Κορυφώθηκαν χθες οι αντιδράσεις υποψηφίων που παρακάθησαν στο μάθημα της Φυσικής στο πλαίσιο των Παγκύπριων Εξετάσεων, με αφορμή τον υψηλό βαθμό δυσκολίας του εξεταστικού δοκιμίου.

Αρκετοί υποψήφιοι, γονείς αλλά και εκπαιδευτικοί επικοινώνησαν χθες με τον «Φ» για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για το ιδιαίτερα απαιτητικό γραπτό που επέλεξαν να εκπονήσουν οι θεματοθέτες, αλλά και για να διατυπώσουν τους φόβους και το άγχος τους για το μέλλον τους καθώς θεωρούν πως η χαμηλή βαθμολογία, την οποία αναμένουν στη Φυσική, θα τους οδηγήσει σε αλλαγή πλάνων.

Κι αυτό διότι, όπως ανέφεραν σχολές ιδιαίτερα ανταγωνιστικές, όπως για παράδειγμα η Ιατρική, απομακρύνονται από τον ορίζοντά τους λόγω βαθμολογίας. 

#Όσον αφορά στα σημεία τα οποία προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των παραπονουμένων, σύμφωνα με εκπαιδευτικούς, είναι τα ακόλουθα:

> Κακής ποιότητας σχήματα. Αντιγραμμένα και επικολλημένα που χειροτέρευσαν με τη φωτοτύπηση. 
> Δοκίμιο χωρίς δομή και διαβάθμιση. Αδύνατον να ξεχωρίσουν οι μαθητές καθώς και οι πιο αδύνατοι δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν ούτε καν στο μέρος Α.
> Μεγάλος αριθμός ασκήσεως από το πρώτο κεφάλαιο, το οποίο ενδεχομένως να μη διδάχθηκε όπως θα έπρεπε αλλά πιο περιορισμένα.
> Σε συγκεκριμένη άσκηση το σχήμα μπορούσε να μπερδέψει. Κακή ποιότητα χωρίς να αποτυπώνει την πραγματικότητα και όχι συμμετρικό. 
> Ασκήσεις μεγάλες σε έκταση που κουράζουν και θεωρούνται αχρείαστες και αντιπαιδαγωγικές.
> Ασκήσεις δύσκολες για τους μαθητές γιατί δεν είχαν διδαχθεί με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα και το επίπεδο του βιβλίου. Παράδειγμα: Αντί ισορροπία ενός στερεού, είχαν δύο στερεά σώματα ταυτόχρονα. Αντιγραμμένη άσκηση από εξεταστικό δοκίμιο των A-levels physics. 
> Κακή διατύπωση σε ερωτήματα. Όχι και τόσο ξεκάθαρα. 
> Συγκεκριμένη άσκηση με λανθασμένο σκεπτικό που ερωτήματά της αντικρούονταν μεταξύ τους. 
Πέρα όμως από τα πιο πάνω που αφορούν τση δομή και το περιεχόμενο του επίμαχου εξεταστικού δοκιμίου, παράπονα διατυπώθηκαν και για το πού αυτό τελικά απευθυνόταν. Συγκεκριμένα, αρκετοί παραπονούμενοι έθιξαν το θέμα των GCΕ τονίζοντας πως μόνο μαθητές που τα παρακολουθούν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν και σίγουρα όχι όλοι λόγω του χρόνου και των απαιτήσεων του γραπτού, αφήνοντας μάλιστα και αιχμές για τη στήριξη φροντιστηρίων και υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου. 

Οι δύσκολες συνθήκες της χρονιάς

Ανάμεσα στα παράπονα που δεχτήκαμε, έγινε λόγος και για το γεγονός πως οι θεματοθέτες δεν υπολόγισαν έναν σημαντικό παράγοντα: Ότι οι μαθητές βρίσκονταν στα σπίτια τους λόγω αναστολής της λειτουργίας των σχολείων που έπρεπε να προστατευτούν από τον κορωνοϊό, από τα μέσα Μαρτίου.

Μέσα στις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες που τελειόφοιτοι έπρεπε να προετοιμαστούν κατάλληλα, έχοντας επιπρόσθετο άγχος. «Τα παιδιά είχαν το άγχος τους και προσπαθούσαν εναγωνίως να προετοιμαστούν στην ύλη τους και να είναι σε θέση να παρακαθήσουν στις εξετάσεις. Από την άλλη, οι θεματοθέτες επέλεξαν μέσα σε αυτή την ιδιάζουσα χρονιά να βάλουν το πιο δύσκολο δοκίμιο των τελευταίων δέκα χρόνων», ανέφερε εκπαιδευτικός στον «Φ». 

Αναφορικά με τους μαθητές, οι πλείστοι χαρακτήρισαν το γραπτό «παράξενο», κουραστικό, κακώς δομημένο και μη σχεδιασμένο στον χρόνο των τριών ωρών που διαρκούσε η εξέταση. Κάποια από τα παιδιά εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή την απογοήτευσή τους, ενώ άλλα άρχισαν να κάνουν δεύτερες σκέψεις για τις σπουδές τους. Είτε ενδιαφέρονται για τα πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας είτε για άλλα πανεπιστήμια του εξωτερικού που χρειάζονται συγκεκριμένο βαθμό απολυτηρίου. 

Διαβήματα ΠΣΕΜ στον υπ. Παιδείας

Το θέμα έθιξε στον υπουργό Παιδείας Πρόδρομο Προδρόμου μέσω επιστολής της η ΠΣΕΜ, η οποία έκανε λόγο για εξαιρετικά υψηλό επίπεδο δυσκολίας, χαρακτηρίζοντάς το απαράδεκτο. «Από τη στιγμή που θέλουμε να μιλάμε για δωρεάν δημόσια εκπαίδευση, οι Παγκύπριες εξετάσεις και ιδίως μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες οφείλουν να είναι ως προς το περιεχόμενο και το ύφος σωστά διατυπωμένες ώστε κάθε μαθητής να μπορεί χρησιμοποιώντας τις γνώσεις που αποκόμισε κατά τη διάρκεια της χρονιάς, αλλά και την κριτική του σκέψη να μπορεί να αντεπεξέλθει στο γραπτό.

Ευελπιστούμε λοιπόν κύριε υπουργέ, πως το υπουργείο θα προχωρήσει στα απαραίτητα διαβήματα, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα πληγούν οι βαθμολογίες των μαθητών. Επιπλέον σας παρακαλούμε όπως διασφαλίσετε ότι τα υπόλοιπα μαθήματα θα έχουν θέματα στα οποία οι μαθητές θα μπορούν να αντεπεξέλθουν δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών της φετινής χρονιάς. Θεωρούμε πως σε αυτές τις περιπτώσεις η αξιολόγηση των μαθητών πρέπει να γίνει με βάση την προσέγγισή τους στον τρόπο επίλυσης τής άσκησης και στον τρόπο σκέψης που εφήρμοσαν και όχι στο αποτέλεσμα. Ακόμα, να υπάρξει περαιτέρω αναγωγική αύξηση των βαθμολογιών αλλά και να παρθούν όσα μέτρα κρίνονται απαραίτητα για διασφάλιση των δικαίων των μαθητών», καταλήγει η ΠΣΕΜ.