Στιγμές τρόμου βίωσαν το μεσημέρι κάτοικοι και ιδιοκτήτες της περιοχής Ύψωνα, μετά από φωτιά που ξέσπασε σε ξηρά χόρτα και η οποία επεκτάθηκε γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων. Επείγειες και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και των Βρετονικών Βάσεων έδωσαν μάχη με τις φλόγες για περισσότερο από δύο ώρες. Η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 3:00 μ.μ. σε ξηρά χόρτα αλλά εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν, επεκτάθηκε αρκετά γρήγορα στη γύρω περιοχή. Για την κατάσβεση της εργάστηκαν 10 πυροσβεστικά οχήματα της Δημοκρατίας, δύο των Βρετανικών Βάσεων, δύο αεροσκάφη του Τμήματος Δασών, δύο εκμισθωμένα ελικόπτερα καθώς και αρκετά μέλη της Πολιτικής Άμυνας.

Η φωτιά κατέκαυσε συνολική έκταση περίπου 10 εκταρίων από ξηρά χόρτα, άγρια βλάστηση και μεγάλους σωρούς από σκουπίδια. Κάηκαν, επίσης, πέραν των 50 εγκαταλελειμμένων οχημάτων που βρίσκονταν σε περιφραγμένο χώρο, στο σημείο όπου ξέσπασε η φωτιά. Από τις φλόγες δεν γλύτωσε ούτε αποθήκη με εξαρτήματα αυτοκινήτων η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης προστάτευσαν παραπλήσια ξυλουργεία, οικίες καθώς και ιδιωτικό γήπεδο αντισφαίρισης. Κάτοικοι της περιοχής αλλά και ιδιοκτήτες υποστατικών συνέδραμαν στην κατάσβεσή της, με λάστιχα και άλλα μέσα, έτσι ώστε να μην επεκταθεί.

Σε δηλώσεις του ο υπεύθυνος βάρδιας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας των Βρετανικών Βάσεων, Άριστος Αριστείδου, ανέφερε πως ήταν μια πολύ δύσκολη φωτιά, η οποία σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες και τους δυνατούς ανέμους έκανε το έργο των δυνάμεων πολύ δύσκολο. Είπε ακόμη ότι κινδύνευσαν ένας ηλικιωμένος και τέσσερα μικρά παιδιά σε μια οικία, οι οποίοι διασώθηκαν από επίγειες δυνάμεις. «Δώσαμε προτεραιότητα στους ανθρώπους που κινδύνευαν. Μόλις είχαμε τις επίγειες δυνάμεις στη σκηνή, σπεύσαμε για τη διάσωση αυτών των ατόμων», ανάφερε.

Από την πλευρά του υπεύθυνου διαχείρισης των Βρετανικών Βάσεων, Αλεξ Μίντλεντον, ελέχθη πως «η φωτιά επεκτεινόταν τάχιστα. Ξεκίνησε από χόρτα και επεκτάθηκε σε παλιά οχήματα και απείλησε περιουσίες. Μας αναφέρθηκε ότι αγνοούνταν πρόσωπα σε κτήριο, οπότε στείλαμε ομάδες έρευνας να τους εντοπίσουν και ευτυχώς κανείς δεν τραυματίστηκε». Τα αίτια της φωτιάς θα διερευνηθούν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία των Βρετανικών Βάσεων καθώς η περιοχή εμπίπτει στη δικαιοδοσία της.

 

 

  Φωτογραφία από Καιρόφιλους Κύπρου

Φωτογραφία από Καιρόφιλους Κύπρου

Φωτογραφία από Καιρόφιλους Κύπρου