Το υπουργείο Οικονομικών με τις επιστολές του προς τη Βουλή αλλά και προς αρχηγούς πολιτικών κομμάτων ζητά όπως επιστραφεί στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας το ποσό που προκύπτει από τη διαφορά λόγω της «λανθασμένης κατανομής» η οποία αφορά την περίοδο των εφτά μηνών μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2021. Ωστόσο ο συνυπολογισμός φαίνεται πως είναι προβληματικός, όπως τονίζεται και στην επιστολή του Νικόλα Παπαδόπουλου, μέσα από την οποία υποδεικνύει πως η απαίτηση επιστροφής χρημάτων (όπως το ΥΠΟΙΚ θέτει το θέμα) θα πρέπει να πάει πίσω στο 2016. 

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2021 ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, απέστειλε πέντε επιστολές (αντίγραφα των οποίων κατέχει ο Φ) σχετικά με το θέμα της επιστροφής χρημάτων που έλαβαν πολιτικά κόμματα. Μία επιστολή προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τρεις σε πολιτικούς αρχηγούς και μια σε πολιτικό κόμμα. 

Στην επιστολή προς τη γενική διευθύντρια της Βουλής και απαντώντας στην απόφαση που λήφθηκε από την ΒτΑ «να μην προβεί σε οποιεσδήποτε ενέργειες προς ανάκτηση και ανακατανομή ποσών» ο ΓΔΥΠΟΙΚ αναφέρει πως έχουν σταλεί επιστολές «προς τα επηρεαζόμενα κόμματα ζητώντας να επιστραφεί στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας η διαφορά που προκύπτει, λόγω λανθασμένης κατανομής». Παράλληλα «επισημαίνεται ότι η διαδικασία ανάκτησης των ποσών, που λανθασμένα δόθηκαν από τη ΒτΑ στα κοινοβουλευτικά κόμματα, θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021». Σε αντίθετη περίπτωση, όπως αναφέρεται στην επιστολή, «το αντίστοιχο ποσό θα αποκοπεί από τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων για το έτος 2022». 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι επιστολές του προς τις επηρεαζόμενες πολιτικές δυνάμεις είναι πανομοιότυπες και αναφέρουν μεταξύ άλλων τα εξής: 

·    ΓΓ ΑΚΕΛ: «…συνυπολογίζοντας την αναγκαιότητα για επίλυση του ζητήματος καθώς, και το γεγονός ότι, η χορηγία που έχει λάβει το ΑΚΕΛ δεν συνάδει με τα ποσοστά που έχει συγκεντρώσει κατά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, διά της παρούσης το ΑΚΕΛ καλείται όπως επιστρέψει στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας το ποσό των €1.558,87, το οποίο αποτελεί τη διαφορά που προκύπτει λόγω της λανθασμένης κατανομής και η οποία αφορά την περίοδο των 7 μηνών μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2021. Ακολούθως η ΒτΑ αναμένεται να προχωρήσει σε κατανομή των ανακτηθέντων χρηματικών ποσών στα κόμματα που δικαιούνται να λάβουν χρηματοδότηση, βάσει των αποτελεσμάτων των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών». 

·    Πρόεδρο ΔΗΚΟ: Λόγω του ότι «…η χορηγία που έχει λάβει το Δημοκρατικό Κόμμα δεν συνάδει με τα ποσοστά που έχει συγκεντρώσει κατά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, διά της παρούσης το Δημοκρατικό Κόμμα καλείται όπως επιστρέψει στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας το ποσό των €47.321,78, το οποίο αποτελεί τη διαφορά που προκύπτει λόγω της λανθασμένης κατανομής…». 

·    Πρόεδρο Αλληλεγγύης: Λόγω του ότι «…η χορηγία που έχει λάβει το Κίνημα Αλληλεγγύης δεν συνάδει με τα ποσοστά που έχει συγκεντρώσει κατά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, διά της παρούσης το Κίνημα Αλληλεγγύη καλείται όπως επιστρέψει στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας το ποσό των €251.203,39, το οποίο αποτελεί τη διαφορά που προκύπτει λόγω της λανθασμένης κατανομής…».

