To Top
07:16 Τρίτη
21 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Τουρκία: Έτοιμη για χερσαία εισβολή στη Συρία
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΣΜΟΣ • Τουρκία: Έτοιμη για χερσαία εισβολή στη Συρία
Τελευταία Ενημέρωση: 08 Οκτωβρίου 2019, 7:50 πμ
Ένα βήμα πριν τη χερσαία εισβολή στη Συρία ο τουρκικός στρατός ο οποίος τη Δευτέρα, εξαπέλυσε τρεις στοχευμένες επιθέσεις κατά θέσεων ένοπλων Κούρδων.
 
Οι επιθέσεις ξεκίνησαν την νύχτα της Δευτέρας και ήταν σε συγκεκριμένους στόχους και δεν αποτελούσαν ευρεία επιχείρηση, όπως τόνιζαν στην τουρκική κυβέρνηση και επιβεβαίωσαν στις ΗΠΑ.
 
Ωστόσο, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, ανακοίνωσε μέσω twitter, πως είναι έτοιμο στα σύνορα με την Συρία, καθώς ολοκληρώθηκαν οι προετοιμασίες για να ξεκινήσει η στρατιωτική επιχείρηση στα βορειοανατολικά της γειτονικής τους χώρας.

Στα σύνορα με την Τουρκία, έχουν μεταφερθεί ήδη άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και μονάδες των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων και πλέον είναι θέμα… ωρών να προχωρήσουν σε χερσαία επιχείρηση κατά συγκεκριμένων στόχων.

Όπως αναφέρουν στην Τουρκία, στόχος της κυβέρνησης τους είναι να δημιουργήσει στην περιοχή μια «ζώνη ασφαλείας» την οποία θέλουν να χρησιμοποιήσουν ως το σημείο όπου θα συγκεντρώνονται μετανάστες και πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν τα τουρκικά σύνορα, με τον ΥΠΕΞ, Μελβούτ Τσαβούσογλου να αναφέρει πως οι επιχειρήσεις του Τουρκικού στρατού είναι ένα «προσωρινό μέτρο» και πως «η Τουρκία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας». Σύμφωνα με το σχέδιο των Τούρκων, στην περιοχή θέλουν να εγκαταστήσουν πάνω από 3 εκ. πρόσφυγες και μετανάστες, τους οποίους φιλοξενεί στα εδάφη της αυτή τη περίοδο.

Επιθέσεις κοντά στα σύνορα - Εξουδετέρωσαν τρία μέλη του PKK

Οι επιθέσεις του τουρκικού στρατού έγιναν με το πυροβολικό, αλλά και από αέρος. Αν και οι πληροφορίες ήταν συγκεχυμένες σχετικά με το ακριβές σημείο της μίας επίθεσης, αυτό που έγινε γνωστό είναι πως αρχικά τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επίθεση σε στρατιωτική βάση που φιλοξενεί αραβο-κουρδικές μονάδες των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στην επαρχία Αλ-Χασάκα.

Ωστόσο, κουρδικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η επίθεση έγινε εντός τουρκικού εδάφους, κάτι που ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί.
 
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αεροπορική επιδρομή έγινε ένα χιλιόμετρο από το τριεθνές Τουρκίας-Συρίας-Ιράκ, σε συνοριακό πέρασμα που έχουν δημιουργήσει οι Κούρδοι του Ιράκ και εκείνοι της Συρίας, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, για τον ανεφοδιασμό των τελευταίων.

Στόχος ήταν να χτυπηθούν πολιτοφύλακες των Κούρδων και σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, σε δεύτερη επιδρομή που έγινε στη πόλη Γκάρα, εξουδετέρωσαν τρία άτομα του PKK.

Τα ξημερώματα έγινε κι άλλη επιδρομή του τουρκικού στρατού, στην επαρχία της Ράκα, όπου το πυροβολικό εξαπέλυσε επίθεση κατά θέσεων που είναι υπό τον έλεγχο κουρδικών ενόπλων ομάδων.

 
Σύμφωνα με τα ΜΜΕ στη Συρία, έγινε επίσης επίθεση από αέρος κοντά στα σύνορα Συρίας και Ιράκ όπου δύο γέφυρες καταστράφηκαν.

Στο στόχαστρο ο Τραμπ για την στάση του
 
Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ ο Τραμπ έχει βρεθεί στο στόχαστρο όχι μόνο των πολιτικών του αντιπάλων, αλλά και των ίδιων των Ρεπουμπλικάνων.
 
Πολλοί έκαναν λόγο για «καταστροφή» σχετικά με την απόφασή του να αποσύρει από την βόρεια Συρία τα στρατεύματά του και να αφήσει έτσι την Τουρκία να επέμβει.
 
Ο ίδιος μέσω twitter λίγες ώρες αργότερα, άλλαξε εντελώς στάση και μάλιστα απείλησε ανοιχτά την Τουρκία για κυρώσεις, σε περίπτωση που «ξεπεράσει τα όρια».
 
Σχολίασε χαρακτηριστικά, πως θα καταστρέψει την οικονομία της χώρας, αν το κρίνει η «μεγάλη και απαράμιλλη σοφία» του, όπως έγραψε στο Twitter.
 
Λίγο αργότερα, η τουρκική λίρα είχε κάνει «βουτιά» 2,1% έναντι του αμερικανικού δολαρίου...
 
Πηγή: philenews / iefimerida.gr
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...