Τις πρώτες μέρες κυριαρχούσε η αβεβαιότητα μπροστά σε μια τέτοια πρωτόγνωρη κατάσταση. Διαβάζαμε πως η Κίνα κατάφερε να κλείσει στα σπίτια τους εκατομμύρια ανθρώπους και δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πως κάτι ανάλογο θα συνέβαινε και σε μας. Ώσπου ήρθε η σειρά μας και συνειδητοποιήσαμε πως ο εγκλεισμός είναι η νέα μας πραγματικότητα. 
Ξεκινήσαμε να καταγράφουμε τι μας λείπει περισσότερο. Από τη μια η αίσθηση της ελευθερίας, από την άλλη πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα. Η κουβέντα το πρωί στο γραφείο με τους συναδέλφους, η βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς, το γυμναστήριο, ο καφές με φίλους, έστω και αν μόλις τους βλέπαμε η πρώτη μας κουβέντα ήταν «μόλις που τα κατάφερα να έρθω». Πράγματα απλά, αλλά σημαντικά και που τα έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη τώρα που μας λείπουν.
Και έτσι καθώς το «μένουμε σπίτι» έγινε μόνιμη συνήθεια, κολλήσαμε στα κοινωνικά δίκτυα και τις εφαρμογές για να συνομιλούμε με γνωστούς και φίλους. Διοργανώνουμε κουβεντούλες, δίνουμε ραντεβού online και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να πείσουμε τους εαυτούς μας αλλά και τους άλλους πως τίποτα δεν έχει αλλάξει.
Αλλά δεν είναι το ίδιο. Αλίμονο πως θα μπορούσε κιόλας να ήταν. Αυτό που μου λείπει περισσότερο, όπως και σε όλους φαντάζομαι είναι η ανθρώπινη επαφή. Να χώνεσαι στην αγκαλιά των δικών σου, δεν ‘πα να είσαι πενήντα χρονών και να ξέρεις πως εκεί είσαι ασφαλής. Να βλέπεις ένα φίλο σου στεναχωρημένο και να τον πιάνεις στοργικά από τους ώμους, διαβεβαιώνοντας τον πως όλα θα πάνε καλά, ακόμη και αν οι δυο ξέρετε πως αυτό δεν ισχύει. Να τελειώνεις το πρότζεκτ που για τόσο καιρό παιδευόσουν και να έρχεται ο καλός συνάδελφος να σου δίνει συγχαρητήρια με μια τεράστια χειραψία. 
Η αφή είναι η πιο πρωτόγονη μορφή επικοινωνίας. Εδώ και πολλά χρόνια οι έρευνες δείχνουν πως ένα χάδι ή ένα άγγιγμα μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή μας, να μας γεμίσει χαρά και να περιορίσει το στρες. Και αυτό δεν χρειάζεται να το πει κάποιος ειδικός, είναι κάτι που το έχουμε βιώσει όλοι. Όταν περάσει η πανδημία θέλω να τους αγκαλιάσω όλους, έγραψε η Josephine Toney στην Guardian. Και ίσως όταν θα είναι ασφαλές να το κάνουμε, μια αγκαλιά θα αποδειχτεί ένα από τα καλύτερα φάρμακα στην λαίλαπα που θα αφήσει πίσω του ο κορωνοϊός.