Ας είμαστε όλοι ειλικρινείς. Αν πραγματικά θέλουμε το καλό των πολιτών μας και όχι των προσωπικών ή κομματικών μας συμφερόντων. Αν πραγματικά θέλουμε να λέμε ότι είμαστε η Βουλή των Αντιπροσώπων και αντιπροσωπεύουμε επάξια αυτούς που μας ψηφίζουν, τότε ας παραμερίσουμε τα επουσιώδη και ας συνεννοηθούμε, έστω και στο ελάχιστο, για να βρούμε τις λύσεις για το καλό του τόπου.

Τα σκάνδαλα και η διαφθορά δεν είναι σημερινά, είναι εδώ και δεκαετίες που ροκανίζουν σαν σαράκι τον κοινωνικό ιστό του τόπου μας, αλλά ποτέ οι θεσμοί του κράτους δεν λειτούργησαν με τρόπο που να βάλουν ουσιαστικό φρένο σε αυτό το πρόβλημα.

Σε αυτή λοιπόν την προσπάθεια, οφείλουμε όλοι μας να είμαστε παρόντες. Παρόλα αυτά, την κύρια ευθύνη και τον πρώτο λόγο στις οποιεσδήποτε ενέργειες τον έχει η κυβέρνηση.

Δεν μπορούν η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα, όποτε βρίσκονται σε αδιέξοδο, να θυμούνται ότι υπάρχουν και οι βουλευτές των μικρών κομμάτων, που μπορούν να βάλουν ράχη για να βγουν από τα αδιέξοδα. Τα οποία όμως δεν είναι μόνο δικά τους αδιέξοδα αλλά ολόκληρης της κοινωνίας.

Όταν ήταν για θέματα οικονομίας και τραπεζών, η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ εναγκαλιζόταν το ΔΗΚΟ (που έχει διαφορετικές απόψεις στο Κυπριακό από αυτούς) και περνούσαν όποια νομοθεσία ήθελαν, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ούτε την ΕΔΕΚ, ούτε κανένα άλλο κόμμα.

Την ίδια στιγμή, όταν ήταν για τα θέματα του εθνικού προβλήματος, εναγκαλίζονταν το ΑΚΕΛ (με το οποίο έχουν διαφορετικές απόψεις στα κοινωνικοοικονομικά θέματα), αλλά συμπίπτουν οι θέσεις τους στο εθνικό και παραγνώριζαν τις θέσεις των άλλων κομμάτων, που τα χαρακτηρίζουν απορριπτικά.

Αυτά ας μας προβληματίσουν, γιατί εκλογές πάντα θα έχουμε, για να μας κρίνουν οι πολίτες και οι βουλευτές και οι κυβερνήσεις θα έρχονται και θα παρέρχονται.

Αυτό που χρειάζεται είναι ειλικρίνεια και όχι χαμαιλεοντισμοί, όποτε κοντεύουν εκλογικές αναμετρήσεις.

Αν πραγματικά θέλουμε συναινέσεις, ας ξεκινήσουμε από το πιο απλό, στο οποίο θεωρώ ότι όλοι συμφωνούμε: Να αντιμετωπίσουμε όλοι μας  αυτή τη σήψη και τη διαφθορά, μέσα από θέσπιση νόμων και κανονισμών, αλλά και μέσα από ουσιαστική έρευνα, διαφάνεια και τιμωρία των ενόχων.

Από το 2008 μπήκαμε σε έναν φαύλο κύκλο οικονομικής κρίσης, που οδήγησε σε τραπεζικά κουρέματα και στην εξαθλίωση μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Οι πολίτες μάς παρακολουθούν με αγωνία (όσοι φυσικά ασχολούνται μαζί μας, γιατί οι περισσότεροι μας γυρίζουν την πλάτη) και απελπισμένοι περιμένουν να ακούσουν κάτι θετικό από τους εκπροσώπους τους στη Βουλή και την κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, πέραν από τα σκάνδαλα, δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες το χάσμα μεταξύ των εισοδηματικών τάξεων συνεχώς διευρύνεται και η μεσαία τάξη συνεχώς συρρικνώνεται και εξαφανίζεται και όλο και μεγαλύτερο μέρος των πολιτών μας οδηγείται στην οικονομική εξαθλίωση.  

Όποιες βελτιώσεις έγιναν, εξυπηρέτησαν και εξυπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα, χωρίς να έχουν ιδιαίτερη ελάφρυνση τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.  

Η φορολογική μεταρρύθμιση ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ και επιτέλους θα πρέπει να  προχωρήσει. Το ποσό των 19.500 ευρώ που είναι αφορολόγητο, δεν το παίρνουν σήμερα πολλοί και ίσως κανένας νέος που μπαίνει στην αγορά εργασίας.

Θα πρέπει να επανέλθει ρύθμιση για τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και με τα έσοδα αυτά να δημιουργηθεί ταμείο προστασίας της μικρής πρώτης κατοικίας, καθώς επίσης και ενίσχυσης της στεγαστικής πολιτικής.

* Βουλευτής Πάφου, ΕΔΕΚ