To Top
01:55 Δευτέρα
30 Μαρτίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Επιστήμονες προειδοποιούν: Δεν επαρκούν τα σημερινά επιδημιολογικά μοντέλα
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΣΜΟΣ • Επιστήμονες προειδοποιούν: Δεν επαρκούν τα σημερινά...
Τελευταία Ενημέρωση: 26 Μαρτίου 2020, 8:48 μμ
Και ενώ ο τρόμος έχει κυριεύσει τον κόσμο για την θνησιμότητα του νέου κορωνοϊού και ένας πλανήτης έχει τεθεί σε καραντίνα, την ίδια ώρα, αξίζει να σημειωθεί, ότι επιστήμονες διακεκριμένων ερευνητικών κέντρων και μερικών από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου υποστηρίζουν ότι δεν επαρκούν τα σημερινά επιδημιολογικά μοντέλα, θέτοντας σοβαρές αμφιβολίες, όσον αφορά στο ποσοστό θνησιμότητας του ιού και τονίζοντας ότι «χρειάζεται να ξεκινήσουμε άμεσα έρευνες μεγάλης κλίμακας, για να αξιολογήσουμε το στάδιο της επιδημίας στο οποίο βρισκόμαστε τώρα».
 
Χαρακτηριστικά δύο καθηγητές Iατρικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, μέσα από ένα άρθρο γνώμης στην εφημερίδα Wall Street Journal, υποδεικνύουν ότι υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι ο κορωνοϊός θα σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους, εάν δεν τεθούν σε καραντίνα. 
 
 «Είναι ο κορωνοϊός τόσο θανάσιμος, όπως λένε;» τιτλοφορείται το εν λόγω άρθρο, που υπογράφεται από τον Dr. Eran Bendavid και τον Dr.Jay Bhattacharya και το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο φόβος για τον Covid-19 βασίζεται στο υψηλό ποσοστό θνησιμότητας των περιπτώσεων -2% με 4% των επιβεβαιωμένων περιστατικών - σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλους.  Έτσι, αν 100 εκατομμύρια Αμερικανοί τελικά μολυνθούν από την ασθένεια, δύο εκατομμύρια έως τέσσερα εκατομμύρια θα μπορούσαν να πεθάνουν. Πιστεύουμε ότι η εκτίμηση είναι βαθιά λανθασμένη».
 
Επισημαίνεται από τους καθηγητές ότι «το πραγματικό ποσοστό θνησιμότητας του ιού είναι η αναλογία των ανθρώπων που πεθαίνουν στο σύνολο των μολυσμένων από τον ιό ασθενών και όχι οι θάνατοι από εντοπισμένες θετικές περιπτώσεις».
 
«Οι θάνατοι από επιβεβαιωμένες θετικές περιπτώσεις είναι «παραπλανητικοί» λόγω περιορισμένων δεδομένων», σύμφωνα με τους καθηγητές.
 
Υποστηρίζουν ότι «αν ο αριθμός των πραγματικών λοιμώξεων είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των περιπτώσεων - μεγέθους μεγαλύτερης τάξης, τότε το πραγματικό ποσοστό θνησιμότητας είναι πολύ χαμηλότερο. Αυτό δεν είναι μόνο εύλογο, αλλά πιθανότατα βασίζεται σε όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα».
 
Σημειώνεται  ότι οι καθηγητές ανέφεραν στοιχεία από την Ισλανδία, την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιταλία.
 
Χαρακτηριστικά επεσήμαναν ότι: «Στις 6 Μαρτίου εξετάστηκαν και τα 3.300 άτομα της  μικρής πόλης Vò στην Ιταλία και τα 90 άτομα από αυτά εντοπίστηκαν θετικά στον ιό, με επιπολασμό 2,7%. Η εφαρμογή αυτής της συχνότητας σε ολόκληρη την επαρχία (με πληθυσμό 955.000), που είχε 198 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, υποδηλώνει ότι υπήρχαν στην πραγματικότητα 26.000 λοιμώξεις την εποχή εκείνη, αριθμός o oποίος είναι κατά 130 φορές μεγαλύτερος των καταγεγραμμένων περιπτώσεων. Δεδομένου ότι το ποσοστό θνησιμότητας της Ιταλίας - 8% - εκτιμάται με βάση τις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, το πραγματικό ποσοστό θνησιμότητας θα μπορούσε να είναι στην πραγματικότητα πλησιέστερο στο 0,06%».
 
Οι καθηγητές λοιπόν υποστηρίζουν ότι τα σημερινά επιδημιολογικά μοντέλα δεν επαρκούν για δύο βασικούς λόγους: «Πρώτον, η εξέταση που χρησιμοποιείται για την αναγνώριση θετικών περιπτώσεων στον ιό δεν εντοπίζει τα άτομα που έχουν μολυνθεί και αναρρώσει. Δεύτερον, τα ποσοστά εξετάσεων ήταν θλιβερά χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα και συνήθως προορίζονταν για τους σοβαρά άρρωστους. Μαζί, αυτά τα γεγονότα υποδηλώνουν ότι οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις είναι τάξεις μεγέθους μικρότερες από τον πραγματικό αριθμό λοιμώξεων ».
 
Ενώ τονίζουν τη σοβαρότητα του ιού, που έχει μολύνει σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους, οι καθηγητές δεν είναι πεπεισμένοι ότι η καθολική καραντίνα είναι η πιο λογική πορεία δράσης.
 
«Η καθολική καραντίνα μπορεί να μην αξίζει το κόστος που επιβάλλει στην οικονομία, την κοινωνία και την ατομική ψυχική και σωματική υγεία», καταλήγουν, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να αναλάβουμε άμεσα μέτρα για να αξιολογήσουμε την εμπειρική βάση των πρόσφατων lockdown».
 
