Μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020 ισχύει η μεταβατική περίοδος μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. σε σχέση με τηλεφωνικά τέλη, sms και δεδομένα και το τιμολόγιο με το υποχρεωτικό χαμηλό πλαφόν που ισχύει στην Ε.Ε. Από την 1η Ιανουαρίου 2021 θα ισχύουν νέα τέλη, τα οποία θα συμφωνηθούν μεταξύ των παρόχων της Κύπρου και της Βρετανίας, όπως γίνεται και με τα τηλεφωνικά δίκτυα και εταιρείες ίντερνετ τρίτων χωρών, γεγονός το οποίο συνεπάγεται αισθητά πιο ακριβές ηλεκτρονικές επικοινωνίες.  

Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενημέρωσε την περασμένη Πέμπτη τους παρόχους σε όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε. ότι ακυρώνεται η ισχύς των Κανονισμών σε σχέση με τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και την περιαγωγή για τη Βρετανία. 

Όπως εξηγείται, από την 1η Φεβρουαρίου 2020, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την ΕΕ και έχει γίνει τρίτη χώρα. Η μεταβατική περίοδος λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2020 και κατά τη μεταβατική περίοδο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο θα διαπραγματευτούν μια συμφωνία για μια νέα εταιρική σχέση, η οποία προβλέπει κυρίως ένα χώρο ελεύθερων συναλλαγών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Brexit: Τα νέα δεδομένα για τους Κυπρίους

Όμως, «δεν είναι βέβαιο εάν μια τέτοια συμφωνία θα συναφθεί και θα τεθεί σε ισχύ στο τέλος της μεταβατικής περιόδου», επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γι’ αυτό, οι ενδιαφερόμενοι, πάροχοι δικτύων και υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους.

Πρώτο ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί, είναι η ενδεχόμενη μεταφορά σε χώρες μέλη της Ε.Ε. της έδρας σειράς εταιρειών με έδρα τη Βρετανία που παρέχουν υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών, όπως σταθερή και κινητή τηλεφωνία και ίντερνετ σε άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε, αν θέλουν να συνεχίσουν με την ίδια χονδρική κυρίως ή και λιανική τιμολόγηση. Είναι θέμα που αφορά και την Κύπρο, αφού υπάρχουν εταιρείες που διαθέτουν –ιδιαίτερα στη χονδρική αγορά– υπηρεσίες του τομέα από τη Βρετανία προς την Κύπρο αλλά και αντίστροφα.

Επίσης, θα αλλάξει –θα αυξηθεί– και το λιανικό και το χονδρικό κόστος υπηρεσιών φωνής, δηλαδή, τηλεφωνικών κλήσεων όπως και μηνυμάτων sms, τόσο για όσους τηλεφωνούν από τη Βρετανία προς την Κύπρο, με κύρια ομάδα επηρεαζόμενων την παροικία και τους φοιτητές, όσο και από την Κύπρο προς τη Βρετανία. Επίσης, αναμένεται αισθητή αύξηση στα τέλη περιαγωγής, που θα πληρώνουν κυρίως οι Βρετανοί τουρίστες, όταν αποκατασταθεί η τουριστική αγορά, αλλά και οι Κύπριοι που ταξιδεύουν στη Βρετανία και χρησιμοποιούν τα κυπριακά τους κινητά τηλέφωνα.  

Για την ειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αλλαγές που επέρχονται και τις ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν σε σχέση με τη Βρετανία, ενημέρωσε τους παρόχους στην Κύπρο με εγκύκλιό του ο Ρυθμιστής Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών.