Δαγκώνουν τα κύματα. Τρέχουν με φόρα προς το νερό για να πιάσουν τη μπάλα τους και έπειτα οργώνουν την ακτογραμμή, παίζοντας με την άμμο και τα βότσαλα. Πρόκειται για όσα θα δει κάποιος στις παραλίες σκύλων της Κύπρου, όπου τα συμπαθέστατα τετράποδα πλατσουρίζουν και απολαμβάνουν τον ήλιο και τη θάλασσα μαζί με τους ιδιοκτήτες τους.

«Του ρίχνεις τη μπάλα και τρέχει να στη φέρει από τη θάλασσα. Ανεβαίνει σε βράχους και έπειτα κάνει βουτιά. Ξανά και ξανά. Το ένα μου σκυλί κυλιέται στην άμμο. Έχουν τρομερό ενθουσιασμό. Βρίσκουν και άλλα σκυλιά, τρέχουν και παίζουν», περιγράφει στον «Φ» για την εμπειρία της σε παραλία σκύλων, η πρόεδρος του Nicosia Dog Shelter, Βικτωρία Νικολάου. «Είναι παρά πολύ όμορφο να μπορείς να πας στην παραλία με τον σκύλο και την οικογένεια σου. Είναι τρομερή η χαρά και για τον σκύλο. Θυμίζει τη συμπεριφορά ενός παιδιού που τρέχει να πλατσουρίσει στο νερό και να παίξει στην άμμο». Εξάλλου, σημείωσε, το κολύμπι είναι πολύ καλή γυμναστική πέρα από τον άνθρωπο και για τον σκύλο. Για αυτό και το προτείνουν οι κτηνίατροι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δεν είναι πάντοτε ευπρόσδεκτοι οι σκύλοι, εξηγεί η κ. Νικολάουν και προσθέτει: «Έτυχε κάποιος πολίτης να με πλησιάσει ενώ είχα βγάλει βόλτα τον σκύλο μου για να μου ζητήσει να απομακρυνθώ». Αυτό, όπως εξηγεί, δεν συμβαίνει μόνο στις παραλίες αλλά και σε πάρκα ή και καφέ. «Ευτυχώς είναι μια μειοψηφία. Ο κόσμος δέχεται ότι για κάποιους ο σκύλος είναι ένα ακόμη μέλος της οικογένειας τους. Ότι έχουν και εκείνα δικαιώματα, όπως και εμείς ως ιδιοκτήτες του σκύλου». 

Από την περασμένη χρονιά, συνεχίζει η κ. Νικολάου, έχουν παραχωρηθεί και κάποιες καλές παραλίες για κολύμπι με κατοικίδια. «Στο Παραλίμνι, στην περιοχή Κάππαρη, υπάρχει παραλία σκύλων με δωρεάν ομπρέλες και κρεβατάκια. Ωστόσο, επειδή κάποιοι δεν μας ήθελαν εκεί, είχαν κάψει τις ομπρέλες. Ευτυχώς ο δήμος τις αντικατέστησε». Αυτό που χρειάζεται να γίνει ως επόμενο βήμα, καταλήγει η κ. Νικολάου, είναι να ξεκινήσουν κάποιες οργανωμένες παραλίες να δέχονται και σκυλιά. «Από την πλευρά τους και οι ιδιοκτήτες πρέπει να είναι υπεύθυνοι και να φροντίζουν για το σκύλο τους και τυχόν ακαθαρσίες».

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Έφη Ξάνθου, ανέφερε στον «Φ» ότι μετά από αρκετές προσπάθειες, αποφασίστηκε το 2019 να επιτρέπεται η πρόσβαση σκύλων σε όλες τις παραλίες της Κύπρου, με εξαίρεση εκείνες που χαρακτηρίζονται από συγκεκριμένο διάταγμα ως παραλίες λουομένων καθώς και τις παραλίες σε περιοχή natura. «Δηλαδή, σήμερα, είσαι ελεύθερος να πας μαζί με το σκύλο σου σε μια παραλία που δεν έχει ναυαγοσώστη. Οι παραλίες λουομένων συμπεριλαμβάνονται σε διάταγμα που εκδίδεται κάθε χρόνο, για την περίοδο Απριλίου – Νοεμβρίου. Τους υπόλοιπους μήνες (σ.σ. τους χειμερινούς) η πρόσβαση σκύλων επιτρέπεται και στις παραλίες λουομένων».

Πριν το 2019, σημειώνει η κ. Ξάνθου, είχε γίνει προσπάθεια να υπάρχει τουλάχιστον μια παραλία σκύλων σε κάθε επαρχία. «Το πρόβλημα ήταν ότι επιλέγονταν ως παραλίες σκύλων κάποιες που βρίσκονται σε δύσβατες και βραχώδεις περιοχές. Υπήρχε η αντίληψη ότι αυτή η παραλία που θα δίνει πρόσβαση και σε κατοικίδια, είναι παραλία που σπαταλείται. Για αυτό το λόγο και οι ιδιοκτήτες σκύλων ήταν πολύ δυσαρεστημένοι».

Γενικότερα, είπε η κ. Ξάνθου, υπάρχει προκατάληψη προς τα σκυλιά και τους ιδιοκτήτες τους. «Υπάρχει η αντίληψη ότι είναι βρώμικα ή ότι λερώνουν στην παραλία». Ιδανικό, είπε, θα ήταν κάποια στιγμή να υπάρξει δυνατότητα σε μια καλή παραλία λουομένων να μπορεί να πάει κάποιος μαζί και με τον σκύλο του.

Οι 7 παραλίες

Σύμφωνα με τον κατάλογο που έχει καθοριστεί από το υπουργείο Τουρισμού, αυτές είναι οι παραλίες όπου επιτρέπεται το λούσιμο σκύλων:    

  • Γλυκύ Νερό Α’ στο Παραλίμνι (πλησίον Κάππαρη).
  • Κασιάνες (Spyros Beach), νότια του αεροδρομίου Λάρνακας.
  • Βορειοδυτικά του αεροδρομίου Πάφου, στις εκβολές του ποταμού Έζουσα στην Αχέλεια.
  • Περιοχή Πιτίλη, ανατολικά της εκβολής του ποταμού Πλατάνια στο Νέο Χωριό Πάφου.
  • Τοποθεσία Καραβόπετρα, νοτιοανατολικά της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων του Σ.Α.Λ.Α. στο Μοναγρούλλι.
  • Τοποθεσία Πρόλιμνος, δυτικά του Πισσουρίου.
  • Τοποθεσία Στερατζιά στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας.