Το ενδεχόμενο οι ασθενείς με ηπατίτιδα Β να μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους από το Δημόσιο με συνταγές που θα εκδίδουν ιδιώτες γιατροί του Γενικού Συστήματος Υγείας και ταυτόχρονα να υποβάλλονται στις απαραίτητες για την υγεία τους εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις με παραπεμπτικό ιδιώτη γιατρού μελετά το υπουργείο Υγείας, το οποίο ανταποκρίθηκε θετικά σε αίτημα της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου.
Όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ Μάριος Κουλούμας, «το αίτημά μας αφορούσε τα άτομα με ηπατίτιδα Β των οποίων τα φάρμακα δεν έχουν ενταχθεί στην πρώτη φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ και ως εκ τούτου οι ασθενείς είναι υποχρεωμένοι να τα λαμβάνουν μόνο από τις θυρίδες των φαρμακείων των δημόσιων νοσοκομείων και κατόπιν συνταγογράφησης μόνο από γιατρό του Δημοσίου». Αυτή η διαδικασία, εξήγησε, «τους δυσκολεύει αφάνταστα αφού, ανεξάρτητα του αν ο γιατρός που τους παρακολουθεί είναι ιδιώτης και ενταγμένος στο ΓεΣΥ, οι ίδιοι πρέπει να κλείνουν ραντεβού στο Δημόσιο, να περιμένουν να έρθει η σειρά τους για να τους προσυπογράψει τις συνταγές γιατρός του δημόσιου τομέα».
Το ίδιο, είπε ο κ. Κουλούμας, «συμβαίνει και με τις εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβάλλονται τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο και στις περιπτώσεις αυτών των αναλύσεων το πρόβλημα είναι λίγο πιο περίπλοκο αφού οι συγκεκριμένες εξετάσεις διενεργούνται μόνο από το Δημόσιο αυτή τη στιγμή και έτσι οι ασθενείς δεν μπορούν να αποταθούν στα ιδιωτικά χημεία του ΓεΣΥ και υποχρεώνονται και πάλι να κλείνουν ραντεβού με γιατρό του Δημοσίου για να τους εκδώσει το απαραίτητο παραπεμπτικό». 
Το αίτημα της ΟΣΑΚ, «το οποίο το θέσαμε στον υπουργό Υγείας κατά τη συνάντηση που είχαμε μαζί του την περασμένη Δευτέρα, φαίνεται να γίνεται αποδεκτό και ο υπουργός μάς ανέφερε ότι θα δώσει οδηγίες για την ικανοποίησή του». Ξεκαθαρίστηκε βεβαίως «ότι αυτή η διευθέτηση θα ισχύσει μέχρι την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ και μέχρι να ενταχθούν και τα φάρμακα και οι συγκεκριμένες αναλύσεις στο Σύστημα στη δεύτερη φάση τον ερχόμενο Ιούνιο».