Σε ολόκληρο τον κόσμο συνεχίζουν να καταγράφονται νέα κρούσματα προσβολής από τον κορωνοϊό και άνθρωποι που έχουν υποκύψει ενώ εξαγγέλλονται συνεχώς περιοριστικά μέτρα εκτός από την Κίνα ή οποία αίρει περιορισμούς στη Χουμπέι,

Τουλάχιστον 18.259 άνθρωποι έχουν πεθάνει σε όλον τον κόσμο από τα τέλη Δεκεμβρίου, όταν ξέσπασε η επιδημία του κορωνοϊού SARS-CoV-2, σύμφωνα με έναν απολογισμό που συνέταξε το Γαλλικό Πρακτορείο και βασίζεται σε επίσημες πηγές. Μέχρι τις 21.00 το βράδυ της Τρίτης είχαν διαγνωστεί θετικοί στον ιό περισσότεροι από 404.020 άνθρωποι σε 175 χώρες και εδάφη. Ο αριθμός αυτός ωστόσο δεν αντικατοπτρίζει παρά ένα κλάσμα των πραγματικών κρουσμάτων, καθώς πολλές χώρες δεν εξετάζουν πλέον παρά μόνο τους ανθρώπους εκείνους που χρειάζονται νοσηλεία.

Η Γαλλία κατέγραψε 1.100 θανάτους σε νοσοκομεία της χώρας από την έναρξη της επιδημίας Covid-19, ενώ 2.516 ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) μέχρι σήμερα απόγευμα, ανακοίνωσε την Τρίτη ο επικεφαλής στον τομέα της Υγείας, Ζερόμ Σολομόν. Με βάση τον τελευταίο απολογισμό, στη Γαλλία καταγράφηκαν μέσα σε 24 ώρες 240 επιπλέον θάνατοι, μια αύξηση 28%, ενώ 434 επιπλέον ασθενείς βρίσκονται σε ΜΕΘ. Συνολικά 10.176 ασθενείς νοσηλεύονται, τόνισε ο Σολομόν. Τα κρούσματα ανέρχονται σε 22.300, μια αύξηση 12% σε μια μέρα. Πλέον η Γαλλία είναι η πέμπτη χώρα που ξεπέρασε το φράγμα των 1.000 θανάτων εξαιτίας του νέου κορωνοϊού, μετά την Κίνα, την Ιταλία, το Ιράν και την Ισπανία.

 
LIVE: ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 

Ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 36 και έφθασε τους 149 νεκρούς, ενώ στον αριθμό των κρουσμάτων που έχουν διαγνωστεί στη χώρα προστέθηκαν άλλα 4.191 και το σύνολό τους ανέρχεται πλέον σε 31.554, κατά στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Ο πρώτος θάνατος ανηλίκου που οφείλεται στον κορωνοϊό καταγράφηκε χθες στις ΗΠΑ, κοντά στο Λος Άντζελες. Οι υγειονομικές αρχές της κομητείας του Λος Άντζελες γνωστοποίησαν με ανακοίνωσή τους τρεις νέους θανάτους εξαιτίας της ασθένειας COVID-19, συμπεριλαμβανομένου αυτού “ενός νέου ηλικίας μικρότερης των 18 ετών”, που ζούσε στο Λάνκαστερ, περίπου σαράντα χιλιόμετρα βόρεια της μεγαλούπολης. Πρόκειται για τον πρώτο γνωστό θάνατο ανηλίκου εξαιτίας της πανδημίας στην αμερικανική επικράτεια. Τα άλλα δύο θύματα ήταν ηλικίας μεταξύ 50 και 70 ετών, κατά την ανακοίνωση, που δεν περιέχει καμία άλλη διευκρίνιση για την περίπτωση του νεαρού.

