To Top
01:57 Τρίτη
28 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Brexit: Ανακούφιση στην ΕΕ για τη σαφήνεια του αποτελέσματος
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΣΜΟΣ • Brexit: Ανακούφιση στην ΕΕ για τη σαφήνεια του αποτελέσματος
Τελευταία Ενημέρωση: 13 Δεκεμβρίου 2019, 7:10 πμ
Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές εξέφρασαν ικανοποίηση για τη «σαφήνεια» του εκλογικού αποτελέσματος στη Βρετανία, όπου το Συντηρητικό Κόμμα παίρνει, σύμφωνα με τα exit poll, σαρωτική νίκη στην αναμέτρηση που διεξήχθη την Πέμπτη —έκβαση που εάν επαληθευτεί θα ανοίξει τον δρόμο για να προχωρήσει η διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση— αλλά στάθηκαν στην επόμενη μεγάλη πρόκληση, την επίτευξη διμερούς συμφωνίας για το εμπόριο μετά το Brexit ως τα τέλη του 2020.

«Η σαφήνεια είναι καλή. Αλλά θα χρειαστεί πολύ απαιτητική προσπάθεια για να υπάρξει πρόοδος ως προς τη μελλοντική σχέση σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα», προειδοποίησε αξιωματούχος της ΕΕ.

Τα exit poll δίνουν στο Συντηρητικό Κόμμα του Μπόρις Τζόνσον καθαρή πλειοψηφία 86 εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων των συνολικά 650 εδρών.
 
Στο άκουσμα πως ο Μπόρις Τζόνσον έχει ξεκάθαρη νίκη, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εμφανίστηκε συγκρατημένη, λέγοντας πως η ΕΕ είναι έτοιμη, άσχετα με το ποιο θα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βρετανία.

«Είμαστε έτοιμοι για τα επόμενα βήματα. Θα περιμένουμε να δούμε αν το Βρετανικό κοινοβούλιο θα δεχτεί την συμφωνία αποχώρησης όπως είναι και θα πάρει μία απόφαση. Έχουμε δουλειά να κάνουμε ακόμη για να εγγυηθούμε την ενότητα στις χώρες της Ευρώπης και να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την στενή συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε.

Συμπλήρωσε μάλιστα, πως είναι θέμα του πρωθυπουργού να «διαβεβαιώσει για τον δρόμο που θα ακολουθήσουν μετά τις εκλογές». «Είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο. Και θα διαπραγματευτούμε σε ότι είναι απαραίτητο», συμπλήρωσε επιβεβαιώνοντας πως σήμερα θα συζητηθεί το Brexit στη Σύνοδο Κορυφής.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στέφαν Λεβέν, έκρινε ότι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών σημαίνει ότι το Brexit μπορεί πλέον να γίνει πραγματικότητα όπως έχει συμφωνηθεί, επισήμανε ωστόσο πως απομένει ελάχιστος χρόνος για να γίνει διαπραγμάτευση της μελλοντικής σχέσης Βρετανίας—ΕΕ, ειδικά στο πεδίο του εμπορίου.

«Είναι πολύ καθαρό το αποτέλεσμα — δεν θα έχει αλλάξει το πρωί», τόνισε ο Λεβέν σε δημοσιογράφους αποχωρώντας από τον χώρο όπου διεξήχθησαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

«Σημαίνει ότι θα προχωρήσουμε στον χωρισμό (...). Έχουμε τώρα 11 μήνες μπροστά μας για να κλείσουμε μια συμφωνία. Είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα», τόνισε ο Σουηδός πρωθυπουργός.

Η καθαρή νίκη των Συντηρητικών του Μπόρις Τζόνσον στις βουλευτικές εκλογές αναμένεται να επιτρέψει να υπάρξει «αποσαφήνιση» όσον αφορά το Brexit, έκρινε η υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Αμελί ντε Μονσαλέν.

Αυτές οι εκλογές, «εάν τα αποτελέσματα των έξιτ πολ επιβεβαιωθούν, αναμένεται να επιτρέψουν να σχηματιστεί καθαρή πλειοψηφία» στη Βουλή των Κοινοτήτων, κάτι που «εξέλιπε στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και κάποια χρόνια», σημείωσε η Μονσαλέν.

Το βρετανικό Κοινοβούλιο θα πρέπει να ψηφίσει και να επικυρώσει τη συμφωνία που διαπραγματεύθηκε το Λονδίνο με τις Βρυξέλλες, ώστε το διαζύγιο να γίνει όπως προβλέπεται την 31η Ιανουαρίου, κάτι που ο Τζόνσον δεν έχει καταφέρει να γίνει μέχρι τώρα.

«Αυτές οι εκλογές αναμένεται να επιτρέψουν να υπάρξει αναδιάταξη (...) της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, που για πολύ καιρό βρίσκονταν σε διάσπαση», πρόσθεσε.

Η Μονσαλέν τόνισε πως η ίδια δεν είναι «ούτε ανακουφισμένη ούτε ανήσυχη» για το αποτέλεσμα, αλλά θύμισε ότι η ίδια και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τόνιζαν εδώ και πολύ καιρό ότι «χρειάζεται αποσαφήνιση» της κατάστασης.

Το αποτέλεσμα αυτό «θα μας οδηγήσει να κάνουμε το πρωί (σ.σ. στη Σύνοδο Κορυφής) την προβλεπόμενη συζήτηση για την εντολή στον ευρωπαίο διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ να προετοιμάσει τη μελλοντική σχέση», που θα περιλαμβάνει μια «πολύ ιδιαίτερη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου» ώστε να συνεχιστούν οι «σθεναρές εμπορικές σχέσεις» της ΕΕ και του ΗΒ, σύμφωνα με τη Μονσαλέν.

«Το σημαντικότερο όσον αφορά το Brexit δεν είναι το πώς θα χωρίσουμε, αλλά τι θα οικοδομήσουμε κατόπιν», για την γαλλίδα υφυπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων.

Η Βρετανία και η ΕΕ καλούνται να διαπραγματευθούν τη συμφωνία για το εμπόριο εντός 2020 διότι στα τέλη της επόμενης χρονιάς τερματίζεται η μεταβατική περίοδος της αποχώρησης και, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί νέα διευθέτηση, οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές θα διέπονται από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).
 
Πηγή: philenews / ΑΠΕ-ΜΠΕ / in.gr
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...