Στο πιο κρίσιμο σημείο βρήκε το τραπεζικό σύστημα ο αρνητικός αντίκτυπος που δημιούργησε η παρενέργεια του κορωνοϊού. Οι τραπεζίτες πρέπει να διαχειριστούν μία δύσκολη εξίσωση υπό το βάρος των πολιτικών και εποπτικών πιέσεων που παραπέμπει σε βαθμό δυσκολίας ίσως και μεγαλύτερο του  2013, αλλά με διαφορετικές μεταβλητές.
 
Σήμερα υπάρχει υπερβάλλουσα ρευστότητα περίπου €15 δισ. στο σύστημα ενώ το 2013 υπήρχε το θέμα της έκτακτης ρευστότητας ELA και η αποπληρωμή περίπου €9 δισ. στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τη ρευστότητα –τότε– πρακτικά ανύπαρκτη. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο τέλος του 2014 ήταν στα €27,32 δισ. στο τραπεζικό σύστημα και σταδιακά με την ανταλλαγή ακινήτων έναντι χρέους και πωλήσεις προβληματικών δανείων σε επενδυτικά ταμεία μειώθηκαν στα €9,41 δισ. το εννιάμηνο του 2019.
 
 
Ο φόβος είναι να μη δημιουργηθεί μία νέα γενιά προβληματικών δανείων. Την ίδια ώρα, έρχεται η νομοθεσία για την αναστολή δόσεων για εννέα μήνες και το νομοσχέδιο για δάνεια €2 δισ. με κρατικές εγγυήσεις. Με τις αποφάσεις της κυβέρνησης και της Βουλής, οι τράπεζες αναμένεται να χάσουν σημαντικά έσοδα, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν ενδεχομένως και τα κεφάλαιά τους, παρά τους εποπτικούς καθησυχασμούς από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό. Οι τράπεζες δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους για τις κεφαλαιακές συνέπειες των αποφάσεων που λαμβάνονται. Το σύνολο των επιτοκιακών εσόδων έφτασε τα €785 εκατ. το εννιάμηνο του 2019 από €1 δισ. το 2018 και €745,16 εκατ. το εννιάμηνο του 2018. Με την αναστολή τόκων και δόσεων οι τράπεζες αναμένεται να χάσουν τη σημαντική πηγή πραγματικών (και όχι λογιστικών) εσόδων, τα οποία κάθε χρόνο μειώνονται σημαντικά λόγω και της μείωσης των επιτοκίων. 
 
Σε ό,τι αφορά τον νέο δανεισμό με κρατικές εγγυήσεις, το κράτος θα εγγυηθεί το 70% του κάθε δανείου ξεχωριστά που θα λάβουν τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι αυτοτελώς εργαζόμενοι και από την πλευρά τους οι τράπεζες θα επωμιστούν το ρίσκο του 30%. Δηλαδή, οι τράπεζες μπορεί να χάσουν μάξιμουμ €600 εκατ. σε περίπτωση αθέτησης της πληρωμής από τους πελάτες.
 
Τα κέρδη των τραπεζών αναμένεται να δοκιμαστούν ανάλογα. Το μεγάλο θέμα είναι τα κεφάλαια των τραπεζών αν και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός είναι καθησυχαστικός. Τέλος του 2017 ο δείκτης Core Tier 1 capital ratio / Common Equity Tier 1 capital ratio του τραπεζικού συστήματος ήταν 14,9%, το 2018 στο 15,1% και στο εννιάμηνο του 2019,16,6%. Φυσικά η κάθε τράπεζα έχει διαφορετικούς δείκτες εποπτικών κεφαλαίων.