Μέρες τώρα παρακολουθούμε πολιτειακούς αξιωματούχους, την ηγεσία του κράτους, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αρχηγούς κομμάτων και ένα σωρό άλλους εμπλεκόμενους να κόπτονται περί της διαφθοράς του ποδοσφαίρου. Ο καθένας εκτοξεύει ανέξοδα φανφάρες. Και βαρύγδουπες ατάκες. Όλοι θέλουν να καθαρίσουν, λένε, το σάπιο από τον χώρο του ποδοσφαίρου. Μερικοί, μάλιστα, βρήκαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν και πυρά. Ισχυρότατα. Δυναμικής πυραύλων εδάφους εδάφους. Η προσφιλής τους μέθοδος της πόλωσης. Ιδίως όταν γίνεται μέσω του λαοφιλούς ποδοσφαίρου φαντάζει άκρως ωφέλιμη για τους σκοπούς τους…
 
Ένα σωρό συσκέψεις. Οι αξιωματούχοι του κράτους μεταξύ τους. Οι αξιωματούχοι του ποδοσφαίρου μεταξύ τους. Οι κρατικοί αξιωματούχοι με τους ποδοσφαιρικούς αξιωματούχους μαζί. Φέρανε και εκπροσώπους της ΟΥΕΦΑ να τους δώσουν τα φώτα τους. Τώρα μπαίνει ενεργά στο χορό και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Συγκάλεσε σύσκεψη στο Προεδρικό με όλους τους προαναφερόμενους. Τους παρακολουθούν, όμως, οι εμπλεκόμενοι στην αμαρτωλή ιστορία των στημένων αγώνων χάριν της αποκόμισης χρηματικού οφέλους από τα στοιχήματα και ξεκαρδίζονται οι αφιλότιμοι. Διότι γνωρίζουν ότι όλες αυτές οι συσκέψεις είναι για πλάκα. Ότι δεν πρόκειται να τους φράξουν το δρόμο. Διότι όλες οι συζητήσεις τους περιορίζονται στην εξεύρεση πληροφοριών. Λες και τόσα χρόνια δεν υπήρχαν κάποιοι που έδωσαν πληροφορίες. Ο Μάριος Παναγή, που τόλμησε, κινδύνευσε να βρεθεί είτε σε κάποιο χαντάκι είτε ο ίδιος στη φυλακή.
 
Τώρα περιμένουν, λένε, το νόμο για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις για να μαζέψουν τα λαμόγια. Προφανώς, δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη με ποιους έχουν να κάνουν. Ότι οι άνθρωποι είναι ικανοί να εκπαιδεύσουν ακόμη και περιστέρια ώστε να ανταλλάσσουν μηνύματα και να μην γίνονται αντιληπτοί. Άλλωστε, οι σικέ αγώνες ελέω στοιχηματισμού είναι μόνο το ένα μέρος της γάγγραινας. Υπάρχει και το άλλο, που αφορά απλώς την εξασφάλιση βαθμολογικού κέρδους. Συνέβαινε πάντοτε, πολύ πριν ο στοιχηματισμός εισέλθει στο χώρο του ποδοσφαίρου για να τον αποτελειώσει.
 
Αν λοιπόν η Πολιτεία θέλει πραγματικά να καθαρίσει το ποδόσφαιρο υπάρχουν συγκεκριμένες ριζοσπαστικές λύσεις. Απαιτούν, ωστόσο, θάρρος και τόλμη. Πρώτον, αλλάξτε τη δομή της ΚΟΠ. Σήμερα τα εκτελεστικά Σώματά της αποτελούνται από τα ίδια τα σωματεία. Που φροντίζουν με «ιερές» και «ανίερες» συμμαχίες να λειτουργούν προς όφελος συγκεκριμένων σωματείων. Αν τολμάτε, καταργήστε αυτή τη δομή. Διορίστε (η Πολιτεία, όχι τα σωματεία) μια ανεξάρτητη Εκτελεστική Επιτροπή από άτομα ακεραίου χαρακτήρος. Που θα τολμούν ακριβοδίκαια να ελέγχουν τα πάντα. Η συνήθης απάντηση ότι κάτι τέτοιο δεν το επιτρέπει η ΟΥΕΦΑ είναι, απλώς, δικαιολογία. Πάντοτε υπάρχουν τρόποι εφαρμογής (αν πραγματικά το θέλετε) ώστε να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο. Μπορεί, απλώς, τα σωματεία να εγκρίνουν αυτούς τους διορισμούς που θα κάνει η Πολιτεία. Μόνο έτσι θα φύγει κάθε σκιά πάνω από την Ομοσπονδία και το ποδόσφαιρο. Μόνο έτσι θα εκλείψει η καχυποψία.
 
