Πρώιμα δεδομένα δείχνουν την κλίμακα με την οποία η επιδημία του κοροναϊού επηρεάζει την κινεζική οικονομία, όπως μεταδίδει το CNBC.

Σε ειδική συνέντευξη Τύπου την Κυριακή, οι Κινέζοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η ασθένεια θα παραμείνει ένα καίριο ζήτημα για το εγγύς μέλλον.

Ο άμεσος αντίκτυπος έγινε ”ορατός” στη πτώση των μετακινήσεων των επιβατών. Σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού, η κυβέρνηση ενθαρρύνει τους ανθρώπους να παραμείνουν στα σπίτια τους, ακύρωσε σημαντικές δημόσιες εκδηλώσεις και απαγόρευσε τα ταξίδια σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους.

Η πτώση στα ταξίδια

Τα συνολικά ταξίδια το Σάββατο, την πρώτη ημέρα του Κινεζικού Νέου Έτους, μειώθηκαν 28,8% σε ετήσια βάση, δήλωσε ο Liu Xiaoming, αντιπρόεδρος του υπουργείου Μεταφορών. Συγκεκριμένα, ανέφερε τις εξής μειώσεις:

– 41,6% στις αεροπορικές μετακινήσεις.

– 41,5% στις σιδηροδρομικές μετακινήσεις.

– 25% στις οδικές μεταφορές.

Την Κυριακή, η China Railway Chengdu ανακοίνωσε επίσης ότι θα αναβάλλει αρκετά δρομολόγια τρένων υψηλής ταχύτητας – συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων προς τη Σαγκάη – κατά τις επόμενες ημέρες ως τις αρχές Φεβρουαρίου.

“Σοβαρή έλλειψη” ιατρικών προμηθειών

Οι κινεζικές αρχές τόνισαν την ανάγκη για τους ντόπιους να φορούν μάσκες προσώπου ενώ έχουν επιβληθεί και πρόστιμα σε κάποιες περιοχές σε όσους δεν φορούσαν μάσκες σε δημόσιους χώρους. Άλλα αντικείμενα, όπως τα προστατευτικά κοστούμια, είναι επίσης σε έλλειψη.

”Αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή έλλειψη προμηθειών δεδομένης της ζήτησης”, δήλωσε την Κυριακή ο υφυπουργός βιομηχανίας και τεχνολογίας πληροφοριών της Κίνας Wang Jiangping.

Ο Wang τόνισε την ιδιαίτερη έλλειψη προστατευτικών κοστουμιών και μασκών προσώπου, ειδικά στην Ουχάν. Για παράδειγμα, ο Wang ανέφερε ότι χρειάζονται περίπου 100.000 προστατευτικά κοστούμια την ημέρα, αλλά η ημερήσια παραγωγική ικανότητα παράγει στην καλύτερη περίπτωση μερικά δεκάδες χιλιάδες κοστούμια.

Σε μια προσπάθεια να καλυφτούν αυτές οι ιατρικές ανάγκες, ο Wang δήλωσε ότι το 40% της συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας βρίσκεται πλέον σε λειτουργία ξανά, παρά τις αργίες του Νέου Κινεζικού Έτους.

Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι έχουν εκπονηθεί 11,2 δισεκατομμύρια γουάν (1,6 δισεκατομμύρια δολάρια) σε επιδοτήσεις για ιατρική περίθαλψη, τις αγορές εξοπλισμού και για περαιτέρω προσπάθειες για τον έλεγχο της επιδημίας.

Αλλά οι τελευταίες εξελίξεις υποδεικνύουν ότι αυτές οι διαταραχές στην οικονομική δραστηριότητα μπορεί να είναι μόνο η αρχή μιας πιο μακροπρόθεσμης κατάστασης.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε την Κυριακή ότι τα τοπικά σχολεία, νηπιαγωγεία και πανεπιστήμια, αναβάλουν την λειτουργία τους έως ότου υπάρξει νεότερη πληροφόρηση, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Σημειώνεται, πως λόγω των αργιών του Κινεζικού Νέου Έτους οι Κινέζοι αναμένονταν να επιστρέψουν στις δουλειές τους στις 31 Ιανουαρίου.

Πηγή: Capital.gr