ΠΑΡΑΜΟΝΗ Χριστουγέννων, και η σκιά της «τριπλής κατοχής» -για όσους θυμούνται, ακόμη, το αδικοχαμένο «Παρασκήνιο»- επιμένει να μολύνει το κλίμα της αυριανής μας ημέρας, χωρίς ανάπαυλα, ακόμη και όταν μια χαραμάδα ελπίδας εμφανίζεται από τα υπερατλαντικά μηνύματα.
Λοιπόν, στη βάση της ρήσης «ο τρώσας και ιάσεται», την περασμένη Πέμπτη, η Γερουσία υπερψήφισε -και ο Πρόεδρος Τραμπ προσυπέγραψε- τον «Νόμο για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Η -ταυτόχρονη- αντίδραση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της απόφασης της Γερουσίας, καθώς έδωσε έντονο χρώμα Κυπριακού. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, υποστήριξε πως κύκλοι του αμερικανικού Κογκρέσου που προσπαθούν να σαμποτάρουν τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και τις πιθανότητες συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, βλάπτουν τα ίδια τα συμφέροντα των ΗΠΑ και δεν υπηρετούν την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.
(Μάλιστα! Σουρεαλισμός άνευ ορίων! Εκτός των υπολοίπων, η Τουρκία που …φλέγεται για την Ειρήνη στη Μεσόγειο, μέμφεται τους κύκλους της Γερουσίας που με τις ενέργειές τους …παρεμποδίζουν τη λύση του Κυπριακού).
Και:
Προβλέπει και …συμβουλεύει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ:
• Τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου έγιναν εργαλείο στις προσπάθειες κάποιων συναδέλφων τους, οι οποίοι είναι εχθροί της Τουρκίας, να αδειάσουν την έννοια της «συμμαχίας» και από την αρχή διάβρωσαν το κύρος τους και έχασαν την αξιοπιστία τους. Πρόσθετα, οι κύκλοι που προσπαθούν να παρεμποδίσουν τη μεταφορά των F-35 στην Τουρκία, αλλά και να σαμποτάρουν τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και τις πιθανότητες συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, θα αντιληφθούν σύντομα ότι με τις προσπάθειές τους πάνω απ’ όλα βλάπτουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ και δεν υπηρετούν την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή!