Ακούγονται τρελά πράγματα για τα υπερκέρδη από την παραγωγή και εμπορία (προμήθεια) ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές. Και κάποια από αυτά ακούγονται από βουλευτές -και οικονομολόγους βουλευτές- σε βαθμό που διερωτάται κανείς αν συνειδητά επιχειρούν να μας κοροϊδέψουν ή αν έχουν μεγάλη άγνοια για το θέμα.

Μας λένε πως πλέον οι «εταιρείες ΑΠΕ» δεν πωλούν το ρεύμα τους προς 20-22-24 σεντ την κιλοβατώρα, το πωλούν 11 σεντ γιατί έτσι αποφάσισε η ΡΑΕΚ. Αποφεύγουν να πουν πως η απόφαση της ΡΑΕΚ αφορά μόνο ένα μικρό ποσοστό εταιρειών ΑΠΕ. Και δεν λένε πως ακόμα και αυτές οι εταιρείες, στην πλειοψηφία τους σταμάτησαν -μετά την απόφαση της ΡΑΕΚ- να πωλούν ρεύμα στην ΑΗΚ, μεταπήδησαν στη μεταβατική ρύθμιση ανταγωνισμού και εξακολουθούν να πωλούν πολύ πάνω από 11 σεντ την κιλοβατώρα, διατηρώντας τα υπερκέρδη τους.

Μας λένε επίσης πως αν φορολογηθούν τα υπερκέρδη των ΑΠΕ κατά 90%, δεν θα τους συμφέρει να παράγουν. Όμως, κανένας δεν ζήτησε να φορολογούνται τα λογικά κέρδη τους με 90%. Μόνο τα υπερκέρδη. Δηλαδή, αυτά που προέκυψαν ξαφνικά, για ένα και μοναδικό λόγο: Επειδή αυξήθηκε απότομα το κόστος αγοράς πετρελαίου από την ΑΗΚ. Και ενώ η ΑΗΚ πωλεί ακριβότερο ρεύμα επειδή έχει ψηλότερο κόστος, τα παιδιά των ΑΠΕ πωλούν και αυτοί πολύ ακριβότερα απ’ ότι συνήθως (που πάλι ήταν ακριβά), χωρίς να αυξηθεί σχεδόν καθόλου το δικό τους κόστος. Μόνο και μόνο γιατί πωλούν στο ύψος του κόστους πετρελαίου της ΑΗΚ ή λίγο πιο κάτω, για να εμφανίζονται σαν συμφέρουσες επιλογές για λίγους μεγάλους καταναλωτές. Συνεπώς, αν φορολογηθούν ακόμα και με 90% τα απρόσμενα υπερκέρδη, θα σου μείνουν τα ήδη σεβαστά σου «συνηθισμένα» κέρδη και θα συνεχίσεις μια χαρά να παράγεις, αφού έχεις 5-6-7 σεντ κόστος και πουλάς κοντά στα 20.

Ελπίζω να αντιλαμβάνονται πως με αυτές τις συμπεριφορές, Κυβέρνηση και ιδιώτες εκμεταλλευτές της πράσινης ενέργειας, θα σπρώξουν κόσμο να μαυροπινακίσει την ιδιωτική εμπορία ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά, αφού από μια φθηνή, όπως λεγόταν, πηγή ενέργειας, μετατρέπεται σε άλλη μια ραγδαία εξελισσόμενη βιομηχανία παραγωγής μόνιμων υπερκερδών, εις βάρος του μεγαλύτερου μέρους των καταναλωτών.

Είναι η ώρα να συζητηθεί σοβαρά η χρήση των ΑΠΕ για το καλό όλης της κοινωνίας. Κι αν εξαιρέσουμε τα οικιακά φωτοβολταϊκά, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη δυναμική διείσδυση της, πλήρως ελεγχόμενης από τη ΡΑΕΚ, Αρχής Ηλεκτρισμού στην παραγωγή αλλά και την προμήθεια ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά. Ενόσω θα απαγορεύεται (χάριν του ελεύθερου ανταγωνισμού!!) η αγορά φθηνού ιδιωτικού πράσινου ρεύματος από την ΑΗΚ, ώστε να μειώνεται ο μέσος όρος κόστους και τελικής τιμής για όλους τους καταναλωτές, θα μας παίρνουν για νερό και θα μας φέρνουν άποτους.