O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης παρέστη σήμερα, 23 Σεπτεμβρίου, στο Ετήσιο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη.

Σε ομιλία του στο Συνέδριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι με βαθιά αισθήματα συγκίνησης, αλλά και χαράς που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στο ετήσιο συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής. Με τη σημερινή μου παρουσία, την πρώτη ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω εκφράζοντας τη βαθιά εκτίμηση και ευγνωμοσύνη, τόσο εμένα προσωπικά, όσο και του κυπριακού λαού προς όλους εσάς, τα μέλη της Ομογένειας μας στις ΗΠΑ, για τη συνεχή, αταλάντευτη και εξαιρετικά σημαντική στήριξη που παρέχετε διαχρονικά προς την πατρίδα μας.

Νιώθω έντονα ότι βρίσκομαι ανάμεσα σε φίλους, ανάμεσα στην οικογένειά μου, νιώθω ότι βρίσκομαι στο σπίτι μου. Κάθε φορά που επιστρέφω στη Νέα Υόρκη, ανακαλώ τόσες πολλές αναμνήσεις και εμπειρίες που καθόρισαν τη μετέπειτα ζωή μου. Νιώθω παράλληλα πραγματικά ευλογημένος που είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με πολλούς από εσάς, τόσο κατά τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων, όσο και κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Υπουργός Εξωτερικών.

Με τις πολλές εμπειρίες μου που απέκτησα μέσα από τη συνεργασία μαζί σας είχα την ευκαιρία να βιώσω από πρώτο χέρι τη φιλία, τη ζεστασιά και τη γενναιοδωρία σας, τον καθημερινό και αδιάλειπτο αγώνα που δίνετε για τη διατήρηση της ταυτότητάς μας στη χώρα που σας φιλοξενεί. Τον αγώνα που όλοι εσείς καταβάλλετε για διατηρήσετε μέσα σας την άυλη πολιτιστική κληρονομία, που σας κληροδότησαν οι γονείς σας,  αλλά και να τη μεταλαμπαδεύσετε στα δικά σας παιδιά. Είναι σημαντικό οι νέοι μας να εμπλακούν στα κοινά της Ομογένειας, και την ίδια  στιγμή πρέπει να τους δίνουμε και τις ευκαιρίες διότι αυτοί αποτελούν και τη μελλοντική ηγεσία της ομογένειας μας.

Ήμουν πολλές φορές μάρτυρας της αγάπης, του αγνού πατριωτισμού και της ειλικρινούς σας έγνοιας για την Κύπρο μας και την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού, καθώς και του σημαντικότατου έργου που επιτελείτε για την προβολή του Κυπριακού στις ΗΠΑ. Αυτές οι εμπειρίες με επηρέασαν καθοριστικά και εμένα στο να ενδιαφέρομαι ακόμη περισσότερα όταν ήμουν φοιτητής εδώ στη Νέα Υόρκη.

Για όλα αυτά, επιθυμώ σήμερα να σας ευχαριστήσω και να χαιρετίσω για ακόμα μια φορά το έργο που επιτελείτε.

Όπως έχω τονίσει επανειλημμένα, η βασικότερη προτεραιότητα δεν είναι άλλη από τον τερματισμό του αδιεξόδου και της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, ως αυτή προνοείται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Το γεγονός ότι για 49 χρόνια πλέον, υφίσταται ακόμα η παράνομη κατοχή και διαίρεση της νησιού μας, αποτελεί μια ανωμαλία, μια μαύρη κηλίδα για τη διεθνή κοινότητα και την ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Συνιστά επίσης μια ανοικτή πληγή για την Κύπρο και τους ανθρώπους της και κάτι για το οποίο εγώ δεν έχω την πρόθεση να αποδεχθώ και ούτε μπορούμε να δεχτούμε ότι αυτό είναι το μέλλον της πατρίδας και των παιδιών μας.

Επίκεντρο λοιπόν των προσπαθειών μας από την πρώτη μέρα είναι να υπάρξει το σπάσιμο του διεξόδου και να πετύχουμε την πολυπόθητη επίλυση του Κυπριακού και όταν λέμε αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αναφερόμαστε σε συνολική επίλυση, δεν μιλάμε μόνο για την αφαίρεση του συρματοπλέγματος που διαχωρίζει το έδαφος και τον λαό. Αναφερόμαστε πρωτίστως στην αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των νόμιμων πολιτών της Κύπρου.  

