Όποιος δανειολήπτης έχει τη δυνατότητα μπορεί αν θέλει να καταβάλλει εθελοντικά οποιοδήποτε ποσό προς εξόφληση του δανείου του, έστω κι αν έχει προχωρήσει στην αναστολή δόσεων μέχρι τέλος του χρόνου. Ουσιαστικά το ποσό που θα καταβληθεί δεν θα μετρήσει για δόση κάποιου μήνα αλλά θα θεωρηθεί προπληρωμή και το ποσό θα αφαιρεθεί από το ποσό του δανείου την 1η Ιανουαρίου 2021.
 
 
Το υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε χθες κάποιες διευκρινίσεις για διευκόλυνση χιλιάδων δανειοληπτών που έσπευσαν να κάνουν χρήση του σχεδίου αναστολής δόσεων. Το υπουργείο δίνει πιο αναλυτική πληροφόρηση και σε σχέση με κοινοπρακτικά δάνεια. Στις περιπτώσεις κοινοπρακτικών δανείων, σημειώνεται, όταν οι δανειστές είναι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί που εμπίπτουν στην ερμηνεία του Νόμου, τότε ο δανειολήπτης θα επικοινωνεί με τον διοργανωτή (Arranger) χρηματοοικονομικό οργανισμό, ο οποίος θα αναλαμβάνει την επικοινωνία με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο κοινοπρακτικό δάνειο χρηματοοικονομικούς οργανισμούς. Η αναστολή θα δεσμεύει όλους τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς. Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι εάν στους δανειστές περιλαμβάνονται οργανισμοί που δεν καλύπτονται από την ερμηνεία του χρηματοοικονομικού οργανισμού με βάση τον νόμο, τότε δεν εφαρμόζεται το διάταγμα εκτός της περίπτωσης που οι εν λόγω οργανισμοί αποδεχθούν την αναστολή.
 
Το υπουργείο Οικονομικών παρουσιάζει πιο αναλυτικά τι γίνεται όταν ο νόμος και το διάταγμα εφαρμόζονται στην περίπτωση των τρεχούμενων λογαριασμών. Επισημαίνεται ότι η αναστολή της αποπληρωμής δόσεων και τόκων εφαρμόζεται σε όρια σε τρεχούμενους λογαριασμούς/παρατραβήγματα που δεν παρουσίαζαν υπερβάσεις πέραν των τριάντα ημερών κατά την 29η Φεβρουαρίου 2020 ή παρουσίαζαν υπερβάσεις πέραν των 30 ημερών κατά την εν λόγω ημερομηνία αλλά έχουν ακολούθως διευθετηθεί με τρόπο ώστε να μην υπάρχουν υπερβάσεις πέραν των 30 μερών κατά την 30ή Μαρτίου 2020. Διευκρινίζεται ότι ο τόκος συσσωρεύεται αλλά δεν κεφαλαιοποιείται κατά τη διάρκεια της αναστολής. Ο τόκος συσσωρεύεται και θα κεφαλαιοποιηθεί με τη λήξη της αναστολής. Επίσης, τρεχούμενοι λογαριασμοί στους οποίους εφαρμόζεται ο νόμος και το διάταγμα και οι οποίοι λήγουν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 θα ανανεώνονται αυτόματα για περίοδο 9 μηνών.