Δύο μήνες και έξι μέρες χρειάστηκε το Υπουργείο Εσωτερικών για να ετοιμάσει τον κατάλογο με όλες τις πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών που εγκρίθηκαν από το 2007 έως τις 18/8/2020 και να τον αποστείλει στην Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία τον ζήτησε προκειμένου να πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα τους δικούς της ελέγχους επί του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Μετά από ερώτηση που υποβάλαμε, η Ελεγκτική Υπηρεσία μάς ενημέρωσε ότι ο κατάλογος παραλήφθηκε από το υπουργείο στις 16 Αυγούστου. Το αίτημα για τα εν λόγω στοιχεία είχε υποβληθεί μέσω επιστολής του Γενικού Ελεγκτή προς τον γ.δ. του ΥΠΕΣ, στις 10 Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λάβρος ο Γενικός Ελεγκτής για την έκθεση των διαβατηρίων

Ο «Φ» πληροφορείται ότι ήδη η Ελεγκτική Υπηρεσία επεξεργάζεται διάφορες επιλογές για την αξιοποίηση του καταλόγου και προέβη σε ενέργειες για την οργάνωση διαφόρων ερευνών. Στις προτεραιότητες της υπηρεσίας είναι να συνεργαστεί με το Τμήμα Κτηματολογίου, ή και άλλες υπηρεσίες, ώστε να διερευνήσει έναν προς έναν -και όχι δειγματοληπτικά- τους επενδυτές που πολιτογραφήθηκαν με την κατ’ εξαίρεση διαδικασία του ΚΕΠ, ώστε να διαπιστώσει μεταξύ άλλων:

– Ποιοι από αυτούς έχουν αποξενωθεί των περιουσιών τους, είτε πουλώντας τις είτε άλλως πως, κατά παράβαση των αποφάσεων του Υπουργικού και των κριτηρίων που ίσχυαν.

– Πόσες από τις οικίες που εμφανίζονται να έχουν πωληθεί σε επενδυτές, ως μέρος της επένδυσης για την πολιτογράφηση, έχουν όντως μεταβιβαστεί σε αυτούς και παραμένουν επ’ ονόματί τους.

– Πόσες από τις οικίες που εμφανίζονται να έχουν πωληθεί έχουν όντως ανεγερθεί και πόσες παραμένουν οικόπεδα ή χωράφια.

– Ποιες είναι οι συνολικές απώλειες εσόδων του δημοσίου από τον παράτυπο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ που χρεώθηκε ή από τις μεταβιβάσεις που δεν έγιναν ή δεν ολοκληρώθηκαν.

Και στοχευμένες έρευνες

Πέραν των πιο πάνω ελέγχων, θα γίνουν και άλλοι, στοχευμένα. Αντιλαμβανόμαστε ότι, με την πείρα που αποκτήθηκε από στελέχη της Ελεγτικής Υπηρεσίας στο πλαίσιο προηγούμενων ελέγχων που έγιναν για το ΚΕΠ, αλλά και κατόπιν αξιολόγησης του τελικού πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής, θα επιλεγούν κάποιες πτυχές του επενδυτικού σχεδίου ή και κάποιες επί μέρους αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου ή των συναρμόδιων υπουργείων (Εσωτερικών και Οικονομικών) και θα πραγματοποιηθεί έλεγχος επί συγκεκριμένων – επιλεγμένων περιπτώσεων. Αναλόγως των ευρυμάτων, οι έλεγχοι αυτοί δυνατό να επεκτείνονται.

Προκειμένου να διεξαχθούν οι στοχευμένες έρευνες, η Ελεγκτική Υπηρεσία θα ζητά κατά διαστήματα από το Υπουργείο Εσωτερικών τους φακέλους πολιτογραφήσεων για τις υπό διερεύνηση περιπτώσεις, ανκαι πρόθεση είναι οι έλεγχοι να γίνουν κατά το δυνατό μέσω μηχανογραφημένων δεδομένων, για μεγαλύτερη ταχύτητα και περισσότερη παραγωγικότητα.

Ερωτηθείς κατά πόσο η Αστυνομία έχει αποταθεί στην Ελεγκτική Υπηρεσία για να αντλήσει υλικό από προηγούμενες έρευνές της για το ΚΕΠ, όπως για παράδειγμα τις περιπτώσεις παράνομων πολιτογραφήσεων διευθυντικών ή άλλων στελεχών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, ο εκπρόσωπος Τύπου της υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, ανέφερε πως δεν υπήρξε μέχρι στιγμής τέτοια επικοινωνία από την Αστυνομία και υπενθύμισε πως η Ελεγκτική έχει θέσει εαυτόν στη διάθεση των ανακριτικών αρχών.