Τα πρόσφατα επεισόδια στην Πύλα με αφορμή την προσπάθεια της Τουρκίας για διεύρυνση της κατοχής, καθώς και οι τουρκικές παράνομες δράσεις για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, υπενθυμίζουν, όχι μόνο σε μας, αλλά και σε κάποιους στη διεθνή κοινότητα, ότι το Κυπριακό δεν είναι μια παγωμένη σύγκρουση,  ότι το παρόν status quo δεν προσφέρει καμμιά απολύτως ασφάλεια, και δεν είναι σε καμία απολύτως περίπτωση βιώσιμο. Η πάροδος του χρόνου δημιουργεί νέα τετελεσμένα και περισσότερες δυσκολίες και απομακρύνει περισσότερο από μια λύση που μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τους Ελληνοκύπριους.

Και είναι για αυτό τον λόγο που από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, έχω τονίσει και δείξει στην πράξη την ετοιμότητα μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που είχαν σταματήσει στο Crans Montana. Είμαστε έτοιμοι για ένα ουσιαστικό, εποικοδομητικό διάλογο που θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου.

Την ίδια στιγμή επιλέγω συνειδητά, σε κάποιους δεν αρέσει, μου το λένε, παρά τις εμπρηστικές δηλώσεις και τις προκλήσεις που γίνονται, να μην εμπλέκομαι σε ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών, δεν θεωρώ ότι είναι αυτή η ουσία του Κυπριακού, δεν είναι επικοινωνιακή διαχείριση που χρειαζόμαστε. Εκείνο που αποκλειστικά μας ενδιαφέρει είναι να δημιουργηθούν δεδομένα που θα μας επιτρέψουν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Είμαι σίγουρος ότι αντιλαμβάνεστε τις προοπτικές μιας επανενωμένης Κύπρου χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις, χωρίς στρατούς κατοχής. Πιστεύω ότι αυτές οι προοπτικές είναι απεριόριστες.

Τα οφέλη δεν θα αφορούν μόνο την πατρίδα μας που για πρώτη φορά θα είναι σε θέση να απολαύσει και να αξιοποιήσει στο έπακρον όλα τα πλεονεκτήματα που θα φέρει μια λειτουργική λύση σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας. Τα οφέλη είναι κάτι που αναδεικνύουμε και είναι σημαντικό να τα αναδεικνύουμε. Θα είναι σημαντικά και για άλλους, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, της Ευρώπης και της διεθνούς κοινότητας γενικότερα.

Αναλογιστείτε τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Κύπρος, μια ελεύθερη επανενωμένη Κύπρος, στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής και μέσω της ανάληψης ενός πιο ενεργού ρόλου ενός κράτους μέλους της ΕΕ.

Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό θεωρώ, ότι και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμερίζονται την προσέγγισή μας και αναγνωρίζουν το σημαντικό ρόλο της Κύπρου στην ευρύτερη περιφέρειά μας. Εξάλλου, ένας βασικός πυλώνας που αναπτύχθηκαν οι σχέσεις τα τελευταία χρόνια στηρίζεται και σε αυτό το κοινό όραμα  περιφερειακής ασφάλειας, σταθερότητας, ειρήνης και ευημερίας και μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναγνωρίζουν τις ακόμα πιο σημαντικές προοπτικές που έχει η επανένωση της χώρας μας.

Ακούσατε χθες και τον τέως Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ που μίλησε για τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας στην περιοχή.

Απόδειξη είναι οι συνεχώς αναπτυσσόμενες, τα τελευταία χρόνια, διμερείς μας σχέσεις, οι οποίες, οφείλονται και χάριν των δικών σας προσπαθειών.

Θέσαμε ένα στόχο, εργαστήκαμε από κοινού εσείς και εμείς και στο τέλος υπήρξαν αποτελέσματα, άρα είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει στρατηγική και ξεκάθαρος προσανατολισμός στο τι θέλουμε να πετύχουμε.

Η υπογραφή της Δήλωσης Προθέσεων με τις ΗΠΑ, για διμερή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας το 2018, η υιοθέτηση της νομοθεσίας “Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act” από το Κογκρέσο το 2019, η πρόσφατη ανανέωση της άρσης του εμπάργκο, η έναρξη διαλόγου για θέματα άμυνας και ασφάλειας σε επίπεδο Υπουργείων Άμυνας, η συμμετοχή Αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς σε εκπαιδευτικά προγράμματα σε στρατιωτικές σχολές στις ΗΠΑ καθώς και οι συχνές πλέον κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Κύπρου – ΗΠΑ, είναι μόνο μερικές εξελίξεις που αποδεικνύουν την πολιτική βούληση και των δυο χωρών για περαιτέρω συνεργασία στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και είναι εξελίξεις που πριν κάποια χρόνια κανείς δεν φανταζόταν ότι μπορούν να επιτευχθούν και έγιναν επειδή εργαστήκαμε από κοινού.

