Σε επόμενη συνεδρία στην παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου θα συζητήσει η Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής το θέμα της οικίας Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου. Η συνεδρία η οποία είχε οριστεί για σήμερα το πρωί αναβλήθηκε.

«Παρόλο που έχει αναβληθεί η συνεδρία για να παραστεί και ο Μακαριότητας εμείς έχουμε δηλώσει την πάγια θέση μας, την οποία έχουμε ήδη ανακοινώσει, ότι το θέμα για το εθνολογικό μουσείο για μας είναι θέμα δημοσίου συμφέροντος, ότι πρέπει να παραμείνει ως έχει κάτω από τη δικαιοδοσία του Τμήματος Αρχαιοτήτων και ότι έχουμε ξεκινήσει και μια σειρά επαφών με την Αρχιεπισκοπή, οι οποίες ξεκίνησαν σε ένα πάρα πολύ καλό κλίμα», είπε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος σε δηλώσεις του στη Βουλή.

Περιμέναμε τον Αρχιεπίσκοπο, πρόσθεσε, «να επιστρέψει από το εξωτερικό για να συνεχίσουμε τις επαφές μας για να επιλύσουμε αυτό το θέμα έχοντας πάντα υπόψιν την προστασία του δημοσίου συμφέροντος»

Σε ερώτηση τι του είπε ο Αρχιεπίσκοπος κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν απάντησε ότι συζητούμε το θέμα, έχουμε αρκετά επιχειρήματα». Πρόσθεσε ότι «σεβαστήκαμε το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος έπρεπε να αναχωρήσει για το εξωτερικό, θα συνεχίσουμε και στόχος είναι να παραμείνει η οικία και το εθνολογικό μουσείο κάτω από το δημόσιο, κάτω από το Τμήμα Αρχαιοτήτων».

Σε άλλη ερώτηση για τις τοποθετήσεις περί του αντιθέτου από πλευράς του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου ανέφερε ότι «εμείς δεν έχουμε πάρει κάτι επίσημο από την Αρχιεπισκοπή ακόμα στο Υπουργείο».

«Ο στόχος είναι το θέμα να λήξει προς όφελος του δημοσίου το συντομότερο δυνατόν», είπε ο κ. Καρούσος.

Σε άλλη ερώτηση για το γεγονός ότι δεν υπήρχε εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής στη συνεδρία ο κ. Καρούσος απάντησε ότι ο Αρχιεπίσκοπος είπε στην Επιτροπή ότι μόλις επέστρεψε εγχειρισμένος από το εξωτερικό και ότι θέλει ο ίδιος να παραστεί.

Σε δικές του δηλώσεις ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε ότι «η θέση του ΔΗΣΥ ήταν από την αρχή ξεκάθαρη πως το Αρχοντικό του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου πρέπει να παραμείνει ως εθνολογικό μουσείο κάτω από την αρμοδιότητα του Τμήματος Αρχαιοτήτων», προσθέτοντας ότι το θέμα ενεγράφη και από το κόμμα του.

Ο κ. Δημητρίου χαιρέτισε την παρουσία στη Βουλή του Υπουργού Μεταφορών, «όσο και τα γρήγορα αντανακλαστικά  του Υπουργού και του Υπουργείου που αμέσως λειτούργησαν, εξέδωσε ανακοίνωση που ξεκαθάριζε το τοπίο και έκανε και ενέργειες, όπως σας είπε προηγουμένως, για να λυθεί αισίως το θέμα προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος».

«Η συζήτηση θα συνεχιστεί στην παρουσία και του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου ο οποίος δήλωσε την πρόθεση του να παραστεί σε επόμενη συνεδρίαση ούτως ώστε να έχουμε όλοι μας μια σφαιρική και μια συνολική εικόνα», είπε ο κ. Δημητρίου.

Σε δικές του δηλώσεις για το θέμα ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης ανέφερε ότι «ως ΑΚΕΛ διαφωνούμε κάθετα με την πρόθεση του Αρχιεπισκόπου».

Σήμερα, είπε, ήταν στην ημερήσια διάταξη για να συζητηθεί. Κατ’ αρχήν, ανέφερε, μας λέχθηκε ότι εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής δεν θα παρευρισκόταν ούτε είχε πρόθεση να το πράξει «κάτι το οποίο καταδικάσαμε». «Σε κάποια στιγμή πήραμε ένα τηλεφώνημα ότι θα επανέλθει ο Αρχιεπίσκοπος και θέλει να είναι ο ίδιος στην επόμενη συνεδρία, γι αυτό κλείνουμε το θέμα ως εδώ», σημείωσε.

Ο κ. Τζιοβάνης επανέλαβε ότι «η άποψη του ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαρη», προσθέτοντας ότι «θα περιμένουμε τον Αρχιεπίσκοπο να μας πει τι προτίθεται να κάνει επ’ αυτού».
 

Πηγή: philenews/KYΠΕ