Στο τεύχος Δεκεμβρίου, στο Forbes Κύπρου, φιλοξενούσαμε συνέντευξη του CEO της Τράπεζας Κύπρου Πανίκου Νικολάου, στην οποία σκιαγραφούσε και ανέλυε διεξοδικά όλες τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρούσε ο οργανισμός ώστε να εισέλθει σε μία νέα εποχή. Έχοντας επιζήσει της περιόδου του 2013 και των όσων προηγήθηκαν και ακολούθησαν, η έμφαση για τον οργανισμό ήταν στην πλήρη αποφόρτιση από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στη μεταμόρφωση της τράπεζας ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στη νέα εποχή. Μάλιστα, στο εξώφυλλο είχαμε χρησιμοποιήσει τον τίτλο «Άλλη τράπεζα σε τρία χρόνια». Προφανώς και εμείς και ο Πανίκος Νικολάου, είχαμε λογαριάσει χωρίς τον κορωνοϊό. 
Πλέον, το διακύβευμα δεν είναι πώς θα είναι η Τράπεζα Κύπρου σε τρία χρόνια, αλλά πώς θα είναι ολόκληρη η κυπριακή οικονομία, πώς θα είναι η ΕΕ και ολόκληρη η υφήλιος. 
Ο ρόλος των τραπεζών για την επόμενη μέρα μίας οικονομίας με καταχρεωμένο ιδιωτικό και δημόσιο τομέα είναι τεράστιας σημασίας. Ειδικά στην περίπτωση της Κύπρου, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι τράπεζες διαθέτουν υπερβάλλουσα ρευστότητα. Κάτι που μέχρι πρόσφατα θεωρείτο μειονέκτημα αφού συνεπαγόταν μεγάλο κόστος. Το απόγευμα της Τετάρτης, η Τράπεζα Κύπρου έστειλε έναν κατάλογο με μέτρα που προτίθεται να λάβει για να στηρίξει τους πελάτες και όσους επηρεάζονται. Από τα έντεκα σημεία της ανακοίνωσης κρατάμε περισσότερο ένα συγκεκριμένο. Ενδεχομένως το πιο γενικό, αλλά αυτό που αν τελικά υλοποιηθεί να είναι το σημαντικότερο: «Πέρα από οποιοδήποτε κρατικό σχέδιο εγγύησης, η Τράπεζα Κύπρου θα διαθέσει όση ρευστότητα χρειαστεί για χορήγηση νέων διευκολύνσεων στους βιώσιμους πελάτες με σκοπό να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους κατά την έξοδο από την κρίση. Πρώτος στόχος, η διαφύλαξη της απασχόλησης στην οικονομία».
Θεωρούμε πως η συγκεκριμένη δήλωση αποτελεί κλειδί κι αν εφαρμοστεί στην πράξη, από όλες τις μεγάλες τράπεζες, τότε οι πιθανότητες να αντεπεξέλθουμε αυτής της κρίσης αυξάνονται. Στο τέλος, όσο πιο αναίμακτα γίνει η έξοδος, τόσο λιγότερες πληγές θα πρέπει να επουλωθούν τα επόμενα χρόνια και τόσο λιγότερες απώλειες θα έχουμε.