Έχει που έχει καταντήσει αηδία η κατάσταση με τις φωτεινές οθόνες από τη χρήση των κινητών σε σκοτεινές αίθουσες κατά τη διάρκεια παραστάσεων, τώρα προκύπτουν και περιπτώσεις θεατών με θράσος που περνά σε άλλο επίπεδο. Κι εννοώ πέρα από τα όρια ανοχής των θεσμίων αλλά και των νόμων.

Με έκπληξη είδαμε την ηθοποιό Μαργαρίτα Ζαχαρίου, να καταγγέλλει μέσω του λογαριασμού της στα ΜΚΔ ότι θεατής –και μάλιστα γυναίκα- έβγαλε το κινητό και τη βιντεοσκόπησε σε σύντομη σκηνή με γυμνό που έχει στην παράσταση της Νέας Σκηνής του ΘΟΚ με το «1984» του Όργουελ.

Δεν ξέρω αν η θεατής επηρεάστηκε από το έργο και… μεταμορφώθηκε σε «Μεγάλο Αδελφό», πάντως μιλάμε για πράξη κατακριτέα αλλά και κολάσιμη. Σε όλες τις θεατρικές παραστάσεις, το κοινό ενημερώνεται σαφώς πριν την έναρξη ότι δεν επιτρέπεται η χρήση κινητού, επειδή ο ήχος και το φως της οθόνης ενοχλούν το κοινό και τους ηθοποιούς, αλλά ούτε η φωτογράφιση και βιντεογράφηση. Ειδικά η βιντεογράφηση σκηνής με γυμνό απαγορεύεται διά ροπάλου και δεν χρειάζεται καν να αναλύσουμε τους λόγους. 

Οι ταξιθέτες/τριες προσπαθούν να επαναφέρουν στην τάξη τους παραβάτες, αλλά ίσως πρέπει να τους δοθεί η αρμοδιότητα να κατάσχουν τη συσκευή. Μπας και βάλει κανένας μυαλό.

Γ. Σαβ.