Η ΤΟΥΡΚΙΑ ανακοίνωσε απόσυρση από τη «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης»  του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη βία κατά των γυναικών. Είναι μια εξέλιξη ενδεικτική της συμπεριφοράς του καθεστώτος Ερντογάν. Πρόκειται για μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει ότι η χώρα αυτή, η κατοχική δύναμη, κάνει συνεχώς βήματα προς τα πίσω. Όπως είναι γνωστό, η «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης» καλύπτει 34 ευρωπαϊκές χώρες και θεωρείται ευρέως ως ο χρυσός κανόνας στις διεθνείς προσπάθειες προστασίας των γυναικών και των κοριτσιών από τη βία που αντιμετωπίζουν καθημερινά στις κοινωνίες μας. Η Σύμβαση προβλέπει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να καταρτίζουν νομοθεσία για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και παρόμοιων εγκλημάτων, όπως ο βιασμός εντός γάμου ή ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ Τουρκία επιλέγει τον μη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θέτει με την απόφασή της σε κίνδυνο την προστασία των γυναικών. Πρόκειται για μια σύμβαση-δίχτυ προστασίας στις προσπάθειες των κρατών για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.  Σημειώνεται συναφώς ότι η ενδοοικογενειακή βία και οι γυναικοκτονίες παραμένουν οξύ πρόβλημα στην Τουρκία, ενώ σύμφωνα με την οργάνωση We Will Stop Femicide, το 2020 δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 300 γυναίκες στη χώρα. Και αντί να ενισχύσει τα μέτρα μέσα από τη Σύμβαση, απεχώρησε. Και όχι μόνο αποχώρησε αλλά είναι ενδεικτικά και τα επιχειρήματα που προτάσσει για να δικαιολογήσει την απόφαση αυτή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, που εκδόθηκε από το Γραφείο του Ερντογάν, «η Σύμβαση έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από μια ομάδα ανθρώπων, που προσπαθούν να ‘’νομιμοποιήσουν’’ την ομοφυλοφιλία, η οποία είναι ασύμβατη με τις κοινωνικές και οικογενειακές αξίες της Τουρκίας. Γι’ αυτό και η απόφαση για απόσυρση». Μόνο και μόνο από την… επιχειρηματολογία, που προτάσσεται επιβεβαιώνονται οι ξεπερασμένες και επικίνδυνες λογικές, που υιοθετούνται από το καθεστώς Ερντογάν. 

Η ΑΠΟΦΑΣΗ αυτή πρόκειται, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, «για άλλο ένα παράδειγμα της οπισθοδρόμησης σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών στην Τουρκία, αυτή τη φορά [που επηρεάζει] γυναίκες και κορίτσια». 

Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ δύναμη δεν αντέχει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθέριες. Και στο εσωτερικό της χώρας, με αντιδημοκρατικές μεθόδους που υιοθετούνται αλλά και σε δράσεις της εκτός, όπως στην περίπτωση των κατεχομένων στην Κύπρο. Πρόκειται για ένα φασιστικό, δικτατορικό καθεστώς, το οποίο δυστυχώς απολαμβάνει την ανοχή των διαφόρων τρίτων. Πρόκειται για να ένα καθεστώς, το οποίο έχει απέναντι του τους πολίτες της χώρας και όλους σχεδόν τους γειτονικούς λαούς. Πρόκειται για μια χώρα, ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης και βασανιστηρίων. Πρόκειται για μια χώρα, που προκαλεί πολέμους.

ΑΥΤΗ την εβδομάδα θα συζητηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων. Και επιχειρείται από κάποιους να διαμορφωθούν συνθήκες για να πέσει στα μαλακά η Τουρκία. Γιατί; Για να επιβραβευθεί για τις παράνομες δράσεις της σε βάρος κρατών-μελών; Ή για να στηριχθεί το καθεστώς και να υιοθετεί αντιδημοκρατικές μεθόδους και να πολεμά κάθε αντίθετη άποψη. Τις προάλλες επιχειρήθηκε να καταργηθεί το φιλοκουρδικό κόμμα, το δεύτερο σε δύναμη στην αντιπολίτευση και να φυλακιστεί ένας βουλευτής. Τι δείχνουν όλα αυτά; Την εδραίωση μιας δικτατορίας και γι’ αυτό και θα πρέπει να αντιμετωπίσει αντιδράσεις.