Τίθεται σε εφαρμογή από τις 4 Ιανουαρίου 2021 και για έξι μήνες, μέχρι την 30η Ιουνίου του 2021, η επέκταση του σχεδίου διαχείρισης τερματισμένων/ληγμένων/μη εξυπηρετούμενων δανείων που παραχωρήθηκαν μετά από έγκριση του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (ΚΦΙΚΒ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι πρέπει να κάνουν οι τράπεζες για προβλέψεις των NPLs

​​​​​​​

Την επέκταση του Σχεδίου ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρία του, στις 16 Δεκεμβρίου 2020. Σκοπός του σχεδίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, είναι να υποβοηθήσει τους πρωτοφειλέτες δανείων που διέθεταν, στις 31 Δεκεμβρίου 2019, δάνεια που λήφθηκαν με έγκριση του ΚΦΙΚΒ και παρουσίαζαν καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών, κατά την πιο πάνω ημερομηνία, στην διευθέτηση των υποχρεώσεων τους που απορρέουν από τις Συμβάσεις δανείων τους.

Σύμφωνα με το σχέδιο, δεν είναι δικαιούχοι οι δανειολήπτες οι οποίοι ενώ ήταν δικαιούχοι του πρώτου Σχεδίου δεν υπέβαλαν αίτηση (π.χ. παρουσίαζαν καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών κατά την 31ην Δεκεμβρίου 2018 αλλά δεν παρουσίαζαν καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών κατά την 31ην Δεκεμβρίου 2019).

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΧΣ Ανδρέας Γεωργίου είπε ότι λόγω της λήξης του σχεδίου διευκόλυνσης των δανειοληπτών στους οποίους παραχωρήθηκαν δάνεια μετά από έγκριση του ΚΦΙΚΒ το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την επέκταση του Σχεδίου «με διευρυμένα κριτήρια για διευκόλυνση πολύ περισσότερων δανειοληπτών που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια», ενώ σημείωσε πως τα συγκεκριμένα δάνεια τιμολογούνται με επιτόκιο 1% και τα πλείστα είναι φοιτητικά.

Εξηγώντας τις πρόνοιες του Σχεδίου, ο κ. Γεωργίου είπε ότι αυτό, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, θα καλύπτει δάνεια τα οποία στις 31 Δεκεμβρίου του 2019 παρουσίαζαν καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών και δάνεια, τα οποία έχουν αναδιαρθρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019, αλλά μέσα από την λύση αναδιάρθρωσης, που δόθηκε λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες, είχε παραχωρηθεί η δυνατότητα για κάποιο χρονικό διάστημα να πληρώνουν δόση πολύ χαμηλότερη από την κανονική για εξόφληση του δανείου.

Σημείωσε πως αν η μειωμένη αυτή δόση που συμφωνήθηκε δεν υπερβαίνει το 50% της κανονικής δόσης, η οποία θα αρχίσει να καταβάλλεται σε μεταγενέστερο στάδιο, τότε οι δανειολήπτες αυτοί έχουν την δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για να ενταχθούν στο σχέδιο.

INSIDER