Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω της «επίθεσης», την οποία δέχεται από τον κορωνοϊό. Έναν ιό που έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα και εξαπλώνεται ραγδαία πλέον σε πολλές χώρες. Είναι ένας εφιάλτης, που δεν περιορίζεται σε σύνορα αλλά προχωρεί και εξαπλώνεται χωρίς όρια. Αυτή η νέα κατάσταση πραγμάτων έχει σημάνει συναγερμό σε όλες τις χώρες και ενεργοποίησε διεθνείς Οργανισμούς. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια εφησυχασμού καθώς κάθε ημέρα που περνά εμφανίζονται και νέα κρούσματα. Η ανησυχητική κατάσταση στην Ιταλία, για παράδειγμα, δημιουργεί την ανάγκη αυξημένων μέτρων καθώς τα κρούσματα είναι πλέον εντός της Ευρώπης, σε μια σχετικά γειτονική μας χώρα. Και δεν είναι μόνο η Ιταλία που έχει πληγεί. 
ΚΑΘΕ χώρα χωριστά αλλά σε συνεργασία και με άλλες, γειτονικές και μη, ανακοινώνουν μέτρα πρόληψης. Είναι σαφές πως αυτά τα σχέδια διαφοροποιούνται στην περίπτωση που εντοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας κρούσμα ή κρούσματα. Υπάρχουν κανόνες/υποδείξεις που έχουν διαμορφωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων. Στην Κύπρο, όπως ανακοινώνεται αρμοδίως, εφαρμόζονται καθορισμένα πρωτόκολλα στη βάση οδηγιών που έχουν υποδειχθεί από τους διεθνείς Οργανισμούς.
ΕΙΝΑΙ σαφές πως γίνονται έλεγχοι, ενώ το θέμα συζητήθηκε χθες σε διυπουργική σύσκεψη για ενημέρωση και καθορισμό των επόμενων βημάτων. Σήμερα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αναμένεται μεταξύ άλλων, να ανακοινωθεί και ο χώρος που θα δημιουργηθεί κέντρο πρόληψης. Υπάρχουν, όπως αναφέρθηκε, αντιδράσεις κατοίκων περιοχών, που είναι υποψήφιες να φιλοξενήσουν τέτοιο κέντρο. Αυτό θα πρέπει να το λύσει το υπουργείο Υγείας ενημερώνοντας, πρωτίστως, τους πολίτες. Το ζητούμενο δεν είναι να υπάρξει ανησυχία και αντιδράσεις και να εισέλθει το Κράτος σε μια ατέρμονη συζήτηση, αλλά να δημιουργήσει το κέντρο πρόληψης για να είναι η χώρα έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. 
ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ όλοι αντιμέτωποι με έναν εφιάλτη χωρίς σύνορα.  Επιπροσθέτως, αξιολογώντας την κατάσταση προκύπτει πως ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων του ιού Covid-19 εκτός της Κίνας, όπως στην Ιταλία, επιβεβαιώνεται πως θα πρέπει διεθνώς να ενεργοποιηθούν νέα εργαλεία αποτροπής. Όπως έχει υποδειχθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά και από επιστήμονες, τα κράτη πρέπει τώρα να σκεφτούν να περάσουν σε μία στρατηγική ανάσχεσης σε μία στρατηγική ύφεσης, δηλαδή του περιορισμού των αρνητικών επιπτώσεων από τη συνέχιση της διάδοσης. Όσο περνούν οι ημέρες, γίνεται πιο έντονη η ανάγκη να περάσουν τα μέτρα σε ένα άλλο νέο αναβαθμισμένο στάδιο. Η αντιμετώπιση του ιού πρέπει να γίνεται με βάση τα νέα δεδομένα. Ο κορωνοϊός είναι εντός των τειχών και πλέον η μάχη γίνεται σε μια άλλη βάση. «Πιστεύω ότι πρόκειται για μία νέα φάση», στη διάδοση του Covid-19, εξηγεί ο Ερικ Ντ’Ορτέντσιο, επιδημιολόγος του Institut national de la santé et de la recherche médicale (Inserm) της Γαλλίας. Ο επιστήμονας επισημαίνει, επίσης, την εμφάνιση στις νεοπληγείσες χώρες «αλυσίδων διάδοσης μέσω μη εντοπισμένων κρουσμάτων», αν και αμβλύνει τον ρόλο των ασυμπτωματικών ξενιστών, εν αναμονή συγκεκριμένων δεδομένων για το θέμα. Συνεπώς, χρειάζεται αυξημένη επιφυλακή, με ενίσχυση της εποπτείας και των ελέγχων. Χρειάζεται να μην υπάρξει πανικός. Δεν υπάρχει λόγος.