ΜΕ αφορμή ένα επεισόδιο στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, στις 16 Ιουλίου, στη διάρκεια του οποίου οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις έριξαν πυροβολισμούς εναντίον σκάφους της Λιμενικής Αστυνομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, θέτει ζητήματα συμπεριφοράς της Τουρκίας στην περιοχή. Σημειώνεται συναφώς ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε επιστολή του προς τον κ. Ζοζέπ Μπορέλ, ενημέρωσε «για ένα εξαιρετικά ανησυχητικό περιστατικό που συνέβη της πρώτες πρωινές ώρες της 16ης Ιουλίου 2021, στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας», στην περιοχή της Τηλλυρίας. 

Η συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και η στάση της στην Ανατολική Μεσόγειο είναι παράγοντες που επηρεάζουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ο Ζοζέπ Μπορέλ σε απαντητική επιστολή του προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη, την οποία αποκάλυψε ο «Φ», τονίζει πως «η στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να είναι αξιόπιστη και βιώσιμη, χωρίς πισωγυρίσματα, για να αποδείξει ότι οι προθέσεις που εκφράζει είναι γνήσιες και ότι διατηρείται η αποκλιμάκωση στην ευρύτερη περιοχή». 

ΕΙΝΑΙ σαφές πως ο Ευρωπαίος αξιωματούχος θέλει να ξεκαθαρίσει πως η Τουρκία θα πρέπει να δεσμευτεί κατηγορηματικά σ’ ό,τι αφορά τις σχέσεις καλής γειτονίας, διεθνείς συμφωνίες και ειρηνική επίλυση των διαφορών. Επιπλέον διαμηνύει πως η Τουρκία «πρέπει να αποφεύγει τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και αντ’ αυτού θα πρέπει να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της ΕΕ επί του θαλάσσιου και εναέριου χώρου τους». 

ΤΟ επεισόδιο αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως μεμονωμένο, αλλά εντάσσεται στους ευρύτερους σχεδιασμούς της Άγκυρας και πιο συγκεκριμένα στα νέα τετελεσμένα, τα οποία επιβάλλει στην προσπάθειά της να προωθήσει την πολιτική των δυο κρατών στο νησί. Γι’ αυτό και οι κινήσεις στην Αμμόχωστο, στην κυπριακή ΑΟΖ και το περιστατικό στην περιοχή της Τυλληρίας πρέπει να αντιμετωπίζονται ενιαία. Πρέπει δε να σημειωθεί πως όλες αυτές οι ενέργειες γίνονται ενώ καταβάλλονται προσπάθειες από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τους συνεργάτες του για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Θεωρούμε, λοιπόν, πως και η Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι συνολικά θα πρέπει να αντιμετωπίζει την τουρκική συμπεριφορά. Διαφορετικά θα προβαίνει σε τοποθετήσεις και παρεμβάσεις όταν γίνεται μια ενέργεια από πλευράς Τουρκίας. Είναι άποψή μας πως πρέπει να λειτουργεί στη βάση ότι η τουρκική πλευρά κινείται και προωθεί ένα σχεδιασμό επιβολής στην Κύπρο και στην περιοχή και πως αυτές οι μεθοδεύσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται και από την Ε.Ε.

ΚΑΙ κάτι άλλο σε σχέση με τη στάση της Ε.Ε. Ανεξάρτητα από το περιεχόμενο της επιστολής Μπορέλ προς τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, που είναι θετικό και το σημειώνουμε, θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφασίσει, επιτέλους, να στείλει ένα πιο αποφασιστικό μήνυμα προς την Άγκυρα. Να προχωρήσει στη λήψη μέτρων κατά της κατοχικής Τουρκίας. Θα πρέπει να έχουν αντιληφθεί πλέον στις Βρυξέλλες ότι η Τουρκία δεν λαμβάνει υπόψη προειδοποιήσεις και λόγια. Θα πρέπει να λάβει μέτρα για να σταματήσει η Άγκυρα. Από αυτά μόνο καταλαβαίνει η κατοχική δύναμη. Ελπίζουμε δε πως οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν θα οδηγήσουν σε πολιτικές κατευνασμού προς την κατοχική δύναμη.