Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο οδόφραγμα της Λήδρας πραγματοποίησαν Τουρκοκύπριοι, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της Κυβέρνησης να κλείσει τέσσερα οδοφράγματα λόγω κορωνοϊού.
 
Στο σημείο βρέθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις (πέραν των 50 μελών της δύναμης, ανάμεσά τους και μέλη της ΜΜΑΔ) αλλά και μέλη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ούτως ώστε να ελέγξουν την κατάσταση, μετά και τα επεισόδια του περασμένου Σαββάτου.
 
 

 

Γύρω στις 11:00 προκλήθηκε ένταση στην περιοχή, καθώς Τουρκοκύπριοι προσπάθησαν να «σπάσουν» τον κλοιό μελών του ΟΗΕ, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Σημειώνεται πως αρκετοί είναι οι Τ/κ που κρατούσαν γαρύφαλλα.

Μεταξύ άλλων, οι Τ/κ ζήτησαν από τον ΟΗΕ όπως έρθει αντιπροσωπία για να παραδώσουν τα γαρύφαλλα, αλλά δεν τους επετράπη. Εξηγούν παράλληλα πως η εκδήλωσή τους είναι συμβολική.
 
Λίγη ώρα αργότερα, οι ειρηνευτικές δυνάμεις έδωσαν άδεια σε πενταμελή ομάδα από τους Τουρκοκύπριους διαδηλωτές, ώστε να μεταφέρουν τα λουλούδια στις ελεύθερες περιοχές. Ωστόσο, οι διαμαρτυρόμενοι αντέδρασαν, πέταξαν τα γαρύφαλλα εντός της νεκρής ζώνης και αποχώρησαν με την υπόσχεση να επιστρέψουν αύριο.
 
 
«Φέραμε μια ανθοδέσμη για να εκφράσουμε αισθήματα φιλίας. Το μόνο που θέλουμε είναι να παραδώσουμε τα λουλούδια και να ανοίξουν τα οδοφράγματα. Θέλω να μεταφέρω τα αισθήματα φιλίας», ανέφερε ο Αλί Κισμίρ, Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών των Τ/κ.
 
Με συνθήματα όπως «Shame on you» και «Out out out, UN forces out», οι Τουρκοκύπριοι απαίτησαν να διέλθουν εντός της νεκρής ζώνης. Ταυτόχρονα, έριξαν τα γαρύφαλλα προς την πλευρά των ελεύθερων περιοχών.
 

Βίντεο που δημοσιοποίησε, πάντως, η Haber Kibris, δείχνει ένταση μεταξύ των κατοχικών αρχών και των δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών:

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ καλεί διαδηλωτές να απέχουν από ενέργειες που διαταράσσουν τη δημόσια τάξη

Μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες στη νεκρή ζώνη απαγορεύονται αυστηρά, λέει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία καλεί τους διαδηλωτές να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες διαταράσσουν τη δημόσια τάξη.
 
Ενόψει της νέας εκδήλωσης διαμαρτυρίας στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας, τη Δευτέρα, ο Εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Αλίμ Σιντίκ δήλωσε ότι η ασφάλεια των πολιτών είναι η πιο σημαντική μας προτεραιότητα.

Αν και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ υποστηρίζει το δικαίωμα σε ειρηνικές διαδηλώσεις, οι μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες στη νεκρή ζώνη απαγορεύονται αυστηρά, λέει.
 
«Καλούμε όλους τους διαδηλωτές να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες οι οποίες διαταράσσουν τη δημόσια τάξη» προσθέτει ο κ. Σιντίκ.

 
Λέει τέλος ότι “η ειρηνευτική δύναμη έχει ενισχύσει την παρουσία της επί του εδάφους και συντονίζει τις ενέργειές της στενά με τις δύο πλευρές για τη διατήρηση της ειρήνης”.

 

 

Πηγή: philenews

Φωτογραφίες: Κάτια Χριστοδούλου / ΚΥΠΕ