Στο μεταξύ το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον κορωνοϊό εντοπίστηκε σε κέντρο κράτησης παράτυπων μεταναστών στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή αστυνομική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τη μετανάστευση και τα τελωνεία (Immigration and Customs Enforcement, ICE), ενώ πολλαπλασιάζονται οι εκκλήσεις να αφεθούν προσωρινά ελεύθεροι οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο. Επίσης τρεις Αμερικανοί ναύτες που επιβαίνουν στο αεροπλανοφόρο Θίοντορ Ρούζβελτ, το οποίο πλέει στον Ειρηνικό, βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό,

Η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, το Τόκιο, αποτελεί πλέον το επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, με περισσότερα κρούσματα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή, καθώς ανακοινώθηκε αριθμός νέων μολύνσεων-ρεκόρ μέσα σε ένα 24ωρο, μετέδωσε το δημόσιο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK. Το Τόκιο κατέγραψε αριθμό ρεκόρ 17 νέων κρουσμάτων χθες, με τον συνολικό απολογισμό να φθάνει τα 171, που ξεπερνά αυτόν στη νήσο Χοκάιντο, στο βόρειο τμήμα της χώρας, και μετατρέπει την πρωτεύουσα στην περιοχή με τα περισσότερα κρούσματα, εξήγησε το NHK. Ο κορωνοϊός είχε προσβάλει 1.214 ανθρώπους στην Ιαπωνία έως σήμερα το πρωί (τοπική ώρα), ενώ 43 ασθενείς έχουν υποκύψει, σύμφωνα με το NHK. Από τους αριθμούς αυτούς εξαιρούνται τα 712 κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess

Οι αρχές της Κίνας ήραν σήμερα τον αποκλεισμό που είχε επιβληθεί πριν από μήνες στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 18.000 ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο από τον Δεκέμβριο. Κανένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης δεν καταγράφηκε ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης στην ηπειρωτική Κίνα, μολαταύτα εντοπίστηκαν 47 νέα “εισαγόμενα” – κατά την ορολογία των κινεζικών αρχών – κρούσματα το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Συνολικά έχουν εντοπιστεί 474 “εισαγόμενα” κρούσματα. Πρόκειται στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων για Κινέζους που επέστρεψαν στην πατρίδα τους έχοντας μολυνθεί στο εξωτερικό, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών. Διαπιστώθηκαν τέσσερις νέοι θάνατοι τις προηγούμενες 24 ώρες, οι τρεις στη Χουμπέι, επαρχία της κεντρικής Κίνας πρωτεύουσα της οποίας είναι η πόλη Ουχάν, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο SARS-CoV-2. Συνολικά, ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό στην Κίνα ανέρχεται σε πάνω από 81.200, ενώ 3.281 άνθρωποι έχουν υποκύψει στην ασθένεια COVID-19. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει μειωθεί θεαματικά τον τελευταίο μήνα. Το Πεκίνο γνωστοποίησε χθες Τρίτη ότι ο αποκλεισμός των 50 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων της επαρχίας Χουμπέι, που τελούσε σε ισχύ από τον Ιανουάριο, αίρεται: τους δίνεται πλέον η δυνατότητα να μετακινούνται, με την προϋπόθεση ότι είναι υγιείς. Ορισμένα αεροδρόμια και ορισμένοι σιδηροδρομικοί σταθμοί επαναλειτουργούν. Ωστόσο τα σχολεία παραμένουν κλειστά σε αυτό το στάδιο.

Ο Παναμάς είναι η χώρα της κεντρικής Αμερικής όπου – με βάση τουλάχιστον τα επίσημα στοιχεία – καταμετρώνται τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, συνολικά 443, ή 98 περισσότερα από ό,τι τη Δευτέρα, με βάση τα δεδομένα για την επιδημιολογική κατάσταση που δημοσιοποίησε χθες Τρίτη η υπουργός Υγείας Ροσάριο Τέρνερ. Οκτώ ασθενείς έχουν υποκύψει (+2).

Οι υγειονομικές αρχές της Ταϊλάνδης κατέγραψαν 107 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό και το σύνολό τους ανέρχεται πλέον σε 934 στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, Οι αρχές της Ταϊλάνδης καταμετρούν τέσσερις θανάτους από την πανδημία, ενώ στον αντίποδα 70 ασθενείς ανέρρωσαν και επέστρεψαν στα σπίτια τους. 860 ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε απομόνωση σε νοσοκομεία.

Οι υγειονομικές αρχές του Μεξικού κατέγραψαν συνολικά 405 κρούσματα του κορωνοϊό μέχρι χθες Τρίτη, από 367 μία ημέρα νωρίτερα, και συνολικά πέντε νεκρούς, από τέσσερις την προηγουμένη, γνωστοποίησε το υπουργείο Υγείας.

Ένας 38χρονος Καναδός πέθανε στη Λίμα, αφού προσβλήθηκε στον νέο κορωνοϊό από έναν συνάδελφό του, ενώ βρισκόταν στην πατρίδα του, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Επίσης, μια 66χρονη γυναίκα που είχε επιστρέψει στο Περού από την Ισπανία στις 14 Μαρτίου, πέθανε από οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και πνευμονία. Συνολικά, στο Περού έχουν καταγραφεί 416 επιβεβαιωμένα κρούσματα της ασθένειας Covid-19 και επτά άνθρωποι πέθαναν.

Ένα νέο θάνατο από κορωνοϊό ανέφερε την Τρίτη  η Αίγυπτος, αυξάνοντας συνολικά τα θύματα σε είκοσι

Μέχρι και χθες έχουν καταγραφεί στην Ιορδανία 153 κρούσματα του SARS-CoV-2, εκ των οποίων τα 26 την ίδιια ημέρα.Το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού επιβεβαιώθηκε στη Λιβύη, όπου χρόνια πολέμου και χάους έχουν φέρει σε εξαιρετικά ευάλωτη θέση το σύστημα υγείας. Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών, το οποίο είναι σε θέση να δραστηριοποιείται σε περιοχές που ελέγχουν και οι δύο βασικές αντιμαχόμενες πλευρές στη λιβυκή σύρραξη, ενημέρωσε για τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Απαγορευτικά μέτρα

Περισσότεροι από 1.600 άνθρωποι συνελήφθησαν τις τρεις τελευταίες ημέρες στην Ιορδανία επειδή παραβίασαν την απαγόρευση της κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί στο βασίλειο σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της ασθένειας Covid-19,

Αξιωματούχοι στην Αυστραλία προειδοποίησαν ότι από την επιταχυνόμενη εξάπλωση του κορωνοϊού υπάρχει κίνδυνος να θέσει υπό τεράστια πίεση τις μονάδες εντατικής θεραπείας, την ώρα που τίθενται σε ισχύ αυστηρότερα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης στη χώρα. Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον ανακοίνωσε αργά χθες νέους περιορισμούς, που προβλέπουν το κλείσιμο κι άλλων επιχειρήσεων, που δεν θεωρείται ότι καλύπτουν βασικές ανάγκες, οδηγώντας τη χώρα πιο κοντά σε μέτρα αποκλεισμού όπως αυτά που εφαρμόζονται σε μεγάλα τμήματα της Ευρώπης

Οι αρχές του Παναμά αποφάσισαν να επιβληθεί “πλήρης και υποχρεωτική” καραντίνα σε όλο τον πληθυσμό, μέτρο που τίθεται σε ισχύ από σήμερα Τετάρτη το πρωί, για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Λαουρεντίνο Κορτίσο.

Οι υγειονομικές αρχές της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν 47 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό και άλλα τρία πιθανά κρούσματα, μερικές ώρες προτού τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών, τα μεσάνυχτα τοπική ώρα

Η κυβέρνηση της Ουρουγουάης αποφάσισε να κλείσει τα σύνορα της χώρας για τους αλλοδαπούς, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ενώ απαγόρευσε επίσης μέχρι νεοτέρας τα ταξίδια στο εξωτερικό για τουρισμό, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνουν για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού στη μικρή χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Οι αρχές της Νότιας Κορέας αποφάσισαν να γίνονται αυστηρότεροι έλεγχοι στους ταξιδιώτες που φθάνουν στη χώρα από τις ΗΠΑ από μεθαύριο Παρασκευή, καθώς εντείνεται η ανησυχία για την είσοδο στη χώρα ανθρώπων μολυσμένων από τον κορωνοϊό την ώρα που η καμπύλη της εξάπλωσης της πανδημίας μοιάζει να βρίσκεται σε καθοδική τροχιά.

 
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