Μετά την αναμπουμπούλα των τελευταίων ημερών με την απόφαση της κυβέρνησης για αφαίρεση διαβατηρίων από αξιωματούχους του ψευδοκράτους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες μας η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου.

Αντικείμενο της συνεδρίας θα είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό όπως αυτές διαμορφώνονται μέχρι στιγμής και ενόψει της μετάβασης του Προέδρου Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη στις 21 Σεπτεμβρίου.

Εκ των πραγμάτων το Εθνικό Συμβούλιο θα έχει να ασχοληθεί και με τις παρενέργειες της απόφασης της κυβέρνησης για αφαίρεση διαβατηρίων από 14 Τουρκοκύπριους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μια απόφαση που πέραν της σύγκρουσης ανάμεσα σε Αναστασιάδη και Τατάρ προκάλεσε και σύγκρουση στο εσωτερικό κυρίως μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Αναμένεται ότι από κάποιους πολιτικούς αρχηγούς θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη συγκεκριμένη απόφαση.

Νωρίτερα την ερχόμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πραγματοποιήσει σύσκεψη με τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας. Σύσκεψη η οποία είναι προπαρασκευαστική για το ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη και τις συναντήσεις που θα έχει επί αμερικανικού εδάφους με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και το ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ.

Γραπτή δήλωση Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης έχει συγκαλέσει σύσκεψη τόσο της διαπραγματευτικής ομάδας στις 31 Αυγούστου όσο και του Εθνικού Συμβουλίου την 1η Σεπτεμβρίου, προκειμένου να προβεί σε ενημέρωση σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και την απάντηση/πρόταση που υπέβαλε στον κ. Τατάρ.

Την ίδια στιγμή και προς αποφυγή αχρείαστων αντιπαραθέσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τις πολιτικές δυνάμεις όπως αποφύγουν τις όποιες δηλώσεις προ της πλήρους ενημέρωσης τους για το τι επακριβώς περιλαμβάνει η εν λόγω απάντηση/πρόταση.