Προς πιθανή αναπομπή οδεύει ο νόμος για τις παρακολουθήσεις τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή, με δύο τροπολογίες.
 
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Σαββίδης, επεσήμανε ότι οι δύο τροπολογίες που κατατέθηκαν από τον βουλευτή της ΕΔΕΚ Κωστή Ευσταθίου και εγκρίθηκαν, δημιουργούν κώλυμα και χρειάζεται η συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα για τα επόμενα βήματα.
 
Σύμφωνα με τις τροπολογίες, στον νόμο προστίθεται η φράση «σοβαρός λόγος» και με αυτό τον τρόπο θα πρέπει να αποφασίζει ο κάθε δικαστής ξεχωριστά για το τι είναι «εύλογη υποψία» και τι «σοβαρός λόγος» που δικαιολογούν την άρση απορρήτου τηλεπικοινωνιακών δεδομένων.
 
Όπως είπε ο Υπουργός, ο όρος «σοβαρός λόγος» δεν είναι νομικός και καθιστά δυσκολότερη την απόφαση του κάθε δικαστή, καθώς δίνεται ένα ακόμα όπλο στον όποιο δικηγόρο, ενώ θα δημιουργήσει προβλήματα μέχρι να κατοχυρωθεί νομολογιακά.
 
Σ’ ότι αφορά στη δεύτερη εγκριθείσα τροπολογία, ο κ. Σαββίδης εξήγησε ότι το απόρρητο της επικοινωνίας μεταξύ δικηγόρου – πελάτη είναι ήδη σεβαστό και δεν μπορεί να προσαχθεί στο δικαστήριο μαρτυρία που αφορά επικοινωνία μεταξύ τους. Ωστόσο, η τροπολογία δημιουργεί τεράστια προβλήματα, καθώς ο άνθρωπος που θα παρακολουθεί τις συνομιλίες του υπόπτου, θα έχει διαπράξει αδίκημα μέχρι να ανακαλυφθεί πως πρόκειται για επικοινωνία με τον δικηγόρο.
 
Για τα επόμενα βήματα, θα πραγματοποιηθεί συνεννόηση τόσο του Υπουργού Δικαιοσύνης όσο και του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη.
 
Πηγή: Philenews