Το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ξεκαθαρίσει αρκετά πράγματα με την ΚΕΔΙΠΕΣ που ξαφνικά υπάρχει η ιδέα να αναλάβει εθνικό ρόλο στα προβληματικά δάνεια. Όχι μόνο θα γίνει  εθνική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων αλλά θα αγοράζει και κόκκινα δάνεια από άλλες τράπεζες. Μάλιστα όπως έχει αναφερθεί αυτό θα το κάνει με ίδιους πόρους. Η ΚΕΔΙΠΕΣ ξόφλησε τα €3,5 δισ. στην Κυβέρνηση ή το €1,75 δισ. που έβαλε το κράτος στο συνεργατισμό πριν την κατάρρευσή του και τώρα έχει και ίδιους πόρους για να αγοράζει τα προβληματικά δάνεια των άλλων τραπεζών. Είναι   ένα ερώτημα. Και γιατί να μην πωλήσουν οι τράπεζες τα κόκκινα δάνεια σε τρίτους, όπως κάνουν μέχρι τώρα και θα πρέπει να αναλάβει τον ρόλο αυτό η ΚΕΔΙΠΕΣ. Έστω και κατά λάθος, φάνηκε ότι κάποια τράπεζα δεν είναι υπέρμαχος της ιδέας αναγνωρίζοντας ότι μπορεί και μόνη της να πωλήσει τα δάνεια και δεν χρειάζεται την ΚΕΔΙΠΕΣ. Για τα  χρήματα των φορολογούμενων θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός, οι οποίοι κατά καιρούς στήριξαν οργανισμούς και μετά μπήκαν λουκέτα. Όπως έγινε με τις Κυπριακές Αερογραμμές, την Λαϊκή Τράπεζα και τον Συνεργατισμό. Το κράτος  χρειάστηκε να εκδώσει το κράτος χρέος €3,5 δισ. (15% του ΑΕΠ) για τη μεταφορά των κόκκινων δανείων από τη ΣΚΤ στην ΚΕΔΙΠΕΣ.  Και εκεί που έπρεπε να μιλάμε για την συρρίκνωση της ΚΕΔΙΠΕΣ τώρα θα μιλάμε για την μεγέθυνση μιας κρατικής οντότητας που έγινε με χρήματα των φορολογουμένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τέλος τα ΜΕΔ ανέρχονται σε €6,32. Από το 2014 που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, καταγράφηκε σημαντική μείωση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια λόγω των προσπαθειών των τραπεζών και των διάφορων λύσεων που εφαρμόστηκαν για εξυγίανση του χαρτοφυλακίου τους. Και όλα αυτά χωρίς να υπάρχει η ΚΕΔΙΠΕΣ.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε συνέντευξη στον Πολίτη στις 17 Μαρτίου 2019, στην ερώτηση, «πώς διασφαλίζεται ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ, και το κράτος, –ο φορολογούμενος προσδοκά να ανακτήσει τα €3,5 δισ. της τελευταίας κρατικής στήριξης– θα μπορέσει να εισπράξει όσα περισσότερα μπορεί από τα ΜΕΔ του πρώην Συνεργατισμού;», απαντούσε μεταξύ άλλων ότι, «δεν είναι δουλειά της εταιρείας να ασκεί κοινωνική πολιτική, όπως δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης ή των κομμάτων να ασκούν διαχείριση δανείων. Πρέπει να υπάρξει απόσταση μεταξύ του κράτους και της ΚΕΔΙΠΕΣ». Τώρα η κυβέρνηση μας λέει ότι ΚΕΔΙΠΕΣ θα έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει και κοινωνικό ρόλο, ως κρατικός φορέας, καταρτίζοντας σχέδια τύπου «mortgage to rent» για την προστασία, τόσο της πρώτης κατοικίας όσο και της πρώτης επαγγελματικής στέγης για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού». Και επίσης ότι, επειδή διαθέτει σημαντικά αποθέματα, «έχει τη δυνατότητα να αγοράσει σταδιακά πακέτα ΜΕΔ για να ελαφρυνθούν και οι ισολογισμοί των τραπεζών από το βάρος των κόκκινων δανείων». 

Τον Ιούνιο του 2020 ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης είχε προαναγγείλει μείωση τμημάτων και προσωπικού με βάση το νέο οργανόγραμμα της ΚΕΔΙΠΕΣ, αλλά προς το παρόν δεν είδαμε να ανακοινώνεται ούτε το σχέδιο εθελούσιας εξόδου. Ούτε αναμενόταν λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές μια κρατική οντότητα να προχωρούσε σε σχέδιο αποχώρησης προσωπικού. Η ΚΕΔΙΠΕΣ έχει τόσο προσωπικό όσο έχουν μικρές τράπεζες που προσφέρουν τραπεζικές εργασίες.

Μπορεί η προεκλογική περίοδο να σηκώνει τέτοιου είδους θέματα, αλλά στην εποχή που οι τράπεζες μπορούν να πωλήσουν προβληματικά δάνεια δεν χρειάζονται τέτοιοι ακροβατισμοί. Επίσης για «κακή τράπεζα» που θα είναι κρατική οντότητα χρειάζεται υψηλή εταιρική διακυβέρνηση και αυστηρός έλεγχος. Ας περιμένουμε πως θα δούνε και θα αξιολογήσουν τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης την ιδέα για μετατροπή της ΚΕΔΙΠΕΣ σε bad bank και θα κρίνουμε στην συνέχεια.