Δεύτερον, αλλάξτε νόμους και κανονισμούς ώστε οι παράγοντες κάθε σωματείου να πρέπει να παίρνουν άδεια από την προαναφερόμενη ΕΕ. Έτσι θα μπορούν να αποκλείουν άτομα του υποκόσμου ή χωρίς καθαρό ποινικό μητρώο ή έστω με ύποπτο βιογραφικό. Μόνο έτσι θα καθαρίσουν σε μεγάλο βαθμό τα σωματεία από τους παρείσακτους που εισχώρησαν στο ποδόσφαιρο. Και αν κάποιοι τέτοιοι τοποθετούν σκιάχτρα στη βιτρίνα των σωματείων και λειτουργούν οι ίδιοι από το παρασκήνιο να προβλέπονται βαρύτατες ποινές (υποβιβασμός στη μικρότερη κατηγορία) όταν υπάρξουν τέτοιες πληροφορίες.
 
Τρίτον, απαγορεύστε τον στοιχηματισμό. Τουλάχιστον, εντός συνόρων. Εκτός συνόρων δεν ξέρω αν είναι εφικτό αλλά να διερευνηθεί… Θα παραμείνει, βεβαίως, το πρόβλημα του παράνομου στοιχηματισμού, αλλά εκεί μπορεί να υπάρξουν πληροφορίες (πιο εύκολα παρά για καταγγελία περί σικέ). Κι εδώ πρέπει να ψηφιστούν νόμοι με βαρύτατες ποινές ώστε να καταπολεμηθεί.
 
Τέταρτον, καθιερώστε τον επαγγελματισμό στο χώρο της διαιτησίας. Η ΚΟΠ κατά καιρούς γίνεται γνωστό ότι διαθέτει πολύ βαριά ταμεία. Αν οι διαιτητές είναι επαγγελματίες θα είναι πολύ δύσκολο να ρισκάρουν εσκεμμένα λάθη και να χάσουν την εργασία τους. Ταυτόχρονα, τον έλεγχο των επαγγελματιών διαιτητών πρέπει να τον έχει η ανεξάρτητη ΕΕ στην οποία αναφερθήκαμε πιο πάνω. Έτσι, δεν θα υπάρχει καχυποψία και οι διαιτητές θα γνωρίζουν ότι θα τυγχάνουν αυστηρού ελέγχου.
 
Πέμπτον, δημιουργήστε ειδικό τμήμα της Αστυνομίας, που θα παρακολουθεί το ποδόσφαιρο, θα ερευνά κάθε υποψία, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία. Παράλληλα, ψηφίστε νόμους και κανονισμούς ώστε όποια ομάδα εμπλέκεται σε σικέ ή σε προσπάθεια επηρεασμού αγώνος, να πέφτει στη μικρότερη κατηγορία. Στην χώρα της μαφίας, δεν δίστασαν να υποβιβάσουν ποδοσφαιρικό κολοσσό του εκτοπίσματος της Γιουβέντους. Στη λιλιπούτια Κύπρο γιατί όχι;
 
Πριν και πάνω απ’ όλα, όμως, κύριοι, αποφασίστε αν πραγματικά θέλετε να καθαρίσετε το σάπιο. Αν διαθέτετε την τόλμη. Αν έχετε τα κότσια να αντέξετε στις όποιες αντιδράσεις σωματείων και παραγόντων. Αν είστε αποφασισμένοι να ξεπεράσετε τα εμπόδια ομοσπονδιών, κανονισμών και ντιρεκτίβων. Αν είστε διατεθειμένοι να αποκόψετε τα κομματικά σας συμφέροντα από την εκμετάλλευση ομάδων και του ποδοσφαίρου γενικότερα. Διότι αυτά που συζητάτε δεν δείχνουν τέτοια διάθεση.
Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα…