Πρόσφατα άλλαξε ηγεσία και αυτή την περίοδο βρίσκεται σε διαδικασία δημιουργίας νέας κουλτούρας συνεργασίας και αλληλοσεβασμού, στηριζόμενη και στη δημιουργική συμμετοχή των φοιτητών αλλά και των αποφοίτων του. Ο λόγος για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), το οποίο τις τελευταίες βδομάδες οδηγείται από νέα Πρυτανεία υπό τον Καθηγητή Παναγιώτη Ζαφείρη.

Ο νέος Πρύτανης μίλησε στον κυριακάτικο «Φ», άνοιξε τα χαρτιά του, μοιράστηκε τις σκέψεις του για την πορεία του Πανεπιστημίου και έδωσε το δικό του στίγμα για το όραμα και τις προτεραιότητες που απλώνονται μπροστά. Ο κ. Ζαφείρης είναι καθηγητής στο Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Πανεπιστημίου, κατέχει διδακτορικό τίτλο από το Wayne State University (USA) με ειδίκευση στην Αλληλεπίδραση Ανθρώπου Υπολογιστή, MSc τίτλο σε Systems Engineering και πτυχιακό τίτλο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Universi­ty of Maryland, College Park (USA). Είναι επίσης απόφοιτος του Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου (ΑΤΙ) στον κλάδο της ηλεκτρολογίας και κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα (postgraduate diploma) Ακαδημαϊκής Διοίκησης απο το City University Lon­don. Εργάστηκε ως ερευνητής και ακαδημαϊκός για χρόνια στο Centre for HCI Design στο City University London όπου κατείχε τον τίτλο του Αναπληρωτή Καθηγητή (Reader).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν στην Αλληλεπίδραση Ανθρώπου Υπολογιστή, την Κοινωνική Πληροφορική και τον Σχεδιασμό για Όλους με έμφαση στη σχεδίαση διαδραστικών συστημάτων για άτομα με ειδικές ανάγκες και τους ηλικιωμένους.

-Σε ποια φάση βρίσκεται αυτή την περίοδο το Πανεπιστήμιο, τόσο ακαδημαϊκά και διοικητικά, όσο και αναπτυξιακά;

-Μπορώ να πω πως βρισκόμαστε σε μία νέα, δυναμική περίοδο μετά και την ανάληψη των καθηκόντων των νέων Πρυτανικών Αρχών. Δημιουργούμε μια νέα κουλτούρα συνεργασίας, αλληλοσεβασμού και επιδιώκουμε δημιουργική συμμετοχή του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού, των φοιτητών και των αποφοίτων μας καθότι προσωπικά πιστεύω πολύ στη δύναμη της πανεπιστημιακής κοινότητας και της συνδημιουργίας των επόμενων επιδιώξεών μας. Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι συνάδελφοι πετύχαμε πολλά στους τομείς της εκπαίδευσης και της έρευνας ενώ πέραν των τριών χιλιάδων αποφοίτων μας βρίσκονται σήμερα στην αγορά εργασίας με πετυχημένα πρώτα επαγγελματικά βήματα. Πάρα πολλοί έγιναν δεκτοί σε κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως για συνέχιση των σπουδών τους σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο. Το υψηλό επίπεδο σπουδών επιβεβαιώνεται καθημερινά από τις επιτυχίες των αποφοίτων μας.  

-Το ΤΕΠΑΚ πιστεύετε ότι έχει κερδίσει το στοίχημα να εδραιωθεί στην αντίληψη της κοινωνίας ως ένα αξιόπιστο ακαδημαϊκό ίδρυμα;

-Η κοινωνία αξιολογεί σε καθημερινή βάση την αξιοπιστία των Πανεπιστημίων και γενικότερα των θεσμών. Αυτό πρέπει να το έχουμε υπόψη μας κάθε φορά που λαμβάνουμε μια απόφαση, κάνουμε μια επιλογή ή υιοθετούμε μια πρόταση. Κάθε χρόνο, χιλιάδες μαθητές ανανεώνουν την εμπιστοσύνη τους προς το Πανεπιστήμιο επιλέγοντας να διεκδικήσουν μια θέση σπουδών στα Τμήματά μας. Για παράδειγμα, περίπου 300 μαθητές κάθε χρόνο επιλέγουν ως πρώτη τους επιλογή για σπουδές το Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών όπου πετυχαίνουν εισδοχή μόνο περίπου 35 φοιτητές τον χρόνο. Κάθε χρόνο, πολλοί απόφοιτοι του δικού μας και άλλων Πανεπιστημίων αιτούνται θέση για μεταπτυχιακές σπουδές στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο και οι απόφοιτοί μας εργοδοτούνται άμεσα μετά την αποφοίτησή τους και σε θέσεις εργασίας σχετικές με τις σπουδές τους. Να σημειώσω επίσης πως έρευνες που γίνονται στην Κύπρο αναφορικά με την εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς, μας κατατάσσουν αρκετά ψηλά, ενώ και η Πολιτεία, μέσα από τα συντεταγμένα της Σώματα, μας τιμά με την εμπιστοσύνη της, εγκρίνοντας προϋπολογισμούς λειτουργίας και ανάπτυξης.

-Είστε ένας ακαδημαϊκός που ζείτε εδώ και χρόνια το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο. Ποιοι είναι οι τομείς που πιστεύετε πως χρειάζονται ακόμα προσπάθεια;

-Βρισκόμαστε πια ως σύνολο σε θέση να δημιουργήσουμε  μεγαλύτερη αξία μέσα από τα έως τώρα επιτεύγματά μας. Για παράδειγμα, μπορούμε πια να δημιουργούμε περισσότερες συνεργασίες μεταξύ ακαδημαϊκών μέσα από τις ερευνητικές μονάδες που έχουμε δημιουργήσει και να δημιουργούμε νέα προγράμματα σπουδών σε διατμηματικό επίπεδο. Έχουμε ως οργανισμός τις εμπειρίες για πιο αποδοτική διάθεση των πόρων μας, σε έργα αναπτυξιακής λογικής και παραγωγής πρόσθετης αξίας και εσόδων. Μέσα από τον πλούτο της γνώσης των συναδέλφων ακαδημαϊκών, μπορούμε σίγουρα να σχεδιάσουμε νέα προγράμματα σπουδών, με έμφαση και στα εξ αποστάσεως αγγλόφωνα μεταπτυχιακά, που προσελκύουν φοιτητές από όλο τον κόσμο. Περαιτέρω, η παραγωγική αξιοποίηση των δεσμών που έχει αναπτύξει το Πανεπιστήμιο με φορείς, κοινωνικούς εταίρους, εταιρείες, οργανισμούς και τη βιομηχανία με στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την παραγωγή καινοτομίας. Απώτερος στόχος μας είναι η αλληλεπίδραση αυτή να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές και να συμβάλει στην ανάπτυξη του τόπου μας σε τομείς όπως η οικονομία, το περιβάλλον, η εκπαίδευση, η επιστήμη, ο πολιτισμός.

-Από την ίδρυσή του το ΤΕΠΑΚ «απλώθηκε» σε διάφορα σημεία του παλιού πυρήνα της πόλης. Μερικά χρόνια αργότερα πιστεύετε ότι αυτό το πλάνο είναι πετυχημένο;

-Η παρουσία του Πανεπιστημίου και των ανθρώπων του στο κέντρο της πόλης της Λεμεσού υπήρξε μια πολύ φιλόδοξη, και ριζοσπαστική για τα δεδομένα της Κύπρου θα έλεγα, επιλογή της Πολιτείας. Σήμερα έχουμε τέσσερις χιλιάδες ανθρώπους, φοιτητές, ακαδημαϊκούς, ερευνητές και εργαζόμενους, στο κέντρο που λειτουργούν εργαστήρια, ερευνητικές μονάδες, αίθουσες διδασκαλίας, χώρους εκγύμνασης, εστίες διαμονής σε διαφορετικά κτήρια. Ως Πανεπιστήμιο έχουμε πια μια σημαντική δημιουργική παρουσία στο Κέντρο και συνολικά θα χαρακτήριζα ως πετυχημένο το όλο εγχείρημα. Θέλουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία με τον Δήμο Λεμεσού, μας ενδιαφέρουν άμεσα όλοι οι σχεδιασμοί που σχετίζονται με έργα ανάπλασης, πεζόδρομους, ποδηλατοδρόμους, γενικότερα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και ποιότητας ζωής. Είμαστε επίσης στην έναρξη υλοποίησης της συμφωνίας που κάναμε με τον ΚΟΑ και τον Δήμο Λεμεσού για την αποκατάσταση του Φυτίδειου Αθλητικού Κέντρου ΓΣΟ. Αυτή τη στιγμή οικοδομούμε ένα σημαντικό κτήριο με αμφιθέατρα διδασκαλίας επί των οδών Αθηνών και Σωκράτους, αρχίσαμε τις επεκτάσεις στα εργαστήρια Καλών Τεχνών επί της οδού Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, διαμορφώνουμε επίσης στο κέντρο της πόλης το παλιό Συνεργατικό ως γραφειακούς χώρους. Μελετούμε, και πολύ σύντομα θα καταλήξουμε, την αξιοποίηση δικών μας χώρων τόσο σε ελεύθερους χώρους της περιοχής παλαιού νοσοκομείου όπου ήδη λειτουργεί η Κλινική Αποκατάστασης της Σχολής Επιστημών Υγείας, όσο και σε τεμάχιο επί της οδού Δ. Μιτσή. Να πω επίσης πως εντός του έτους στοχεύουμε να προχωρήσουμε και με την προκήρυξη διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανέγερση ενός μεγάλου συγκροτήματος φοιτητικών εστιών στην περιοχή Βερεγγάρια.     

-Ποια ζητήματα –ακαδημαϊκά και φοιτητικά– βρίσκονται στις προτεραιότητές σας ως Πρύτανης και ποιο είναι το όραμά σας;

-Τους μήνες που προηγήθηκαν της εκλογής μου, είχα τη χαρά και την ευκαιρία να συζητήσω νέες ιδέες με δεκάδες συναδέλφους και φοιτητές. Εκείνος ο εποικοδομητικός διάλογος οδήγησε στη συνδιαμόρφωση ενός προγράμματος ανάπτυξης για το Πανεπιστήμιο που διαλαμβάνει όλα όσα θα μας πάρουν μπροστά. Προχωράμε με διαθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στον τρόπο που δουλεύουμε, με έμφαση στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας. Ήδη ανακοινώσαμε πρωτοβουλίες για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ενισχύουμε την ποιότητα της προσφερόμενης εκπαίδευσης μέσα από προγράμματα ανάπτυξης του προσωπικού, καθιέρωσης των νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία και γενικότερα στο περιβάλλον μάθησης, διευρύνουμε τις ευκαιρίες συμμετοχής φοιτητών μας σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα ανταλλαγής, απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και θερινά σχολεία (summer schools). Επίσης, θέλουμε να θεσμοθετήσουμε επιπρόσθετα σχέδια κινήτρων ειδικά για νέους ερευνητές και με έμφαση σε διεπιστημονικές ερευνητικές δράσεις. Σε ένα γενικότερο πλαίσιο και όντας ακαδημαϊκό ίδρυμα, προτεραιότητα είναι η δέσμευσή μας για συμμετοχή στη δημιουργία παγκόσμιας συλλογικής συνείδησης. Πώς το έργο που παράγεται στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο σχετίζεται και απαντά στις παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας.  Θεωρώ καθήκον μας να μεριμνούμε για τις ανάγκες όχι μόνο της σημερινής γενιάς αλλά και των μελλοντικών, στοχεύοντας στη σύνδεση των στόχων του Πανεπιστημίου με τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Η ευαισθητοποίηση και η ανάληψη δράσης για τη μεταμόρφωση του κόσμου θα αποτελέσει κεντρικό σημείο της δράσης μας για τα επόμενα χρόνια. Συνοψίζοντας, οφείλουμε να στηρίξουμε τους φοιτητές, τους απόφοιτους μας και το προσωπικό μας: α) τους φοιτητές με καινοτόμα προγράμματα σπουδών και βελτιώνοντας τη φοιτητική εμπειρία, β) τους απόφοιτους με την ενίσχυση της διασύνδεσης με τον παραγωγικό ιστό της χώρας και τη διατήρηση του υψηλού ποσοστού απασχολησιμότητας (8 στους 10 απόφοιτους, βρίσκουν δουλειά στον κλάδο που σπούδασαν σε λιγότερο από 6 μήνες από την αποφοίτησή τους) και γ) το προσωπικό δίνοντας έμφαση στην ποιότητα της εργασιακής εμπειρίας. Όσον αφορά στο όραμα, δεν είναι προσωπικό, είναι κοινό για όλους στο Πανεπιστήμιο και αφορά σε ένα διεθνώς καταξιωμένο Πανεπιστήμιο που επενδύει στους φοιτητές και στο προσωπικό του, γιατί οι άνθρωποι του Πανεπιστημίου είναι το πολυτιμότερο περιουσιακό του στοιχείο. 

Σημαντικό στοίχημα η διασύνδεση με τον παραγωγικό ιστό

-Τι θα χαρακτηρίζατε ως προκλήσεις για το Πανεπιστήμιο; 

-Κορυφαία πρόκληση είναι να εξακολουθήσουμε να συμβαδίζουμε με τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις που επισυμβαίνουν διεθνώς. Αυτό δεν είναι μια επιδίωξη που σχετίζεται αποκλειστικά με τη διάκριση του Πανεπιστημίου μας, αφορά συνολικά την πατρίδα μας και ειδικότερα τις προοπτικές για τις επόμενες γενιές. Επίσης, η ουσιαστική διασύνδεση του Πανεπιστημίου με τον παραγωγικό ιστό της Κύπρου αποτελεί ένα μεγάλο και σημαντικό στοίχημα. Είμαστε σε θέση να συνεισφέρουμε ως πανεπιστήμιο στην ανάπτυξη και ανάδειξη της Καινοτομίας. Είμαστε έτοιμοι για σοβαρές και μακροχρόνιες συνεργασίες με επιχειρήσεις σε τομείς όπως της Υγείας, της Ναυτιλίας, των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, του Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης, της Πληροφορικής, της Μηχανικής, του Σχεδιασμού και των Τεχνών. Θεωρώ επίσης πρόκληση για εμάς την αναβάθμιση της φοιτητικής εμπειρίας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Πέραν δηλαδή της απόκτησης υψηλού επιπέδου γνώσης και κατάρτισης, που είναι αυτονόητη επιδίωξη, θέλουμε οι φοιτητές/τριες μας να έχουν θετικές κοινωνικές παραστάσεις από τη ζωή στην πόλη, πλήρεις δυνατότητες συμμετοχής σε ευρωπαϊκά και άλλα διεθνή προγράμματα κινητικότητας, ευκαιρίες για πρακτική άσκηση, άνετη και οικονομικά προσιτή διαβίωση, γενικότερα να περνούν τα χρόνια που βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο ευχάριστα και δημιουργικά.