To Top
21:43 Σάββατο
4 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ερντογάν: Δεν αναμένει κανείς έλεος από τον Χαφτάρ
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΣΜΟΣ • Ερντογάν: Δεν αναμένει κανείς έλεος από τον Χαφτάρ
Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιανουαρίου 2020, 12:14 μμ
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να αναμένει κανείς ότι ο στρατάρχης της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ θα σεβαστεί την εκεχειρία μεταξύ των δυνάμεών του και των φιλοκυβερνητικών στρατευμάτων στη Λιβύη.
 
Σχολιάζοντας τις αναφορές περί παραβίασης της εκεχειρίας, ο Ερντογάν δήλωσε: «Δεν είναι δυνατόν να αναμένει κανείς έλεος και κατανόηση από κάποιον σαν αυτόν (τον Χάφταρ) για την εκεχειρία».
 
Αναχωρώντας για την Αλγερία, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι “μια φορά, ο Χαφτάρ είναι πραξικοπηματίας. Γιατί στηρίζουν τον πραξικοπηματία Χαφτάρ τόσο, γιατί τον ανέχονται;”. “Το είπα αυτό και στην Καγκελάριο Μέρκελ. Της είπα ΄κοιτάτε, τον κακομαθαίνετε΄. Και η η ίδια το παραδέχεται. Αυτός ο πραξικοπηματίας άνθρωπος που έχετε κακομάθει δυστυχώς είναι αιτία για διαμελιστεί η Λιβύη και να παραβιάζεται συνεχώς η εκεχειρία”, υποστήριξε. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι ο Πρωθυπουργός Σαράτς, τον οποίο η Άγκυρα στηρίζει, συμμορφώθηκε και με τις αποφάσεις που λήφθηκαν στη Μόσχα και αργότερα στη Σύνοδο του Βερολίνου, ενώ ο Χαφτά από τη Μόσχα το έσκασε, ενώ στο Βερολίνο κρύφτηκε σε ένα δωμάτιο. “Από έναν που στο παρελθόν πρόδωσε και τη δική του κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να περιμένει κανείς ότι θα τηρήσει εκεχειρία”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.
 
ΟΗΕ: Παραβιάστηκε το εμπάργκο όπλων για τη Λιβύη
 
Αρκετές χώρες που στηρίζουν τις αντιμαχόμενες παρατάξεις στη Λιβύη έχουν παραβιάσει το εμπάργκο όπλων, το οποίο συμφώνησαν να τηρήσουν πριν από μια εβδομάδα στη διάσκεψη του Βερολίνου, ανακοίνωσε το Σάββατο η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL).
 
Την περασμένη Κυριακή, στη διάσκεψη που διοργάνωσαν η Γερμανία και ο ΟΗΕ, οι ξένες δυνάμεις, που εμπλέκονται στις λιβυκές υποθέσεις, συμφώνησαν για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός στο πεδίο και στην τήρηση του εμπάργκο όπλων το οποίο επιβάλλεται από το 2011 στη Λιβύη, αλλά παραβιάζεται κατάφωρα. "Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ημερών, πολυάριθμα φορτία και άλλες πτήσεις παρατηρήθηκαν να προσγειώνονται σε λιβυκά αεροδρόμια σε δυτικά και ανατολικά μέρη της χώρας, προμηθεύοντας τα μέρη με προηγμένα όπλα, άρματα μάχης, συμβούλους και μαχητές", τόνισε η UNSMIL.
 
 "Η αποστολή καταδικάζει αυτές τις εξελισσόμενες παραβιάσεις, οι οποίες ριψοκινδεύουν να βυθίσουν τη χώρα σε ένα νέο και εντεινόμενο κύκλο εχθροπραξιών", ανέφερε η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη. Κατηγόρησε ορισμένες χώρες που ήταν παρούσες στη διάσκεψη του Βερολίνου, χωρίς ωστόσο να τις κατονομάσει.
 
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος στηρίζουν τις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, που επιχειρεί να καταλάβει την Τρίπολη σε μια σχεδόν δεκάμηνη πολεμική εκστρατεία. Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση με βάση τη λιβυκή πρωτεύουσα επιχειρεί να αποκρούσει τις δυνάμεις του Χάφταρ με τη στήριξη της Τουρκίας. Ενας δημοσιογράφος του Reuters τόνισε πως οι μάχες έχουν καταλαγιάσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αλλά χθες Σάββατο βαρύ πυροβολικό ακουγόταν στην Τρίπολη.
 
Στη διάσκεψη του Βερολίνου συγκεντρώθηκαν ηγέτες και ανώτατοι αξιωματούχοι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, την Τουρκία, καθώς από δυτικές χώρες, όπως τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Γερμανία κάλεσε τον Χάφταρ και τον πρωθυπουργό της λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Φάγεζ αλ Σάρατζ, που είχαν ξεχωριστές συναντήσεις με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, αλλά αρνήθηκαν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι.
 
Πηγή: philenews ΑΠΕ / ΚΥΠΕ
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...