Στο πλαίσιο της κοινής μας προσπάθειας για περαιτέρω ενίσχυση των κυπροαμερικανικών σχέσεων, τεράστιας σημασίας θα είναι  και η υλοποίηση του στόχου ένταξης της Κύπρου στο Πρόγραμμα Απαλλαγής Θεώρησης Εισόδου των ΗΠΑ (Visa Waiver Program). Έχει επιτελεστεί σημαντικότατη πρόοδος τους τελευταίους μήνες για να καρποφορήσουν οι προσπάθειές μας και ελπίζω  ότι θα έχουμε σύντομα θετικές εξελίξεις, εντός του 2024. Έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί θεωρούμε ότι θα δημιουργήσει και μια νέα δυναμική στις σχέσεις μας, ιδιαίτερα όσο αφορά το εμπόριο, τις επιχειρήσεις, την εκπαίδευση και τις επαφές σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο και τις οικονομικές μας σχέσεις. 

Μέσα στο πλαίσιο των πολιτικών και διπλωματικών μας προσπαθειών και πρωτοβουλιών για ουσιαστική ενίσχυση των σχέσεών μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεχίζουμε να βασιζόμαστε και πάνω στην ακούραστη δουλειά της Ομογένειάς μας, όλων σας.

Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ βρίσκονται στο επίκεντρο της εξωτερικής μας πολιτικής και επιδιώκουμε την αναβάθμιση τους σε ένα πραγματικά στρατηγικό συνεταιρισμό, έχοντας υπόψη και την υφιστάμενη διακομματική αναγνώριση στην Ουάσιγκτον, ότι η Κύπρος αποτελεί πλέον ένα από τους πιο αξιόπιστους εταίρους των ΗΠΑ και αυτό είναι προϊόν της δικής σας δουλειάς. 

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για την ανθρωπότητα, όπου γινόμαστε μάρτυρες της παράνομης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των τραγικών συνεπειών της, η Κύπρος, συνεπής με την ιστορία της, έχει από την αρχή ταχθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας, στηρίζοντας ενεργά την Ουκρανία, τόσο με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, τη μεγαλύτερη στην ιστορία μας, και τη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων.

Εξάλλου, η στάση μας δεν μπορούσε να είναι διαφορετική, όλοι εμείς έχουμε δυστυχώς το θλιβερό προνόμιο να κατανοούμε όσο λίγοι τα δεινά του Ουκρανικού λαού. Και ο δικός μας λαός, εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, βιώνει της τραγικές επιπτώσεις μιας παράνομης εισβολής, με χιλιάδες πρόσφυγες να περιμένουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, με την καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς, και με ανθρώπους να αναζητούν ακόμη την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.

49 και πλέον χρόνια είναι πάρα πολλά. Αλλά, με ρεαλισμό και αποφασιστικότητα, διατηρούμε την πίστη μας και εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να πετύχουμε τον στόχο της απελευθέρωσης και της επανένωσης της.

Να είστε βέβαιοι ότι προς την κατεύθυνση αυτή θα συνεχίσω να εργάζομαι ούτως ώστε να διασφαλίσουμε ένα ειρηνικό μέλλον, ιδιαίτερα για τα παιδιά μας, για τη νέα γενιά. Να είστε επίσης βέβαιοι πως το δικό σας έργο, οι δικές σας  προσπάθειες και δράσεις, οπλίζουν και ενισχύουν όλους εμάς στην Κύπρο, όχι μόνο με αισθήματα περηφάνιας, αλλά και ευθύνης».  

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είμαι όπως είμαστε όλοι πραγματικά ευγνώμονες για την ακλόνητη αφοσίωση σας στην Κύπρο. Δεν είναι απλά ωραία λόγια αυτά, είναι λόγια που εκφράζουν τα αισθήματα του κυπριακού λαού και της Κυβέρνησης, όλων των Κυβερνήσεων διαχρονικά και το δικό σας έργο είναι αυτό που μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας μέχρι την ευλογημένη μέρα της επανένωσης του τόπου μας».