Οδηγίες για πρόληψη διασποράς COVID-19  για εκπαιδευτές και υποψήφιους οδηγούς εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας.
 
1. Σε σχέση με τον μέγιστο αριθμό ατόμων που μπορούν να επιβαίνουν στο εκπαιδευτικό όχημα κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, ισχύουν οι σχετικές διατάξεις του περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID-19) Διατάγματος (Αρ. 20) του 2020 (Κ.Δ.Π. 183/2020) και ο αριθμός προσώπων, συμπεριλαμβανομένου του οδηγού, κατά τη διάρκεια μετακινήσεων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα τρία άτομα στο όχημα. Άρα, στο όχημα μπορούν να επιβαίνουν, ο εκπαιδευόμενος, ο εκπαιδευτής και ακόμη ένα πρόσωπο (επίσης εκπαιδευόμενος) στο πίσω κάθισμα.
 
2. Κατά την εκπαίδευση υποψήφιων οδηγών, τόσο στο χώρο της σχολής οδηγών όσο και κατά την πρακτική εκπαίδευση εντός του οχήματος στο δρόμο, θα πρέπει να λαμβάνονται από τη σχολή και τους εκπαιδευτές οδηγών όλα τα μέτρα προστασίας που καθορίζονται κατά καιρούς στις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας. Ενδεικτικά, για την περίοδο που διανύουμε κατά την ημερομηνία της παρούσας ανακοίνωσης, αναφέρονται τα ακόλουθα:
 
(α)      Για το όχημα
 
(ι)       Γενική και συχνή απολύμανση του οχήματος,
(ιι)      Καθημερινή και συχνή απολύμανση χερουλιών, χειρολαβών, μεταλλικών επιφανειών στα καθίσματα, τιμονιού, ζώνες ασφαλείας κλπ, μετά από κάθε μάθημα εκπαιδευόμενου.
(ιιι)     Γενικός καθαρισμός μετά το πέρας της κάθε ημέρας,
(ιv)     Τοποθέτηση υγρού αντισηπτικού χεριών εντός του κάθε οχήματος, για υποχρεωτική χρήση από τον οδηγό και κάθε επιβάτη, πριν από κάθε μάθημα.
(v)      Ανάρτηση σε περίοπτη θέση, των οδηγιών του Υπουργείου Υγείας, που αφορούν την επιδημία COVID – 19 (Κορωνοϊό),
(vι)     Για την λειτουργία του κλιματισμού, ακολουθούνται οι οδηγίες της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας (ΗΜΥ).
(vιι)    Τα παράθυρα του οχήματος θα πρέπει να παραμένουν ανοικτά κατά τη διάρκεια της διαδρομής.
 
(β)      Για τον εκπαιδευτή
 
(ι)       Να φορά μάσκα προστασίας των προδιαγραφών που συστήνονται από το Υπουργείο Υγείας,
(ιι)      Να είναι καθαρός και προσεχτικός με την προσωπική του υγιεινή και κυρίως να τηρεί τους κανόνες ορθής υγιεινής των χεριών.
(ιιι)     Να διατηρεί το όχημα του σε καθαρή κατάσταση.
(iv)     Σύσταση για την διενέργεια θερμομέτρησης πριν την έναρξη της εργασίας του.
 
(γ)      Για τον εκπαιδευόμενο οδηγό και για τον 2ο επιβαίνοντα στο όχημα (αν υπάρξει)
 
(ι)       Να φορά μάσκα προστασίας των προδιαγραφών που συστήνονται από το Υπουργείο Υγείας,
(ιι)      Να είναι καθαρός και προσεχτικός με την προσωπική του υγιεινή και κυρίως να τηρεί τους κανόνες σωστής υγιεινής των χεριών.
(iii)      Σύσταση για την διενέργεια θερμομέτρησης πριν την είσοδό του στο
Εκπαιδευτικό όχημα.
 
(δ)      Για τη Σχολή Οδηγών
 
(ι)       Πριν την έναρξη της εκπαίδευσης, ο εκπαιδευόμενος οδηγός θα πρέπει να συμπληρώνει ένα ερωτηματολόγιο που θα αναφέρει αν παρουσιάζει πυρετό, βήχα, πόνο στο στήθος, πονόλαιμο, διάρροια, ή/και αν ήρθε σε επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα τις τελευταίες 14 μέρες. Η Σχολή οδηγών θα πρέπει να αναπτύξει σύστημα διαχείρισης ύποπτων περιστατικών, ούτως ώστε ο κάθε εκπαιδευτής να είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε περίπτωση εκπαιδευόμενου οδηγού που παρουσιάζει τα συμπτώματα της επιδημίας COVID – 19,
(ιι)      Να ενημερώνει συνεχώς τους εκπαιδευτές της Σχολής για τις Οδηγίες που εκάστοτε εκδίδει το Υπουργείο Υγείας
(ιιι)     Να εκδώσει οδηγίες στους εκπαιδευτές της και τους εκπαιδευόμενους οδηγούς για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται από μέρους τους όσον αφορά την επιδημία COVID – 19,
(ιv)     Να εκδώσει οδηγίες στους υπαλλήλους της για τις υποχρεώσεις τους που προκύπτουν σε περίπτωση που εμφανίσουν οι ίδιοι συμπτώματα της επιδημίας COVID – 19.
(v)      Να οριστεί άτομο που θα συμπληρώνει καθημερινά λίστα με ονόματα
εκπαιδευτών και υποψήφιων οδηγών κάθε εκπαιδευτικού αυτοκινήτου.
 
 
3.       Για την εξέταση (πρακτική δοκιμασία) θα πρέπει:
 
(α)      Για το όχημα
 
(ι)       Πριν την εξέταση θα γίνεται καθαρισμός/απολύμανση με κατάλληλα υγρά, των χερουλιών, χειρολαβών, μεταλλικών επιφανειών, καθισμάτων, ζωνών ασφαλείας κλπ, και θα υπάρχει αντισηπτικό χεριών εντός του κάθε οχήματος. Σημειώνεται και τονίζεται ότι, σε περίπτωση που δεν τηρούνται τα πιο πάνω για το όχημα η πρακτική δοκιμασία δεν θα διενεργείται.
 
(ιι)      Για την λειτουργία του κλιματισμού, ακολουθούνται οι οδηγίες της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας (ΗΜΥ).
(ιιι)     Τα παράθυρα του οχήματος να παραμένουν ανοικτά.
 
(β) Ο εξεταστής
 
(ι) Θα φορά μάσκα προστασίας των προδιαγραφών που συστήνονται από το Υπουργείο Υγείας και θα τηρεί τους κανόνες σωστής υγιεινής των χεριών.
 
(γ) Ο υποψήφιος οδηγός
 
(i) Συστήνεται η διενέργεια θερμομέτρησης πριν την είσοδο του στο
εκπαιδευτικό όχημα.
(ιi) Να φορά μάσκα προστασίας των προδιαγραφών που συστήνονται από
το Υπουργείο Υγείας και θα πρέπει να τηρεί τους κανόνες υγιεινής των χεριών.
 
(δ)      Για τους Εκπαιδευτές
 
(ι) Αποφυγή συνωστισμού σε χώρους έξω από τα ΓΕΟ αναμένοντας να ολοκληρωθεί η εξέταση και να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις του Υπουργείου Υγείας (μέτρα προστασίας, αποστάσεις κλπ).
 
Πηγή: Philenews / ΓΤΠ