Προσέξτε τώρα ιστορία. Μας καλούν Τρίτη απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο, διευθυντές και αρχισυντάκτες μέσων ενημέρωσης, για να μας κάνουν υπεύθυνη ενημέρωση να μπορέσουμε κι εμείς να συμβάλουμε θετικά σε αυτό τον ανελέητο πόλεμο με τον κορωνοϊό. Μέσα στα πολλά στοιχεία που μας έδωσε ο υπουργός Υγείας, είπε ότι οι ειδικοί θεωρούν βέβαιο πως το 60% του πληθυσμού στην Κύπρο θα νοσήσει και από αυτό το ποσοστό ένα 80% θα παρουσιάσει ήπια συμπτώματα («πολλοί θα το αντιληφθούν ως ένα ελαφρύ κρυολόγημα», είπε χαρακτηριστικά), το 20% θα χρειαστεί νοσηλεία, ένα 5% θα νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ η θνησιμότητα θα είναι της τάξης του 0,5%.

Τόση ακρίβεια από το στόμα του υπουργού. Προς τους επικεφαλής των ΜΜΕ, ξαναλέω. Αυτοί μετέφεραν τα στοιχεία στους δημοσιογράφους του ιατρικού ρεπορτάζ οι οποίοι τα μετέδωσαν. Όλοι τα ίδια στοιχεία. Προχθές, μαθαίναμε ότι στο υπουργείο Υγείας μασούν τα λόγια τους και χθες ήρθε το αποκορύφωμα: Ο καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκκης, μέλος της ειδικής επιτροπής που συμβουλεύει τον υπουργό, δήλωσε χωρίς περιστροφές: «Είναι fake news, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ. Αυτό μπορεί να συμβεί στην Αγγλία και όχι στην Κύπρο με αυτά τα μέτρα».

Το fake news είναι αυτό που είπε ο αρμόδιος υπουργός, μέσα στο Προεδρικό (κι όχι σε καφενείο) στους επικεφαλής των ΜΜΕ. Και φυσικά εκτεθειμένα είναι τα ΜΜΕ που το μετέδωσαν και όχι ο υπουργός που το δήλωσε με τόση ακρίβεια και επισημότητα. Το πρόβλημα, φυσικά, τέτοιες μέρες, δεν είναι ποιος είναι εκτεθειμένος. Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουμε πόση εμπιστοσύνη πρέπει να τους έχουμε για τη διαχείριση που κάνουν.

Το λέω διότι αυτολογοκρίθηκα πολύ τις τελευταίες μέρες σε αυτή τη στήλη αποφεύγοντας να κρίνω τις κυβερνητικές ενέργειες. Θεώρησα πιο σημαντικό αυτή την κρίσιμη περίοδο να προσπαθήσω να πείσω τον κόσμο να σεβαστεί τις αποφάσεις, να μην γκρινιάζει, να μην πιέζουμε κι εμείς οι δημοσιογράφοι όσους εργάζονται ατελείωτες ώρες και αγωνίζονται να μας προφυλάξουν από τον «αόρατο εχθρό». Και δεν αναιρώ όσα είπα. Αλλά, επιτέλους, κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να λάβουν το μήνυμα εκεί στις συνεχείς συνεδριάσεις τους στο Προεδρικό. Γιατί μου φαίνεται πως θα πληρώσουμε όλοι τις όποιες επιπολαιότητες. Τι συντονισμός μεταξύ τους είναι αυτός, να ζητούν βοήθεια στο έργο τους από διευθυντές και αρχισυντάκτες, αλλά να μην συνεννοούνται τι θα τους πουν ή να τους παραπλανούν; Πόσο σεβασμό να τους δείξουμε, δηλαδή, όταν τα στοιχεία που οι ίδιοι μας δίνουν τα βαφτίζουν μετά fake news;

Και να ήταν μόνο αυτό! Το βράδυ της Τετάρτης το Σίγμα πρόβαλε στις ειδήσεις του ότι η Κυβέρνηση μελετά πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας και μάλιστα θα ανακοινωθεί την επομένη μετά από τη σύσκεψη των κομματικών αρχηγών. Δεν το θεώρησα πιθανό, αλλά επειδή άρχισε να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο είπα να το διερευνήσουμε για να ενημερώσουμε υπεύθυνα τους αναγνώστες μας και να μην τους τρομοκρατούμε. Εγώ προσωπικά, ο Ανδρέας Πιμπίσιης και η Μαριλένα Παναγή, μιλήσαμε με τέσσερα στελέχη της Κυβέρνησης, υπουργούς και άλλους, που είναι όλη μέρα στις συσκέψεις του Προεδρικού.

Οι δύο μας είπαν ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, ούτε συζητήθηκε καν και το θεωρούν ακραίο σενάριο από το οποίο απέχουμε ακόμα πολύ. Οι άλλοι δύο μας είπαν ότι το συζήτησαν και δεν το απέκλειαν. Με πόσους έπρεπε να μιλήσουμε για να μάθουμε την αλήθεια και να μην διασπείρουμε κι εμείς fake news; Μετά σου λέει ο άλλος, φταίνε οι δημοσιογράφοι που σπέρνουν τον πανικό. Μήπως, αλλού είναι το πρόβλημα; Υπάρχουν και δημοσιογράφοι που τους ενδιαφέρει μόνο να κάνουν θόρυβο, αλλά τέτοιες μέρες που οφείλουμε όλοι να δείξουμε υπευθυνότητα απέναντι σε μια κοινωνία που κυριολεκτικά βάλλεται από παντού, οι πρώτοι που πρέπει να δείξουν την υπευθυνότητα τους είναι εκείνοι που παίρνουν τις αποφάσεις. Ας συντονιστούν μεταξύ τους πρώτα, για να μπορέσουμε κι εμείς κι όλος ο κόσμος να βοηθήσουμε σε αυτή τη μεγάλη μάχη.

[email protected]