Το τελευταίο διάστημα γίνεται έντονη συζήτηση ακόμα και σε επίπεδο Βουλής για την ένταξη κοινοτήτων στα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας. Αριθμός κοινοτήτων της Λευκωσίας αποφάσισαν να ενταχθούν στο συμβούλιο της Λευκωσίας οικειοθελώς, κάνοντας τη δική τους μεταρρύθμιση στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Χθες έπεσαν και οι υπογραφές των συμφωνητικών συμβολαίων, και πλέον οι κοινότητες ανήκουν και επίσημα, στο υδρευτικό δίκτυο του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας.

Στο ΣΥΛ εντάσσονται οι κοινότητες Μαθιάτη, Αγίας Βαρβάρας, Ποταμιάς, Μάμμαρι, Αλάμπρας και Λυθροδόντα. Ο συνολικός πληθυσμός των έξι κοινοτήτων, είναι 11.000, ενώ ο αριθμός των υποστατικών 4.356. Παράλληλα δρομολογείται μετά από χρόνια και μεγάλη καθυστέρηση η σύναψη συμφωνίας με τον Δήμο Λακατάμιας με πληθυσμό ακόμα 50.000, και επομένως το σύνολο των υποστατικών που θα εξυπηρετούνται από το ΣΥΛ από 120.000 σήμερα, αυξάνονται σε 140.000.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διευρύνεται υδρευτικό δίκτυο του ΣΥΛ σε Λακατάμια & 6 κοινότητες

Μετά την υπογραφή των έξι κοινοτήτων, το θέμα θα προωθηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση. Ουσιαστικά με την εθελοντική απόφαση των κοινοτήτων και την ένταξη του Δήμου Λακατάμιας, θα αυξηθεί ο κύκλος εργασιών του ΣΥΛ κατά 16,7%, αφού επεκτείνεται πλέον στα 1.710 χιλιόμετρα υδρευτικού δικτύου, ενώ μεγαλώνουν τα διοικητικά του όρια. Παράλληλα, τα ακάθαρτα έσοδα του Συμβουλίου με την εξέλιξη αυτή, θα αυξηθούν από €28 εκατ. στα €33 εκατ. μία αύξηση της τάξης του 17,8%.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, Αναπλ. Έπαρχο Λευκωσίας Ανδρέα Χατζηπάκκο, το ΣΥΛ, μέσα από οικονομίες κλίμακος και την εμπειρογνωμοσύνη του αναμένεται να αυξήσει το πλεονασματικό του υπόλοιπο ώστε να μπορέσει να εξελίξει τα υπό ένταξη δίκτυα ύδρευσης στην ίδια καλή κατάσταση με το υπόλοιπο δίκτυο που διαχειρίζεται.

«Όλοι οι καταναλωτές πρέπει να απολαμβάνουν απρόσκοπτη υδροδότηση άριστης ποιότητας νερού και αναβαθμισμένες υπηρεσίες όπως η εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση μέσω ηλεκτρονικών μέσων, άμεση ανταπόκριση από το αναβαθμισμένο Call Center του Συμβουλίου και γρήγορη διευθέτηση ζητημάτων από το Τμήμα Εξυπηρέτησης Καταναλωτών του Συμβουλίου», επεσήμανε ο κ. Χατζηπάκκος.

Το ΣΥΛ πέτυχε μείωση του ατιμολόγητου νερού από τις διαρροές από 29% που ήταν το 2018 στο 16,5% το 2020 εξοικονομώντας πόρους €3 εκατ. 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκστρατεία επικαιροποίησης των στοιχείων των καταναλωτών του Συμβουλίου με σκοπό την ολιστική ψηφιοποίηση των λογαριασμών υδροληψίας μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, μέσα σε 5 μέρες ψηφιοποιήθηκαν πέραν των 3.000 λογαριασμών, ακουμπώντας το 3% του συνόλου των λογαριασμών. Με την ηλεκτρονική τιμολόγηση θα μειωθεί ακόμα περισσότερο το κόστος αφού αναμένεται μείωση από τις 720.000 επιστολές-λογαριασμούς που στέλνει το ΣΥΛ ταχυδρομικώς κάθε χρόνο με ένα αξιοσέβαστο κόστος της τάξης των €200.000 /χρόνο και χρήση 100 τόνων χαρτιού.

Επιπρόσθετα υπήρξε μείωση στην κατανάλωση ρεύματος με την αντικατάσταση των αντλιών με λιγότερο ενεργοβόρες αντλίες.

Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας λόγω του μεγέθους του και της οργάνωσης του, σε αντίθεση με τους μικρούς οργανισμούς υδατοπρομήθειας, κατέχει την απαραίτητη τεχνολογία, εμπειρογνωμοσύνη και πόρους και έχει την ικανότητα και τη δυνατότητα να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά στις σημερινές προκλήσεις στον τομέα του νερού. Αναφερόμενος στις προκλήσεις ο Έπαρχος Λευκωσίας ανέφερες χαρακτηριστικά στον «Φ» τις πιο κάτω: • Γηρασμένες υποδομές και κατ’ επέκταση διαρροές νερού  • Συνεχή και απρόσκοπτη παροχή ποιοτικού νερού • Εφαρμογή καινοτόμου τεχνολογίας.• Ετοιμότητα έκτακτης ανάγκης • Προστασία του περιβάλλοντος. 

Με την ένταξη των έξι κοινοτήτων μόνο από τη μείωση των διαρροών αναμένεται σε δύο χρόνια από σήμερα να υπάρξει μειώσει σημαντικά τις διαρροές και να υπάρξει οικονομικό όφελος γύρω στις €300,000/χρόνο. Επιπρόσθετα θα μειωθεί το διοικητικό και λειτουργικό κόστος. Αν ενταχθεί και ο Δήμος Λακατάμειας αναμένονται περαιτέρω εξοικονομήσεις της τάξης των €1,5-2 εκατ. περίπου /χρόνο.

Η συμφωνία υπεγράφη χθες σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας. Οι έξι κοινοτάρχες υπέγραψαν με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ανδρέα Χατζηπάκκο στην παρουσία του διευθυντή του ΣΥΛ Κωνσταντίνου Παρμακλή, τα συμφωνητικά συμβόλαια για ένταξη των υδρευτικών συστημάτων τους στο υδρευτικό δίκτυο του ΣΥΛ.