Στα κανονικά για την εποχή επίπεδα βρίσκονται τα κρούσματα των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού τόσο σε παιδιά όσο και ενήλικες.
Μιλώντας στον Active και στην εκπομπή Ατζέντα ο Δρ Αβραάμ Ηλία ανέφερε ότι όπως είναι αναμενόμενο αυτή την εποχή τα κρούσματα των ιογενών λοιμώξεων και ιδιαίτερα του ανώτερου αναπνευστικού είναι αυξημένα. Σε αυτά τα κρούσματα συμπεριλαμβάνονται και οι ιοί της γρίπης και της παραγρίπης που εκδηλώνονται αυτή την περίοδο.
Ο Δρ. Ηλία ανέφερε πως η κατάσταση στην παιδιατρική κλινική είναι πλήρως ελεγχόμενη με τις πληρότητες να αγγίζουν το 80-90% και αφορούν διάφορα περιστατικά λοιμώξεων όπως βρογχικές και γαστρεντερικές λοιμώξεις, δεδομένο όμως το οποίο μπορεί να μεταβληθεί. Προς το παρόν όμως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αναφορικά με την γρίπη Α’ στο Μακάρειο Νοσοκομείο νοσηλεύεται ένα παιδί ηλικίας 4 ετών, ωστόσο η κατάσταση του είναι καλή όπως ανέφερε ο Δρ.Ηλία και δεν παρουσιάζει οποιαδήποτε επιπλοκές.
Πρόσθεσε δε πως με γρίπη Α΄ απεγνωσμένα περιστατικά έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 60 περιστατικά που αφορούν παιδιά και ενήλικες. Ωστόσο σύμφωνα με τον δρ. Ηλία, δεν αναμένεται μεγάλη έξαρση φέτος λόγω του ότι μεγάλο μέρος ευπαθών ομάδων του πληθυσμού έχει ήδη νοσήσει και διατηρεί αντισώματα στην εν λόγω ασθένεια.
Τέλος, ο δρ Ηλία συνέστησε να τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής όπως το τακτικό πλύσιμο χεριών σε παιδιά και ενήλικες ενώ σε περιπτώσεις λοιμώξεων οι ασθενείς να περιορίζονται στο σπίτι.