία και κατά της εργοληπτικής εταιρείας, αφού είχε υποχρέωση να ενημερώσει για τα ανευρεθέντα.

Σύμφωνα με τις εξετάσεις του Τμήματος Αρχαιοτήτων που ακολούθησαν, στο χώρο του εργοταξίου διαπιστώθηκε η ύπαρξη τριών αρχαίων τάφων, οι οποίοι φωτογραφήθηκαν  ακολούθως τέθηκαν υπό φρούρηση.

Ποινικές ευθύνες διερευνά η Αστυνομία εναντίον της εταιρείας 

Το ενδεχόμενο να υπάρχουν ποινικές ευθύνες και σε διευθυντές εταιρείας, διερευνά το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Πάφου σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων μετά την ανεύρεση τριών αρχαίων τάφων κατά τη διάρκεια εκσκαφών, σύμφωνα με τον Βοηθό Αστυνομικό Διευθυντή Πάφου και Εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου Μιχάλη Ιωάννου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως χθες το μεσημέρι η Αστυνομία ενημερώθηκε από λειτουργό του Τμήματος Αρχαιοτήτων ότι σε συγκεκριμένη περιοχή στο χωριό Αναβαργός κατά τη διάρκεια εκσκαφών από τη συγκεκριμένη εταιρεία εντοπίστηκαν τρεις αρχαίοι τάφοι .

Η Αστυνομία μετέβη στο μέρος μαζί με λειτουργούς του Τμήματος Αρχαιοτήτων και απέκλεισε τη σκηνή, η οποία φωτογραφήθηκε. 

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, εκεί εντοπίστηκε 37χρονος αλλοδαπός, ο οποίος εργάζεται στην πιο πάνω εταιρεία και σύμφωνα με μαρτυρία εξέρχετο από έναν από τους τάφους. 

Σε σωματική έρευνα που έγινε στον ίδιο, αλλά και στην κατοικία που διαμένει δεν εντοπίστηκε οτιδήποτε το ενοχοποιητικό. Κατόπιν τούτου ο 37χρονος κατηγορήθηκε γραπτώς ότι δεν ενημέρωσε το Τμήμα Αρχαιοτήτων για την ύπαρξη των τάφων, κατέληξε ο κ. Ιωάννου.