Η ΡΗΣΗ του Ιπποκράτη «το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν» είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Και είναι επίκαιρη γιατί διά της πρόληψης μπορούν, ή καλύτερα υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα αποτελεσματικής αντιμετώπισης. Την ίδια ώρα, η πρόληψη για να έχει σημασία και να προλαβαίνει, στην προκειμένη περίπτωση την εξάπλωση του κορωνοϊού, θα πρέπει να τηρούνται και από τους πολίτες όλες οι οδηγίες. 
ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ενώπιον μιας νέας επιδημίας, όπως έχει αναφερθεί από αρμοδίους. Είναι ένα νέο σοβαρό ενδεχόμενο, το οποίο δεν μπορούμε να αγνοήσουμε καθώς η εξάπλωση του κορωνοϊού είναι απρόβλεπτη. Με βάση και τις οδηγίες που δίνονται από τους Διεθνείς Οργανισμούς Υγείας, θα πρέπει όλοι, κυβερνήσεις και φορείς, να είναι σαφείς και επεξηγηματικοί. Και στην προκειμένη περίπτωση χρειάζεται διαφάνεια καθώς τούτο βοηθά διά της ενημέρωσης στην πρόληψη, στην αντιμετώπιση. Χωρίς ενημέρωση, για τα κρούσματα για παράδειγμα, για το μέγεθος του προβλήματος, η αντιμετώπιση του ιού θα είναι δυσκολότερη. Σε δημοκρατικές χώρες δεν υπάρχει άλλωστε αδιαφάνεια. Ουδέν κρυπτόν. Όλα στο φως καθώς οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τι διαδραματίζεται σε σχέση με κρούσματα ή με τη γενική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και ευρύτερα στην περιοχή. 
ΤΗΝ ίδια ώρα, με αφορμή τα μέτρα για τον κορωνοϊό, κρίνεται και η αποτελεσματικότητα του κράτους και των μηχανισμών του. Είμαστε καλά οργανωμένοι; Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μια κρίση, που ενδέχεται να εξελιχθεί σε πανδημία; Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει ως πολίτες, ως κοινωνία, να στηρίζουμε αυτούς τους μηχανισμούς. Να στηρίζουμε τις Υπηρεσίες Υγείας, που έχουν αναλάβει το βάρος να διαχειριστούν το ζήτημα αυτό. Θα πρέπει να ακολουθούμε δογματικά τις οδηγίες. Αυτή η δοκιμασία ελπίζουμε στη συνέχεια και με αυτή την αφορμή να θωρακίσει, ενισχύσει και το Γενικό Σύστημα Υγείας. Η αυτοπροστασία είναι βασικό στοιχείο στη μεγάλη αυτή προσπάθεια. 
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ με όλα αυτά τα μέτρα, που αφορούν το πεδίο της υγείας, το οποίο είναι το πρώτιστο, υπάρχουν και πολλές άλλες παράμετροι. Οι διεθνείς αγορές έχουν επηρεαστεί από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Πετρέλαιο, χρηματιστήρια, χρυσός, εμπόριο, αερομεταφορές κ.λπ. επηρεάστηκαν. Γι’ αυτό και θα πρέπει τα μέτρα, που δρομολογούνται από το δικό μας κράτος, να προστατεύσουν την οικονομία γενικότερα, τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, αλλά και τους εργαζομένους, τους πολίτες, που θα πληγούν. Κάποια μέτρα που θα αντιμετωπίζουν πιο χαλαρά μέχρι να ξεπεραστεί το πρόβλημα με τον ιό (αυτό αφορά το κράτος, τράπεζες κ.τ.λ.). 
ΕΙΝΑΙ προφανές πως όλος ο πλανήτης βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Δεν χρειάζεται ούτε πανικός, ούτε και χαλαρότητα. Χρειάζεται, με βάση σχεδιασμό και χωρίς υπερβολές, να υλοποιούνται τα μέτρα. Είναι προφανές πως ο κορωνοϊός δοκιμάζει την αντοχή της δημόσιας υγείας, της κοινωνίας. Υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να μην κερδίσει, φτάνει να υπάρχει αποτελεσματικό σχέδιο δράσης. Κι αυτό, όμως, δεν γίνεται από μόνο του, αυτόματα και χωρίς να γίνεται οτιδήποτε. Παθητικά και προσβλέποντας στην υποχώρησή του ιού χωρίς να λαμβάνουμε μέτρα. Χρειάζονται, συνεπώς, πλάνο, μέτρα, μηχανισμοί εφαρμογής και πολίτες, οι οποίοι με συνέπεια και μεθοδικότητα να εφαρμόζουν τις πολιτικές που διαμορφώνονται.