Η επομένη μέρα των εκλογών και το αποτέλεσμα της κάλπης επανέφερε στο προσκήνιο ζητήματα, όπως το προφίλ και τα κριτήρια ψηφοφορίας των Κυπρίων, αλλά και ερωτήματα για τα θετικά και αρνητικά στοιχεία της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων. Τι έκαναν, λοιπόν, κάποιοι περισσότερο σωστά, που τους χάρισε την πολυπόθητη επιτυχία και τι οδήγησε άλλους στο να εισπράξουν την ψυχρολουσία των μη επιθυμητών αποτελεσμάτων;

Xρήσιμες απαντήσεις έδωσε, μιλώντας στο philenews, ο κοινωνιολόγος Νίκος Περιστιάνης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι Κύπριοι ψηφοφόροι είναι ως επί το πλείστον συντηρητικοί και δεν ρισκάρουν να επιλέξουν κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που είθισται να ψηφίζουν. Ως εκ τούτου, σε περίπτωση που αποφασίσουν να μετακινηθούν, αυτό γίνεται σε κάποιο παραπλήσιο κόμμα.

Επιπρόσθετα, με βάση τα όσα ανέφερε ο κοινωνιολόγος, ο Κύπριος ψηφοφόρος επιλέγει κυρίως με βάση τη θετική ατζέντα, το τι δηλαδή «υπόσχεται» να προσφέρει σε αυτόν ένα κόμμα και τις προτάσεις που παραθέτει, οι οποίες χρειάζεται να είναι ξεκάθαρες και αποκρυσταλλωμένες.

Στο σημείο αυτό πέτυχε, όπως τόνισε, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, καθώς το τελευταίο διάστημα προέβαλλε τα όσα έχει καταφέρει επί της διακυβέρνησής του, κυρίως όσον αφορά στην Οικονομία, συγκρατώντας ψηφοφόρους, την ώρα που το ΑΚΕΛ υιοθέτησε μια διαφορετική προσέγγιση, προβάλλοντας διαρκώς τα αρνητικά στοιχεία της παρούσας διακυβέρνησης, χωρίς εντούτοις να καταφέρει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι αποτελεί καλύτερη εναλλακτική επιλογή. Παρόμοια προσέγγιση με το ΑΚΕΛ υιοθέτησε και το ΔΗΚΟ, όπως ανέφερε ο κοινωνιολόγος, υποστηρίζοντας ότι δέχθηκε πλήγμα, λόγω των εσωκομματικών προβλημάτων που αντιμετώπισε, γεγονός που οδήγησε σε αποχώρηση στελεχών του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυξήθηκε η τάση αμφισβήτησης των παραδοσιακών κομμάτων

Όσον αφορά στην έκπληξη των εκλογών, τη ΔΗΠΑ, όπως υποστήριξε ο κοινωνιολόγος είχε μια αρκετά καλή προεκλογική καμπάνια, καθώς κατάφερε να προβάλει θετικές προγραμματικές θέσεις, ενώ από ό,τι φαίνεται υπήρξε και δρομολογημένη κατεύθυνση απόκρυψης της υποστήριξης προς το κόμμα στις δημοσκοπήσεις, προκειμένου να μην θεωρηθεί κίνδυνος από τους υπόλοιπους συνδυασμούς και να δεχτεί πόλεμο, πράγμα που το πέτυχε, αφού πέρασε απαρατήρητη και έκανε στο τέλος την έκπληξη.

Από την άλλη, όσον αφορά στο ΕΛΑΜ, τον δεύτερο νικητή των εκλογών, ξεχώρισε, προβάλλοντας τον ρόλο του υπερασπιστή του τρίπτυχου «πατρίδα – θρησκεία – οικογένεια», το οποίο έχει σημαντικές ρίζες στην κυπριακή κοινωνία.

Ερωτηθείς αν η στάση των κομμάτων στο Κυπριακό φέρεται να επηρέασε τους ψηφοφόρους, απάντησε καταφατικά, παραπέμποντας στις πρόσφατες εξελίξεις με την πενταμερή, τη στάση Τατάρ για 2 κράτη και το άνοιγμα Βαρωσίων. Όπως ανέφερε η Αλληλλεγγύη, η οποία είχε ως ατού την ξεκάθαρη θέση της στο Κυπριακό, έχασε ψηφοφόρους που κατευθύνθηκαν προς ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ, καθώς εκτίμησαν ότι τα δύο τελευταία είχαν συγκριτικά περισσότερα πλεονεκτήματα, όσον αφορά σε άλλα ζητήματα.

Από την άλλη, οι μη ξεκάθαρες θέσεις του Κινήματος Οικολόγων στο Κυπριακό, λόγω της προσπάθειας σύζευξης διαφορετικών προσεγγίσεων που συνυπάρχουν στο Κίνημα, φέρεται να στέρησε από αυτό την ανοδική πορεία ανάμεσα στους ψηφοφόρους. Από την άλλη, το νεοσύστατο κόμμα «Αμμόχωστος για την Κύπρο», παρόλο που διατύπωσε σαφείς θέσεις, όσον αφορά στο Κυπριακό, όπως υποστήριξε ο κ. Περιστιάνης, άργησε πολύ να δημιουργηθεί, με αποτέλεσμα να μην έχει τον χρόνο γνωστοποίησης και εδραίωσης των θέσεων του.

Όπως εξήγησε ο γνωστός κοινωνιολόγος, γενικότερα χρειάζεται από πλευράς κομμάτων η παράθεση σαφών προτάσεων (π.χ τι εννοούν υποστηρίζοντας την αποκεντρωμένη ομοσπονδία στο Κυπριακό), συγκεκριμένες θέσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος, αλλά και χρόνο και συνεχή προσπάθεια εκ μέρους τους, προκειμένου να «περάσουν» οι προτάσεις τους στην κοινωνία.

 Το γεγονός αυτό, από ό,τι φαίνεται, στέρησε και την είσοδο στη Βουλή από την Αλλαγή Γενιάς, ένα νεοσύστατο κόμμα, που δεν είχε το χρόνο να εδραιωθεί στην αντίληψη του κοινού και να προωθήσει τις θέσεις του, ενώ το διαζύγιο με το Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών φέρεται να έπληξε και τους δύο, οι οποίοι πλησίασαν μεν, αλλά δεν κατάφεραν τον επιθυμητό στόχο.

Όσον αφορά στη μάστιγα της αποχής, όπως εξήγησε ο κ. Περιστιάνης, αυτή οφείλεται στην απαξίωση των πολιτικών κομμάτων από την κοινωνία, θεωρώντας όλα τα πολιτικά κόμματα τα ίδια. Επομένως κατέληξε ότι χρειάζεται τα πολιτικά κόμματα να πείσουν ότι διαφέρουν και να γίνουν πιο ευρηματικοί, καταθέτοντας αποκρυσταλλωμένες θέσεις και επιχειρήματα προς τους ψηφοφόρους.