Ο καθηγητής Bhattacharya, μιλώντας στον Washigton Examiner,  ανέφερε: ότι «το βασικό μήνυμα που εγώ και οι συναδέλφοι μου θέλουμε να στείλουμε είναι ότι τα μέχρι τώρα δεδομένα παρουσιάζουν ένα τεράστιο φάσμα αβεβαιότητας σχετικά με το ποσοστό θνησιμότητας από τον COVID-19. «Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα μια αντιπροσωπευτική εκτίμηση πληθυσμού για τoν επιπολασμό της νόσου, ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε αυτήν την αβεβαιότητα και να βελτιώσουμε την πολιτική μας, με βάση τις βελτιωμένες γνώσεις μας. Μια τέτοια μελέτη δεν θα ήταν υπερβολικά δαπανηρή και είναι εφικτή να τρέξει αμέσως ».
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Adam Kucharski, αναπληρωτής καθηγητής στο London School of Hygiene & Tropical Medicine, ο οποίος ανέφερε στη Telegraph ότι: «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τα δεδομένα που έχουμε στην ανάλυση της επιδημίας, αλλά δεδομένου ότι μόνο ένα μέρος των περιπτώσεων έχει καταγραφεί , πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να υποθέσουμε ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών αντικατοπτρίζει το πραγματικό επίπεδο μόλυνσης εκεί έξω».
 
Ο καθηγητής Martin McKee συμφώνησε, προσθέτοντας: «Μια πανδημία είναι εξ ορισμού ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Είναι κλισέ να πούμε ότι οι μικροοργανισμοί δεν σέβονται τα σύνορα. Εάν μια χώρα αποτυγχάνει να συλλέξει δεδομένα με ακρίβεια, τότε η εικόνα μας είναι εξ ορισμού ατελής».
 
Πανεπιστήμιο Οξφόρδης: Ίσως έχει προσβληθεί το 50% των Βρετανών από τον κορωνοϊό
 
Την ίδια ώρα έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, την οποία φιλοξενούν οι Financial Times υποστηρίζει ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να έχει ήδη μολύνει πολύ περισσότερους ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο από ότι είχαν εκτιμήσει οι επιστήμονες - ίσως μάλιστα τον μισό πληθυσμό της χώρας.
 
Εάν επαληθευτούν τα στοιχεία της πανεπιστημιακής έρευνας, αυτό σημαίνει ότι λιγότερο από ένας στους χίλιους θα χρειαστούν νοσηλεία, ανέφερε η Sunetra Gupta, καθηγήτρια θεωρητικής επιδημιολογίας, η οποία ηγήθηκε της έρευνας.
 
Σύμφωνα με την έρευνα της Οξφόρδης, η συντριπτική πλειοψηφία όσων νοσούν από κορωνοϊό είτε αναπτύσσει ήπια συμπτώματα είτε είναι ασυμπτωματικοί.
 
«Χρειάζεται να ξεκινήσουμε άμεσα έρευνες μεγάλης κλίμακας - δοκιμές αντισωμάτων - για να αξιολογήσουμε το στάδιο της επιδημίας που είμαστε τώρα », είπε.
 
 Σύμφωνα με την έρευνα, ο ιός έφτασε στη Μεγάλη Βρετανία στα μέσα Ιανουαρίου και όπως και πολλές λοιμώξεις, εξαπλώθηκε χωρίς να γίνει αντιληπτό για περισσότερο από έναν μήνα, ενώ τα πρώτα κρούσματα ανακοινώθηκαν στη Βρετανία περί τα τέλη Φεβρουαρίου.
 
Ελάχιστη διεθνής συναίνεση για τον ορισμό ενός «θανάτου από κορωνοϊό»
 
Eιδικοί προειδοποιούν ακόμη ότι υπάρχει ελάχιστη διεθνής συναίνεση για τον ορισμό ενός «θανάτου από κορωνοϊό». Για παράδειγμα, το γεγονός ότι η Ιταλία κατατάσσει κάθε ασθενή που πεθαίνει ενώ μεταφέρει τον κορωνοϊό ως θάνατο που προκλήθηκε από τον ιό, ενδεχομένως να “φουσκώνει” τον απολογισμό.
 
Σημειώνεται ότι ο καθηγητής Walter Ricciardi, επιστημονικός σύμβουλος του Υπουργού Υγείας της Ιταλίας, δήλωσε στην Telegraph ότι «ο τρόπος με τον οποίο κωδικοποιούμε τους θανάτους στη χώρα μας είναι πολύ γενναιόδωρος, με την έννοια ότι όλοι οι άνθρωποι που πεθαίνουν στα νοσοκομεία με κορωνοϊό θεωρείται ότι πεθαίνουν από κορωνοϊό. Κατά την επαναξιολόγηση από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, μόνο το 12 τοις εκατό των πιστοποιητικών θανάτου έχει δείξει άμεση αιτιότητα από κορωνοϊό, ενώ το 88 τοις εκατό των ασθενών που έχουν πεθάνει έχουν τουλάχιστον μία προ-νοσηρότητα - πολλοί είχαν δύο ή τρεις».
 
Αυτό θα μπορούσε δυνητικά να προσαρμόσει το ποσοστό θνησιμότητας από τον ιό στην Ιταλία από το 9,5%  στο 1.1 % των θανάτων που προκλήθηκαν άμεσα από τον ιό, σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα από χώρες όπως ο Καναδάς και η Πορτογαλία . Αυτή τη στιγμή, χωρίς επαρκή έρευνα, είναι δύσκολο να αναφέρουμε τον βαθμό στον οποίο παίζει ρόλο η ασθένεια στους θανάτους ανθρώπων με σύνθετες ιατρικές ιστορίες.
  Νικολέττα Κουρούσιη   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...