Τη διαφορετική άποψη της επιστημονικής ομάδας με την πολιτική ηγεσία στο θέμα της άρσης της απαγόρευσης της τέλεσης ανοικτών γάμων μέχρι 150 άτομα, εξέφρασε ο καθηγητής Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιστημονικής ομάδας που συμβουλεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη για τον κορωνοϊό, Λεόντιος Κωστρίκης.
 
Μιλώντας την Πέμπτη το πρωί στο Ράδιο Πρώτο, ο κ. Κωστρίκης ανέφερε πως η απόφαση για την άρση της απαγόρευσης για τους ανοικτούς γάμους ήταν καθαρά «απόφαση της πολιτικής ηγεσίας. Η επιστημονική ομάδα είχε υπόψη της να ανοίξουν αυτά τα μέρη στις 25 Ιουνίου αλλά η πολιτική ηγεσία για πολλούς και διάφορους λόγους το έβαλε 1η Σεπτεμβρίου. Και ο βασικός λόγος ήταν να γίνει μια σταδιακή άρση σε σχέση με τους αριθμούς που εμπλέκονται σ’ αυτές τις εκδηλώσεις».
 
Πρόσθεσε πως διαβάζοντας ο ίδιος το διάταγμα του Υπουργείου Υγείας, όσον αφορά τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, «έχω την εντύπωση ότι κάπου μέσα στον Αύγουστο μπορούν να γίνουν εκδηλώσεις με 150 άτομα σε ανοικτούς χώρους. Επομένως, εάν κάποιος έχει υπόψιν του να κάνει έναν μικρό γάμο, όχι απ’ αυτούς τους μεγάλους τους κυπριακούς και μία βάφτιση μπορεί να την κάνει. Τώρα, εάν είναι ο γάμος ο παραδοσιακός ο κυπριακός που είναι 2.500-3.000 άτομα σε μια γραμμή για να δώσεις το φάκελο, τότε πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Σεπτέμβρη».
 
Σε ερώτηση πως είναι λίγο παράξενο η επιδημιολογική ομάδα, οι ειδικοί, οι επιστήμονες να συστήνουν το άνοιγμα και η πολιτική ηγεσία να μην το ανοίγει, ο Λεόντιος Κωστρίκης ανέφερε πως «είναι πολλά πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψιν, δεν είναι μόνο τα επιστημονικά δεδομένα, αλλά σε αυτή την περίπτωση έχει γίνει το αντίθετο έχει καθυστερήσει το άνοιγμα από την πολιτική ηγεσία, ενώ η επιδημιολογική ομάδα το είχε από τις 25 Ιουνίου». 
 
Ταυτόχρονα, δήλωσε ανήσυχος για τα 6 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη το απόγευμα, καθώς, όπως είπε, πρόκειται για «ένα μικρό πισωγύρισμα  όσον αφορά την επιδημιολογική εικόνα», αναφέροντας ότι είναι επικίνδυνο επειδή είναι πρωτογενείς εγχώριες λοιμώξεις και μετά την ιχνηλάτισή τους πιθανώς μερικές από αυτές να καταλήξουν να είναι συστάδες λοιμώξεων.
 
«Επομένως», συνέχισε, «εδώ είναι αυτό ακριβώς που έλεγα εδώ και πολύ καιρό ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Η επιδημία έχει πάει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αλλά ο ιός ακόμα υπάρχει. Υπάρχει ανάμεσά μας σε μικρό επιπολασμό, αλλά βλέπετε πόσο πολύ γρήγορα τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ πολύπλοκα».
 
Κατά τον κ. Κωστρίκη, οι μεγάλοι αριθμοί συγκεντρώσεων, «όπως αυτών των μεγάλων γάμων εδώ στην Κύπρο, ή των βαφτίσεων, πιθανώς να ήταν και το σκεπτικό της κυβέρνησης να το μεταθέσει σε μεταγενέστερο στάδιο. Φυσικά, είναι μια δύσκολη υπόθεση αυτό το πράγμα διότι εάν κοιτάξει κάποιος όλες τις άρσεις πιθανόν να βρει και οξύμωρα σχήματα, δηλαδή ανοίγουν τα malls παραδείγματος χάριν και δεν επιτρέπονται ακόμα οι μεγάλοι γάμοι. Είναι δύσκολη περίπτωση να διαχειριστεί κάποιος. Επομένως, πρέπει να προχωρήσουμε με αυτούς τους κανονισμούς που έχουν πάρει την απόφαση για να δούμε τι θα κάνουμε». 
 
Πηγή: philenews