·    Συμμαχία Πολιτών: Λόγω του ότι «…η χορηγία που έχει λάβει η Συμμαχία Πολιτών δεν συνάδει με τα ποσοστά που έχει συγκεντρώσει κατά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, διά της παρούσης η Συμμαχία Πολιτών καλείται όπως επιστρέψει στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας το ποσό των €277.429,68, το οποίο αποτελεί τη διαφορά που προκύπτει λόγω της λανθασμένης κατανομής…». 

Σημειώνεται πως οι τρεις από τις τέσσερις επιστολές έχουν ως αποδέκτες του αρχηγούς πολιτικών κομμάτων τα οποία συνεχίζουν να υφίστανται, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Αλληλεγγύη. Η τέταρτη επιστολή απευθύνεται προς τη Συμμαχία Πολιτών (όχι τον αρχηγό της) και η οποία ως γνωστό έπαψε να υφίσταται ως πολιτικός σχηματισμός. 

Εγείρει ερωτηματικά το ΔΗΚΟ 

Ωστόσο, όπως φαίνεται μέσα από την επιστολή του προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όπως φαίνονται εκ πρώτης όψεως. Γιατί ερμηνεύοντας το σκεπτικό της επιστολής ΓΔ ΥΠΟΙΚ προς τα κόμματα, ο Ν. Παπαδόπουλος υποδεικνύει πως θα πρέπει να ανακτηθούν ποσά και σ’ ό,τι αφορά τα εκλογικά αποτελέσματα του 2016. Αναφέρει συγκεκριμένα ο πρόεδρος τους ΔΗΚΟ:

«Επισημαίνουμε επίσης, πως αν ακολουθήσουμε τη δική σας ερμηνεία της σχετικής νομοθεσίας, ερμηνεία με την οποία εμείς σε κάθε περίπτωση διαφωνούμε, τότε θα πρέπει με βάση τη δική σας συλλογιστική να ανακτηθούν ή/και να συμψηφιστούν ή/και να γίνουν αναπροσαρμογές στα ποσά που έλαβαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα που έχασαν ποσοστά στις εκλογές του Μαΐου του 2016, ως ακολούθως και με βάση τη δική σας μεθοδολογία: 

ΔΗΣΥ:    -€83.175

ΑΚΕΛ:    -€154.838

ΔΗΚΟ:    -€38.324

ΕΔΕΚ:    -€70.648

ΣΥΜΜΑΧΙΑ: +€170.412

ΕΥΡΩΚΟ/ΑΛΛΗΛΛΕΓΓΥΗ: (-€139.968+€154.303)= €14.335

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ: +€39.945 

ΕΛΑΜ: +€122.293

Με άλλα λόγια, τα τρία κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ θα πρέπει να επιστρέψουν περίπου €308.661 για το 2016 και το ΔΗΚΟ €38.324. Αντίθετα η Συμμαχία,  η Αλληλεγγύη, οι Οικολόγοι και το ΕΛΑΜ έχουν να παίρνουν €346.985 για το 2016».

Ο Ν. Παπαδόπουλος ζητά να μάθει εάν θα ζητηθεί «ανάκτηση χρημάτων ή/και συμψηφισμό για τη χορηγία που δόθηκε τον Ιανουάριο του 2016 σε κόμματα που υπέστησαν μείωση των ποσοστών τους ή/και των οποίων μειώθηκε η χορηγία τον Ιανουάριο του 2016, σε σύγκριση με τη χορηγία τους την κοινοβουλευτική περίοδο 2011-2016». Σε αντίθετη περίπτωση θέλει να μάθει «εάν πρόθεση σας είναι να ζητήσετε ανάκτηση ή/και συμψηφισμό μόνο από το Δημοκρατικό Κόμμα, παρακαλούμε όπως μας εξηγήσετε τους λόγους που θα αντιμετωπίσετε τα προαναφερόμενα κόμματα και συγκεκριμένα τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ με διαφορετικό τρόπο από το Δημοκρατικό Κόμμα».